Hassan Atleet van het Jaar 2019

13 december 2019

Tijdens het jaarlijks Atletiekgala op 12 december, voor het eerst in Ede, werd de winnende ‘Atleet van het Jaar’ bekend gemaakt. De verkiezing kent dit jaar voor het eerst één geïntegreerde categorie. Natuurlijk ging de titel naar Siffan Hassan na twee gouden medailles in Doha.

Sifan Hassan (Foto: Erik van Leeuwen)

Dit jaar ging de strijd om de titel ‘Atleet van het Jaar 2019’ tussen vier atleten die in 2019 formidabel hebben gepresteerd. Te weten: Joris van Gool (brons, 60 meter, op de EK Indoor), Nadine Visser (goud, 60mh, op de EK Indoor), Ronald Hertog (goud, 200m, op de WK Para Atletiek) en Sifan Hassan (dubbel goud op de WK Atletiek).

De vakjury, bestaande uit drie coryfeeën uit de atletiek en drie gerenommeerde sportjournalisten van landelijke media, heeft haar stem laten gelden en was unaniem in haar besluit: de prestaties van Sifan Hassan in 2019 hebben zonder twijfel de grootste impact gehad in de atletiekwereld en daarbuiten, zij heeft geschiedenis geschreven.

Vakjuryvoorzitter Kamiel Maase geeft een beknopte toelichting op het lovende juryrapport: “Joris van Gool ontbolstert als topsprinter, Nadine Visser is op de horden een Grande Dame in wording en Ronald Hertog beloont zijn doorzettingsvermogen als para-atleet eindelijk en verdiend met ’s werelds ijdele goud. Maar Sifan Hassan zweeft daar weer boven, als een engel met vergulde vleugels. Haar prestaties dit jaar roepen zowel bewondering als ongeloof op. Wát een reeks en wát een diversiteit. Met haar unieke gouden combinatie op de 10.000 en 1.500 meter heeft ze in Doha niet alleen Nederlandse, maar ook internationale atletiekgeschiedenis geschreven. Bijzonder is ook dat Hassan bijna het gehele jaar piekte met Europese records en een wereldrecord tot gevolg. Haar bizarre veelzijdigheid maakt haar tot een van de beste atletes ter wereld.”

Lidmaatschap van Verdienste voor Sifan Hassan

Tot slot ontving Sifan Hassan, eveneens uit handen van voorzitter Eric van der Burg, het Lidmaatschap van Verdienste voor haar prestaties die impact hebben gehad op de hele atletiekwereld.

Erelidmaatschap voor Jos Hermens

Jos Hermens, vermaard atleet op de lange afstand en later de founding father van Global Sports Communication, heeft zich zowel internationaal als nationaal ontwikkeld als een ware ambassadeur voor de atletieksport. Om dit op gepaste wijze te vieren, ontving hij deze avond op het Atletiekgala het Erelidmaatschap van de Atletiekunie.

Een ware ambassadeur voor de atletieksport

Met zijn managementbureau richt Jos zich tevens op het samenstellen van het deelnemersveld bij internationale wegwedstrijden. Bekend is ook zijn rol bij vele loopevenementen zoals de Dam tot Damloop, Halve van Egmond en de Zevenheuvelenloop. Bij de baanatletiek haalde hij de organisatie van de Diamond League Meeting in Sjanghai binnen de poorten van Global Sports Communication en verwierf hiermee ook een belangrijke status binnen de IAAF. Toen de FBK Games in Hengelo het loodje dreigde te leggen, zette hij de schouders onder dit in internationaal opzicht in ons land meest aansprekende atletiekevenement. Zeer recent is zijn inzet voor de geslaagde INEOS 1.59 Challenge met Eliud Kipchoge.

Het Erelidmaatschap kan worden toegekend aan diegene die zich in internationaal of nationaal verband op bestuurlijk en/of organisatorisch gebied bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de atletieksport. Bij Jos Hermens is dat een understatement, aldus Eric van der Burg, uit wiens handen Jos de onderscheiding deze avond mocht ontvangen. 

Deel dit artikel