Leren versus afremmen

25 oktober 2019

Of je nu aan topatleten een training geeft of aan beginnende hardlopers, je kunt meer met hen als ze de honger hebben om meer van hardlopen te leren. Anders gezegd, deze mensen willen leren waar anderen stoppen. Dat concept heet een groei mindset en is voor coaches basiskennis die je bij iedere training weer gebruikt.

Laten we het bekijken naar een paar hoofdpunten. Je hoort namelijk heel veel termen door elkaar die met een mindset te maken hebben. Alle losse onderdelen zijn heel belangrijk maar de samenstelling maakt het zo krachtig. Het is net als een goed diner. Het smaakt voortreffelijk maar zonder het dessert of die extra aangeklede koffie is het diner niet helemaal compleet.

De mindset, de mix van gereedschappen die je als trainer kunt stimuleren is essentieel om iemand meer te leren over hardlopen. Laten we het splitsen naar 4 onderdelen

De uitdaging is interessant

In iedere sport en zeker in hardlopen zit de uitdaging verpakt. Bijvoorbeeld dat je de loper traint van een 5 kilometer naar zijn of haar eerste 10 km. Heeft je loper een groei mindset dan zie je dat er de wens is om de uitdaging aan te nemen. De gedachte bij de loper is ongeveer: “ja, leuk, ik wil die 10 km kunnen lopen”. Het is voor jou als coach en trainer dan ook goed om na te denken hoe je de uitdaging aantrekkelijk maakt. Je kunt gewoon roepen dat er een 10 gelopen moet worden. Maar als je er een beloning, status, welbevinden of andere vormen aan hangt, heb je veel meer kans dat je lopers er voor gaan. Hoe je het presenteert, doet er echt toe.

(De loper zonder interesse in groei: “Waarom zou ik dat doen? Dat kan ik toch niet.”)

Kansen omarmen

De loper die wel op jouw uitdaging ingaat ziet kansen. Namelijk kansen op onder meer verbetering. Dan denk je als trainer aan kilometers en tijden? Maar mensen zijn mensen en daarom zit er meer achter. Ze zien er een spel in. Het plezier in die kansen die nog ongewis zijn maar wel leuk om mee te maken. Plezier, beleving, samen voor elkaar krijgen, dat zijn psychologisch belangrijke kanten aan kansen pakken.

(De loper zonder de wil om een kans te omarmen: “Niet te doen. Veel te zwaar. Ik blijf bij wat ik kan. Misschien stop ik er wel mee.”)

Lol in leren

Uitdagingen en kansen zijn leuk maar nog redelijk abstract. De groei mindset van een loper heeft er plezier in om bij iedere training weer te leren. Het is niet duidelijk wat de uitkomst is van de uitdaging en de kansen maar overal kun je van leren. De loper die dat waardeert ziet iedere keer weer een leerpunt in het proces van het de training nu en op de langere termijn. Deze loper heeft ook de gedachte dat het leren niet stopt, dat er altijd wel wat bij kan.

(De loper zonder wens om te leren: “Dat is veel te moeilijk. Ik kan alleen wat ik nu kan. Zoveel talent heb ik niet en dat kan ik niet veranderen. Hier doe ik niet aan mee.”)

Terugkoppeling

Iedere trainer en coach geeft terugkoppeling van wat hij of zij ziet, hoort en voelt. Dat is het laatste grote onderdeel voor de groei mindset. Wat denk je dat een hardloper zegt over feedback: “Kom maar op. Dat wil ik wel weten. Wat kan ik veranderen?” Nu merk je als trainer de waardering voor je werk. Misschien lukken de veranderingen niet meteen maar de hardloper gaat weer verder en ziet toch dat hij leert en beter wordt. Zelfs de minimale overwinningen zijn daarin bijzonder en vallen op bij coach en hardloper. Denk daarom na hoe je feedback geeft. Gewoon simpel vertellen? Of toch door bijvoorbeeld een analogie. Of in de vorm van een oefening? Of door een andere hardloper of trainer er over laten vertellen? Je kunt al je creativiteit loslaten op de kunst van het geven van feedback. Zet het goed in en je wordt een hoog gewaardeerde coach.

(De loper die geen feedback wil: “Die trainer mag me niet. Wat een persoonlijke aanval. Die praatjes vullen geen gaatjes en ik heb er niets aan.”)

Op ieder niveau helpen

De indrukken van de hardloper met een groei mindset en zonder deze mindset is natuurlijk met opzet onder elkaar gezet. Het is expres wat negatief aangezet maar daardoor zie je als trainer en coach wel meteen hoe hard een mindset helpt of juist afremt. Een groei mindset is voor ieder niveau belangrijk. Je zal ook merken dat er hardlopers zijn die op een paar grote onderdelen die groei mindset hebben maar op andere delen weer niet. Hoe meer je als trainer en coach de weg kunt wijzen naar een groei mindset, hoe meer jullie gezamenlijk uit het hardlopen kunnen halen.

Deel dit artikel