Coaching

Verfijnder kijken naar overtraining

6 december 2017 - Je hardlopers prikkelen om wat extra te trainen is gezond. Het leidt tot overcompensatie en daar groeit de conditie van. Tot welke grens blijft die extra prikkel gezond? Dat is niet zomaar vast te stellen maar als trainer kom je wel heel dichtbij als je goed naar je lopers kijkt. Een paar handvatten zodat je weet wat tot overtraining leidt.

De luie hardloper coachen

23 november 2017 - Hardlopers heb je in alle soorten en maten. De meesten hebben een behoorlijke dosis motivatie, hun oren staan wijd open want ze willen van je leren en ze doen ook hun huiswerk. Dat zijn de hardwerkende types. Je hebt ook een type dat er wat te laks mee omgaat. Het hardlopen gaat zeker niet slecht maar als trainer vermoed je dat nog veel meer mogelijk is. Lastig. Dit vergt moed om te coachen.

Sterke opening is een boost voor zelfvertrouwen

17 november 2017 - De traditionele trainingsleer biedt het perspectief van werken naar je piekmoment. Meestal zijn dat meerdere momenten in een jaar. Nu 2018 er aankomt, is het goed om wat te spelen met de gedachte om de opbouw te veranderen. Verander je aanpak in coaching en start het seizoen sterk.

De stress van de trainer en hoe je die kleiner maakt

3 november 2017 - De meeste trainers zijn vrijwilligers. Met hart en ziel worden de trainingen verzorgd maar daarnaast heb je ook een baan, gezin en andere activiteiten. Je groep verwacht je volledige inzet. Dus ren je van werk, naar gezin en naar de hardlooptrainingen. Poeh, dat is veel. Hoe maak je die stress lichter?

Doel papieren tijger of realistische ambitie

27 oktober 2017 - Doelen stellen is heel belangrijk. Het is ook een grote valkuil. De honger naar een scherpe tijd of een langere afstand is vaak groter dan de benen kunnen dragen. Een doel kan maar beter geen ontmoedigende papieren tijger zijn. Met extra sturing geef je meer realisme aan de plannen.

Voor succes is veel meer nodig dan de wil

23 oktober 2017 - Willen is kunnen is een adagium in de sport. Voor succes, of je prof bent of gewoon enthousiast hardloper, moet je wel meer in huis hebben. Steeds vaker spreken trainers over het proces. Klinkt soft maar met een paar randvoorwaarden kun je als trainer veel harde doelen bereiken. Met 4 van die voorwaarden kun je aan de slag. Een praktijkvoorbeeld laat zien hoe je een transformatie kunt bereiken.

Hoe wint de trainer een wedstrijd (5 tips)

Als trainer werk je met een grote groep hardlopers die gewoon trainen voor gezondheid en plezier. Af en toe komt er een echt talent langs. Hoe train je met hem of haar verder? Want dan heb je iemand voor je die mogelijk een wedstrijd kan winnen. Dat verandert ook hoe je traint. Trainerstips om toe te groeien naar de winst van een belangrijke wedstrijd.

Coach op plezier in herhaling

29 september 2017 - De Nationale Sportweek is voorbij, net als de spaaractie bij Albert Heijn voor introductielessen bij sportclubs. Bij navraag blijkt dat hardlopen afgelopen jaar bij dezelfde spaaractie een van de populaire sporten was. Wat speelt bij de nieuwe sporter die even komt kijken en hoe pas je daarop je trainingen aan.

Joy of movement lane promoot hardlopen?

16 september 2017 - Integraal Kindcentrum (IKC) Het Noorderlicht uit Doetinchem opende als eerste locatie in Nederland een Joy of Moving lane. Deze lane is een centrale plek in de school die kinderen aanzet tot vaker rennen. Het ziet er uit als een atletiekbaan. Het kan betekenen dat meer jongens en meisjes indirect de boodschap oppikken dat ze naar de lokale atletiekclub kunnen voor een proefles.

Martina van coach Reider over naar Bennema

5 september 2017 - Sprinters Churandy Martina en Liemarvin Bonevacia komen onder de hoede van coach Bart Bennema. Taymir Burnet gaat over naar de trainingsgroep van Rana Reider. Ad Roskam meldt dat nog meer verschuivingen mogelijk zijn.