Weer goed voor recordpoging marathon onder twee uur

10 oktober 2019

Een paar maanden geleden werd de datum voor de INEOS 1:59 Challenge vastgesteld op zaterdag 12 oktober. Gistermiddag werd door de organisatie definitief het groene licht gegeven. Eliud Kipchoge gaat voor een tweede keer een poging wagen om de marathon onder de twee uur te lopen. Het weer speelde de hoofdrol in deze beslissing en die afweging laat zien hoe precies trainer en team de omstandigheden analyseren.

De datum is nu vastgesteld op zaterdag 12 oktober. De starttijd is nog niet bekend gemaakt. Als je naar het weer en de omstandigheden kijkt, is dat begrijpelijk. Wenen is de stad waar het plaatsvindt en daar is het nu rustig herfstweer. Precies waar de organisatie op hoopte. Door de herfst zitten er duidelijke verschillen in de overgang van de vroege ochtend naar de dag. Daarom is alleen een tijdsblok afgegeven, namelijk tussen 5 en 9 uur in de ochtend. De vorige poging op het circuit van Monza verliep ook vroeg in de ochtend.

Van 5 naar 9 graden

Het weer is geanalyseerd. Binnen het Perfomance team is er ook een specialist voor het weer betrokken. De combinatie van luchtvochtigheid, temperatuur en de afwezigheid van neerslag lijken ideaal voor de recordpoging. De verwachte wind op de startlocatie, de brug over de Donau is minder dan 2 meter per seconde. Dat de poging vroeg zal starten lijkt af te leiden uit de verwachting voor de temperatuur tussen 5 en 8 uur in de ochtend. De temperatuur stijgt langzaam van 5 graden om 5 uur tot 9 graden om 8 uur. Tegelijkertijd daalt de luchtvochtigheid.

Wat nodig is voor de poging is dat de ronde van ruim 4 kilometer (9,6 km voor één ronde) 24 uur lang droog is. Dat geeft de beste basis om de snelheid vast te houden.

Carbo loading

Kipchoge is op 8 oktober aangekomen in Wenen en gaat ook een nieuwe fase in. Wat betreft voeding wordt nu ‘carbo loading’ voorgeschreven. Er gaan tot en met zaterdagochtend heel veel koolhydraten in zijn menu. Kipchoge trainde ook meteen kort op 8 oktober op de Hauptallee waar het record gevestigd moet worden.

Trainer Patrick Sang kent de waarde van enthousiasme. Hij vraagt het Oostenrijkse publiek om langs de route te staan en Eliud en het team van pacemakers aan te moedigen.

Je kunt Eliud zien lopen via de INEOS 1:59 Challenge pagina op YouTube. Er wordt gebruik gemaakt van een ‘second screen techniek’ en daarom kun je de poging ook zien via www.ineos159challenge.com

Foto: Eliud Kipchoge bij de finish op de Hauptallee in Wenen. Zaterdag 12 oktober wil hij hier doorkomen onder de twee uur. Credit: Jon Super for The INEOS 1:59 Challenge.

Deel dit artikel