EK-inspiratiesessie: hardlopen tegen stress en mentale klachten

08 juli 2016

Ter gelegenheid van het EK Atletiek in Amsterdam organiseerde de Atletiekunie twee interessante inspiratiesessies op de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Eén van de sessies ging in over runningtherapie met psychiater Bram Bakker en runningtherapeut Simon van Woerkom als sprekers. De werkcollegezaal was goed gevuld met hardlooptrainers die meer wilden weten over hoe hardlopen mentale klachten en stress kan voorkomen.

Bram Bakker begon zijn lezing met een kleine ademhalingstest voor de aanwezigen. Om te laten zien dat hyperventileren veel voorkomt, liet hij iedereen een minuut lang de ademhalingen tellen. Slechts twee aanwezigen kwamen tot 5 ademhalingen per minuut en waren dus goed uitgerust. Het overgrote deel van de zaal ademde tussen de 10 of 15 keer per minuut, wat volgens Bakker al op stress zou duiden.

Cortisol

Door stress wordt het hormoon cortisol aangemaakt. “Een giftig stofje”, zei Bakker. “Het is een onstekingsremmer. Als medicijn heet het prednison, waar zoals misschien wel bekend veel bijwerkingen aan zitten. Te veel cortisol zorgt voor ontstekingen in je lichaam.” Veel bewegen helpt daar tegen, want zo zei hij: “Uit onderzoek is gebleken dat er een direct verband is tussen de afname van psychische klachten en de toename van de beweging. Vooral duursport is goed, want tijdens een duurloop kan je lichaam geen cortisol aanmaken.”

Runningtherapie

Dat gegeven is ook de basis van runningtherapie, waarbij hardlooptraining gebruikt wordt om mensen met psychische klachten weer beter te voelen. “Runningtherapie is bedoeld voor mensen die met psychische klachten bij de huisarts of een psycholoog naar buiten stappen en willen gaan hardlopen. Het begeleid hardlopen is dan beter dan dat een arts zegt: ‘ga jij maar hardlopen om je weer beter te voelen’” Van Woerkom vertelde dat deze therapie niet nieuw is: al in de jaren tachtig werd onderzoek gedaan naar runningtherapie. Toch merkt hij dat huisartsen en psychologen nog maar weinig doorverwijzen, terwijl dat volgens hem wel voor de hand ligt. “Wij zijn de verbinding tussen de hardloopwereld en de ggz.”

Meer weten over deze therapie? Ga naar www.Runningtherapie.nl

Deel dit artikel