Coaching

Geef je teveel spanning door?

15 februari 2019 - Het is heel natuurlijk als sporters spanning ervaren. Spanning roep je als trainer en coach op en dat is maar goed ook want dan geef je een trainingsprikkel af. De signalen die je als trainer geeft, worden opgepikt door je hardlopers. Dat gaat meestal goed maar het kan ook verkeerd gaan.

Van wens tot snelle tijden naar een betere houding

8 februari 2019 - Stap als trainer niet in de valkuil dat hardlopers simpelweg harder moeten trainen om scherpere tijden te bereiken. Kijk eerst eens goed naar je hardloper. Ook al ken je hem of haar al jaren.
Het is de wet die alle lopers maar ook niet-lopers kennen: ‘harder trainen en je zal meer bereiken’. Daar zit zeker een kern van waarheid in.

De nieuwe coach is softer, maar waarom?

18 januari 2019 - Coaches veranderen van harde schreeuwers in stevige meedenkers. Het lijkt zo makkelijk om schreeuwend iemand aan te moedigen. De boodschap dat je gewoon maar door moet gaan en afzien is leuk voor het verhaal maar het werkt zelden goed. In 6 stappen hoe je zorgzaam en positief kunt coachen. Waarom werkt dat?

Coach naar actie

14 januari 2019 - Aan het begin van 2019 staan weer honderdduizenden hardlopers te popelen. Hen wil je inspireren en aanzetten tot goed en verstandig trainen. Daarom vier coachingtechnieken die je deze winter kunt toepassen.

Onzekere nieuwe leden goed ontvangen

21 december 2018 - De gemiddelde Nederlander wil bij de aanvang van het nieuwe jaar toch eens af van die 5 tot 8 kilo die teveel aan het lijf zit. Ergens is de boodschap aangekomen dat hardlopen daarbij kan helpen. Aan de andere kant weten die nieuwe lopers niet echt wat hen te wachten staat. Hoe help je hen verder als trainer?

Laurent Meuwly topcoach op Europees niveau

14 december 2018 - De Atletiekunie heeft de Zwitser Laurent Meuwly aangetrokken als bondscoach. De 44-jarige Meuwly zal samen met bondscoach Bart Bennema het sprint- en hordenprogramma van de Atletiekunie leiden en tevens de rol van hoofdcoach voor de estafettes vervullen.

Effectief contactmoment van de trainer

28 november 2018 - Natuurlijk kun je een heel uur uittrekken voor een goed gesprek met een hardloper of met je groep hardlopers. Wat telt echt? Die momenten waarop de sporter in actie is en jij aanwijzingen geeft.

Het probleem: je hardloper komt met een vaartje van 10 tot 20 kilometer per uur langs. Je hebt echt maar heel weinig tijd om je coachingsmoment te gebruiken. De oplossing: spreek van tevoren al af waar je aandacht naar uitgaat.

Trainers en coaches doorbreken de grenzen

20 november 2018 - Trainers en coaches zijn net beeldhouwers, ze halen weg uit het ruwe steen wat overtollig is om de beste lijnen naar voren te halen. Dan heb je wel de juiste mentale gereedschappen nodig, tenslotte kan een beeldhouwer ook niet met een tandenborstel zijn stenen sculptuur maken. We pakken een paar praktische punten op, van grenzen omver trekken tot acties realiseren.

Rogier Ummels en Bart Bennema vervangen Rana Reider

6 november 2018 - De Amerikaanse coach Rana Reider stopt als bondscoach van de Atletiekunie. In verband met familieomstandigheden keert Reider op korte termijn terug naar de USA.

Coachen op hartslagzone 2

15 oktober 2018 - Laten we het coachen eens op een eenvoudig niveau insteken. Je rol als trainer en coach als het gaat om hartslagzone 2 is goud waard. We duiken er in en wie weet kun je na dit artikel nog beter je hardlopers aansturen op de vele rustige kilometers.