Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Coaching

Trainer kijk voorbij het schema

08/08/2019 - In de hardloopsport vind je overal schema’s. Van beginners tot en met de toppers, je kunt gratis en betaalde schema’s vinden voor hardlopers. Het zijn handige hulpmiddelen omdat de opbouw met precisie moet plaatsvinden. Het geeft je als trainer een handvat maar daar achter zit veel meer… de wereld van de trainingen. Daarom een aantal trainers- en coachingtips voor het werken met schema’s..

Hoeveel nieuwe onderwerpen stop je in de training

31/07/2019 - Het is wat voor hardlopers de vraag is: “hoeveel km moet ik hardlopen?” Je bent van tevoren druk met het bedenken van je trainingen. Je bent volop bezig met je vak en je wilt iedereen meer kennis en kunde toeschuiven. Daar zitten net twee valkuilen in: teveel geven en dan na een vraag alweer de verdieping opzoeken..

De coach heeft ongelijk

29/06/2019 - Als trainer en coach denk je vaak dat je gelijk hebt. Jij weet toch hoe het zit, werkt en loopt? Jammer. Je hebt lopers om je heen die allemaal een eigen persoonlijkheid hebben. De verschillen zijn groot en zij hebben een eigen kijk op hardlopen. Kijk eens naar deze twee punten waarin je als coach heel anders tegen zaken aankijkt, de tijd en cultuur. De trainingsdynamiek bepaalt of jullie samen gelijk krijgen..

Laat de sporter zijn eigen ontdekkingen maken

31/05/2019 - 31 mei 2019 - "Nu moet je dat doen. Gevolgd door stap B". Je kent die kleine aanwijzingen wel van je trainingen. Het zijn de microstapjes in het trainingsproces. Als mens ben je snel geneigd veel van deze kleine stapje op te geven aan je sporters maar dat werkt niet altijd goed..

Coach op de omgeving

19/05/2019 - 17 mei 2019 - De meeste leden van Hardlooptrainers Nederland geven hun trainingen in de buitenlucht. We zijn veel bezig met oefeningen voor coördinatie en techniek. Dat lijkt vanuit het standpunt van de trainer coach goed maar wellicht is een ander standpunt beter.

Global Running Day ook in Nederland

03/05/2019 - 2 mei 2019 - Tot nu toe werd er maar weinig gedaan met het internationale fenomeen Global Running Day in Nederland. Nu komt het echt los door een actie van de Atletiekunie. Vraag jouw lopers om mee te doen op woensdag 5 juni 2019 en vraag hen weer om potentieel nieuwe lopers uit te nodigen..

Centrum Veilige Sport ook voor trainers

26/04/2019 - 24 april 2019 - Sinds afgelopen week is de website Centrum Veilige Sport actief. Een veilig sportklimaat is een groot onderwerp geworden, zeker in de afgelopen maanden ligt de atletiek onder het vergrootglas. De nieuwe site vraagt aan sporters om te praten over misstanden die zij meemaken of zagen. Het is ook een vraagbaak voor trainers en coaches..

Geef je teveel spanning door?

15/02/2019 - 15 februari 2019 - Het is heel natuurlijk als sporters spanning ervaren. Spanning roep je als trainer en coach op en dat is maar goed ook want dan geef je een trainingsprikkel af. De signalen die je als trainer geeft, worden opgepikt door je hardlopers. Dat gaat meestal goed maar het kan ook verkeerd gaan..

Van wens tot snelle tijden naar een betere houding

08/02/2019 - 8 februari 2019 - Stap als trainer niet in de valkuil dat hardlopers simpelweg harder moeten trainen om scherpere tijden te bereiken. Kijk eerst eens goed naar je hardloper. Ook al ken je hem of haar al jaren.
Het is de wet die alle lopers maar ook niet-lopers kennen: ‘harder trainen en je zal meer bereiken’. Daar zit zeker een kern van waarheid in..

De nieuwe coach is softer, maar waarom?

18/01/2019 - 18 januari 2019 - Coaches veranderen van harde schreeuwers in stevige meedenkers. Het lijkt zo makkelijk om schreeuwend iemand aan te moedigen. De boodschap dat je gewoon maar door moet gaan en afzien is leuk voor het verhaal maar het werkt zelden goed. In 6 stappen hoe je zorgzaam en positief kunt coachen. Waarom werkt dat?.

Coach naar actie

14/01/2019 - 14 januari 2019 - Aan het begin van 2019 staan weer honderdduizenden hardlopers te popelen. Hen wil je inspireren en aanzetten tot goed en verstandig trainen. Daarom vier coachingtechnieken die je deze winter kunt toepassen..

Onzekere nieuwe leden goed ontvangen

21/12/2018 - 21 december 2018 - De gemiddelde Nederlander wil bij de aanvang van het nieuwe jaar toch eens af van die 5 tot 8 kilo die teveel aan het lijf zit. Ergens is de boodschap aangekomen dat hardlopen daarbij kan helpen. Aan de andere kant weten die nieuwe lopers niet echt wat hen te wachten staat. Hoe help je hen verder als trainer?.

Laurent Meuwly topcoach op Europees niveau

17/12/2018 - 14 december 2018 - De Atletiekunie heeft de Zwitser Laurent Meuwly aangetrokken als bondscoach. De 44-jarige Meuwly zal samen met bondscoach Bart Bennema het sprint- en hordenprogramma van de Atletiekunie leiden en tevens de rol van hoofdcoach voor de estafettes vervullen..

Effectief contactmoment van de trainer

30/11/2018 - 28 november 2018 - Natuurlijk kun je een heel uur uittrekken voor een goed gesprek met een hardloper of met je groep hardlopers. Wat telt echt? Die momenten waarop de sporter in actie is en jij aanwijzingen geeft.

Het probleem: je hardloper komt met een vaartje van 10 tot 20 kilometer per uur langs. Je hebt echt maar heel weinig tijd om je coachingsmoment te gebruiken. De oplossing: spreek van tevoren al af waar je aandacht naar uitgaat..

Trainers en coaches doorbreken de grenzen

21/11/2018 - 20 november 2018 - Trainers en coaches zijn net beeldhouwers, ze halen weg uit het ruwe steen wat overtollig is om de beste lijnen naar voren te halen. Dan heb je wel de juiste mentale gereedschappen nodig, tenslotte kan een beeldhouwer ook niet met een tandenborstel zijn stenen sculptuur maken. We pakken een paar praktische punten op, van grenzen omver trekken tot acties realiseren..

Rogier Ummels en Bart Bennema vervangen Rana Reider

07/11/2018 - 6 november 2018 - De Amerikaanse coach Rana Reider stopt als bondscoach van de Atletiekunie. In verband met familieomstandigheden keert Reider op korte termijn terug naar de USA..

Coachen op hartslagzone 2

15/10/2018 - 15 oktober 2018 - Laten we het coachen eens op een eenvoudig niveau insteken. Je rol als trainer en coach als het gaat om hartslagzone 2 is goud waard. We duiken er in en wie weet kun je na dit artikel nog beter je hardlopers aansturen op de vele rustige kilometers..

Ben jij de innovatieve coach?

10/09/2018 - 7 september 2018 - Je kunt in het hardlopen veel bereiken met vaste patronen. Je geeft altijd trainingen waarbij ongeveer 10 kilometer wordt gelopen. De warming-up duurt altijd 10 minuten. Vaste patronen zijn waardevol maar ze duiden ook op slijtage. Geef innovatie bij jezelf een kans..

Coaching: de onverwachte positieve wending

18/05/2018 - 18 mei 2018 - Je bent hardlooptrainer maar bij iedere training ben je vaak meer een coach dan de trainer. Daarom een minicursus coaching met daarbij twee essentiële vragen voor de sportcoach en hoe je met de derde stap tot oplossingen komt. Dat zijn vragen die je in je opleiding niet kreeg maar waar al je hardlopers wel mee bezig zijn..

Fanny Blankers-Koen geëerd in snel vijfje

30/04/2018 - 26 april 2016 - Op 26 april 2018 was het precies honderd jaar geleden dat sportlegende Fanny Blankers-Koen werd geboren. De atlete werd wereldberoemd door vier gouden medailles te winnen tijdens de Olympische Spelen van 1948 in Londen. .

Hardlopen is nooit saai (10x)

20/04/2018 - 18 april 2018 - De agenda met hardloopevenementen staat bomvol. Al je lopers doen waarschijnlijk in de komende maanden mee met een wedstrijd of loop waar ze nu voor in training zijn. In veel gevallen betekent dat de duurlopen worden verlengd. Krijg je als trainer ook wel eens het commentaar dat die extra lengte de duurloop saai maakt? Keer dat proces om tot hardlopen is nooit saai..

Coaching is aanwijsbaar waardevol

13/04/2018 - 13 april 2018 - Duizenden hardlopers deden mee met de Marathon van Rotterdam. Een voorzichtige inschatting; in het publiek en bij de kijkers thuis zijn waarschijnlijk vele honderden geïnspireerd om nu ook zelf in de hardloopschoenen te stappen. Als coach ben je echt niet alleen maar die man of vrouw die leuke oefeningen geeft. Je bent echt waardevol. .

Inspiratie maar is het genoeg voor trainers?

09/04/2018 - 5 april 2018 - Bestuurslid van Hardlooptrainers Nederland, Kitty Berends ging naar de Inspiratiedag voor hardlooptrainers op 25 maart in IJsselstein. Dat deden nog 106 trainers en zij werden overladen met inspiratie. Maar was het genoeg vakgerichte informatie?
De organisatie had de doelstelling van 100 deelnemende trainers gesteld. Dat werd met gemak behaald. De ambitie voor kleinschalige workshops met veel aandacht voor de deelnemers slaagde volop. .

4 redenen voor progressie in de lente 2018

30/03/2018 - 29 maart 2018 - De lente zit in de lucht. Je ziet meer hardlopers op straat en met de zomertijd zie je ook later op de avond vaker mensen op de hardloopschoenen. Wie weet melden zich meer mensen bij je trainingen. De lente geeft nieuwe energie. Je zal als trainer ook merken dat hardlopers nog meer focus leggen op sneller worden. Je kunt met hen vier goede redenen doornemen waardoor progressie ontstaat..

Waarom tempotraining met interval zo goed is

16/03/2018 - 15 maart 2018 - Korte stukken trainen op een oncomfortabel tempo is goed voor een hardloper. Ook de lopers die geen zin hebben om over die grens te stappen zouden dit toch wel moeten omarmen. Je wordt er namelijk sneller van. Als trainer moet je wel goed opletten om optimaal resultaat te bereiken..

De aantrekkelijke strijd van de cross (5 trainingstips)

08/03/2018 - 8 maart 2018 - Komend weekend kan Nederland kennismaken met een aantrekkelijk onderdeel van het hardlopen. Daar komen spanning, kracht en strategie echt samen. De vaderlandse top strijdt op 10 en 11 maart 2018 in het Amsterdamse Bos om de Nederlandse Kampioenschappen Cross. De grote kanshebbers voor de lange cross zijn dit jaar Michel Butter (AV Castricum) en Andrea Deelstra (AV Heerenveen). De NK vinden plaats over het prachtige parcours van de Boscross in het Amsterdamse Bos. Voor een cross train je echt anders. 5 adviezen hoe je dat goed traint..

Van trainer tot topsporttrainer in 3 punten

23/02/2018 - 23 februari 2018 - Het is er door, 10 miljoen euro extra gaat naar de topsport, werd gister door minister Bruins bekendgemaakt. De trainer krijgt veel meer aandacht in de visie achter het beleidsstuk. Er komt meer geld beschikbaar voor sporters om zich door trainers en experts te laten begeleiden. Ook de opleidingen voor trainers om door te groeien naar het hoogste niveau moeten makkelijker bereikbaar worden. Hoe maak je van een trainer een topsporttrainer? We zetten alvast 3 prominente punten op een rij..

Van perfect naar verbeteren met 3 leerpunten

26/01/2018 - 26 januari 2018 - Je kunt in de ogen van je hardlopers hard door de mand vallen. Bij hardlopers heerst het beeld dat als je maar goed genoeg doet wat de trainer doet, je ook zo perfect wordt. Dat voelt al wat ongemakkelijk. Laten we daarom die mythe van het goed nadoen ombuigen..

Verfijnder kijken naar overtraining

06/12/2017 - 6 december 2017 - Je hardlopers prikkelen om wat extra te trainen is gezond. Het leidt tot overcompensatie en daar groeit de conditie van. Tot welke grens blijft die extra prikkel gezond? Dat is niet zomaar vast te stellen maar als trainer kom je wel heel dichtbij als je goed naar je lopers kijkt. Een paar handvatten zodat je weet wat tot overtraining leidt..

De luie hardloper coachen

23/11/2017 - 23 november 2017 - Hardlopers heb je in alle soorten en maten. De meesten hebben een behoorlijke dosis motivatie, hun oren staan wijd open want ze willen van je leren en ze doen ook hun huiswerk. Dat zijn de hardwerkende types. Je hebt ook een type dat er wat te laks mee omgaat. Het hardlopen gaat zeker niet slecht maar als trainer vermoed je dat nog veel meer mogelijk is. Lastig. Dit vergt moed om te coachen..

Sterke opening is een boost voor zelfvertrouwen

17/11/2017 - 17 november 2017 - De traditionele trainingsleer biedt het perspectief van werken naar je piekmoment. Meestal zijn dat meerdere momenten in een jaar. Nu 2018 er aankomt, is het goed om wat te spelen met de gedachte om de opbouw te veranderen. Verander je aanpak in coaching en start het seizoen sterk..

De stress van de trainer en hoe je die kleiner maakt

03/11/2017 - 3 november 2017 - De meeste trainers zijn vrijwilligers. Met hart en ziel worden de trainingen verzorgd maar daarnaast heb je ook een baan, gezin en andere activiteiten. Je groep verwacht je volledige inzet. Dus ren je van werk, naar gezin en naar de hardlooptrainingen. Poeh, dat is veel. Hoe maak je die stress lichter?.

Doel papieren tijger of realistische ambitie

27/10/2017 - 27 oktober 2017 - Doelen stellen is heel belangrijk. Het is ook een grote valkuil. De honger naar een scherpe tijd of een langere afstand is vaak groter dan de benen kunnen dragen. Een doel kan maar beter geen ontmoedigende papieren tijger zijn. Met extra sturing geef je meer realisme aan de plannen..

Voor succes is veel meer nodig dan de wil

23/10/2017 - 23 oktober 2017 - Willen is kunnen is een adagium in de sport. Voor succes, of je prof bent of gewoon enthousiast hardloper, moet je wel meer in huis hebben. Steeds vaker spreken trainers over het proces. Klinkt soft maar met een paar randvoorwaarden kun je als trainer veel harde doelen bereiken. Met 4 van die voorwaarden kun je aan de slag. Een praktijkvoorbeeld laat zien hoe je een transformatie kunt bereiken..

Hoe wint de trainer een wedstrijd (5 tips)

05/10/2017 - Als trainer werk je met een grote groep hardlopers die gewoon trainen voor gezondheid en plezier. Af en toe komt er een echt talent langs. Hoe train je met hem of haar verder? Want dan heb je iemand voor je die mogelijk een wedstrijd kan winnen. Dat verandert ook hoe je traint. Trainerstips om toe te groeien naar de winst van een belangrijke wedstrijd..

Coach op plezier in herhaling

29/09/2017 - 29 september 2017 - De Nationale Sportweek is voorbij, net als de spaaractie bij Albert Heijn voor introductielessen bij sportclubs. Bij navraag blijkt dat hardlopen afgelopen jaar bij dezelfde spaaractie een van de populaire sporten was. Wat speelt bij de nieuwe sporter die even komt kijken en hoe pas je daarop je trainingen aan..

Joy of movement lane promoot hardlopen?

16/09/2017 - 16 september 2017 - Integraal Kindcentrum (IKC) Het Noorderlicht uit Doetinchem opende als eerste locatie in Nederland een Joy of Moving lane. Deze lane is een centrale plek in de school die kinderen aanzet tot vaker rennen. Het ziet er uit als een atletiekbaan. Het kan betekenen dat meer jongens en meisjes indirect de boodschap oppikken dat ze naar de lokale atletiekclub kunnen voor een proefles. .

Martina van coach Reider over naar Bennema

06/09/2017 - 5 september 2017 - Sprinters Churandy Martina en Liemarvin Bonevacia komen onder de hoede van coach Bart Bennema. Taymir Burnet gaat over naar de trainingsgroep van Rana Reider. Ad Roskam meldt dat nog meer verschuivingen mogelijk zijn..

Coaching vermindert de duur van de blessure

25/07/2017 - 25 juli 2016 – Vraag aan hardlopers wat ze echt erg vinden. Het antwoord is als ze stilstaan. Als de blessure zo heftig is dat je wekenlang niet meer kunt lopen. Hardlopers willen graag weer terug naar hun oude niveau. Als coach heb je daar veel invloed op. 4 stappen die van invloed zijn op de duur van blessure en waarom jij specialist blessurepreventie bent..

Wil die hardloper echt de marathon in 4 uur lopen?

11/07/2017 - 10 juli 2017 - Als coach maak je het verschil in het leven van de hardloper. Dat kan positief en negatief uitvallen maar dat verschil maak je. Dan kan je maar beter een goede coach zijn. Daarbij speelt een essentieel verschil de hoofdrol als het gaat om succes voor de hardloper..

De winst van coachen op variatie

05/07/2017 - 5 juli 2017 - Je kunt de magazines of websites openslaan en je vindt lange verhalen van topatleten die week in week uit heel veel kilometers maken. De ervaring van de leden van Hardlooptrainers Nederland is dat je hardlopers voor je hebt die meer variatie willen dan alleen kilometers stampen. Dat is ook een gezonde ontwikkeling. Coach op variatie en je hardlopers lopen met een blijer gevoel naar je trainingen..

Samenwerking coaches en prothesemaker WK para-atletiek 2017

26/06/2017 - 26 juni 2017 - Van 14 tot en met 23 juli 2017 vindt in Londen het WK para-atletiek plaats. De tien atleten geselecteerd door de Atletiek Unie worden begeleid door Frank Jol; Oranjes prothesemaker en directeur van OIM Aktief. Jol voorziet de topatleten van prothesen én intensieve begeleiding, waardoor ze tot topprestaties komen. Op 2 juli vertrekt hij met coaches Anno Mul en Guido Bonsen in een bus annex mobiele werkplaats met alle blades, gereedschappen en materialen vanaf Sport- en Congrescentrum Papendal..

Train voor stressreductie

23/06/2017 - 23 juni 2017 - Je kent de reacties van je lopers aan het eind van een training: “Ha, lekker even het hoofd leeg”. Dat geeft heel duidelijk aan dat het stressniveau behoorlijk gedaald is. Voor de training was het beeld waarschijnlijk heel anders. De leden van je groep komen naar de training, direct uit werk en met hun hoofd nog volop in agenda’s, collega’s en spreadsheets. Nu is er ook wetenschappelijk bewijs voor de stressreductie..

Hardlopen en 4 grenzen in je leven afbreken

16/06/2017 - Hardlopen doen mensen om heel veel verschillende redenen. Die komen allemaal voorbij in jouw trainingen. Daar hangt dan ook een doel aan vast. Vaak net een trede, soms wel een stuk of tien, té hoog. Waar lopen mensen dan voor? En wat doe je als trainer met die overspannen verwachtingen?.

5x de meerwaarde van de coach

07/06/2017 - 7 juni 2017 - Coachen is een fantastisch vak. Heb je de neiging om jaar na jaar dezelfde schema’s op te stellen? Dan verlies je uit het oog hoeveel je voor anderen betekent. Zet eens op een rij waar jij sterk in bent. Iedere coach heeft zijn eigen persoonlijkheid en daarmee een eigen kracht. Maak die meerwaarde duidelijk..

Next level met je loopgroep

24/05/2017 - 23 mei 2017 - 'Met twee bereik je meer dan één', een bekende uitspraak. Je voelt de waarde van de optelsom maar in het hardlopen blijven we nog vaak geloven in sologedrag. Pas dat gedrag aan. Inzichten komen sneller naar boven als je er samen naar kijkt. In je eentje zijn de sprongetjes in kennis en de vertaling naar de praktijk lastiger te maken. Hoe pak je het aan in het hardlopen?.

Coach over de inactieve drempel

16/05/2017 - Of het nu volwassenen zijn of kinderen, atletiek en hardlopen vraagt om een fysieke inspanning. Veel mensen genieten liever van een inactieve levensstijl. Lekker televisie kijken, op internet wat surfen en rondhangen op de bank. De inactieve levensstijl is geen rationele beslissing en dan is de rol van een coach dubbel zo hard nodig..

Train beter met de push up

11/05/2017 - Heel veel hardlopers zijn bezig met plank-oefeningen maar vergeten dat je core stability gewoon kunt trainen met actieve bewegingen. Als trainer kun je je groep laten voelen dat bij iedere stap alles van rug en buik in beweging is. Waarom dan alleen oefeningen geven die 30 seconden of meer een nabootsing van een plank zijn? Voeg de push-up toe..

Geen yoga of fratsen maar hardlooptraining voor Breaking2

05/05/2017 - Een aantal weken geleden lekte de datum voor de recordpoging Breaking2 al uit. Het zou 6 mei worden. Later werd dit tegengesproken. Donderdag 4 mei werd dan toch bekend gemaakt: aanstaande zaterdag 6 mei is de grote dag om met 3 atleten de grens van de 2 uur voor de marathon te doorbreken. Daarbij komt voor trainers opvallende informatie los..

Hoe stimuleer je als trainer mentale veerkracht

30/04/2017 - Hardlopen is inspannend. Als het tempo verder omhoog gaat, zoals bij intensieve trainingen of in wedstrijden, valt dat echt niet mee. Kunnen jouw lopers daar mee omgaan? Dan komt de kunde van de trainer om de hoek. Iedereen kan een schema maken maar hoe leer je de hardlopers mentale robuustheid zodat ze altijd weer terugkeren naar hun balans tijdens de zwaardere inspanning..

Trainer verander niet teveel. Plus de alarmbellen als het verkeerd gaat

19/04/2017 - We zitten in een tijdperk van de entertrainer. Training geven is een leuk vak maar een serieuze zaak want je begeleidt mensen honderden kilometers. Als de nadruk sterk ligt op entertainment, kan je wel eens teveel veranderen in de trainingen. Je lopers moeten al zoveel aanpassen. Wat dat voor impact heeft op hen maken ze niet altijd aan je bekend. Over de mix van het trainingsuitbreiding en de alarmbellen als het fout gaat..

Blijf bij je trainingsdoelen

29/03/2017 - Als trainer heb je een goede focus. Je weet wat je die training voor kennis er ervaring zal bieden en daar houd je je ook aan. Dat is voor de luisteraar, de hardloper, heel anders. Hij of zij laat zich vaak leiden. Komt misschien net uit een drukke vergadering en is er niet helemaal bij. Hoe blijven jullie dan bij je trainingsdoelen? .

Wordt de onzekerheid te groot?

02/03/2017 - Hardlopen gaat samen met onzekerheid. Dat geldt dubbel voor de hardlopers die bij ons, de trainers, zich voorbereiden. Zij zijn vaak serieus met hun sport bezig. Ze bereiden zich voor op wedstrijden waar voor hen een grote waarde aan vasthangt. Dan kan de onzekerheid te groot worden. Wat doe je dan als trainer. Breng het terug naar 3 stappen, gevolgd door 5 adviezen..

5x je groep door de marathon loodsen

22/02/2017 - De marathonafstand heeft een magische lokroep op hardlopers. Je kent het wel, hardlopers hebben net een beginnerscursus bij je gevolgd en voorzichtig valt al het woord Marathon. We zien als redactie dat de halve marathon langzamerhand ook die mooie status krijgt maar de hele heeft nog steeds meer glans. Hoe loods je een groep naar de marathonafstand? 5 tips en ervaringen..

Empathie verandert ontwikkelingsproces

16/02/2017 - Of een sprinter voor je staat of een marathonloper, hun doelen hebben ze heel helder voor ogen. Meestal staat dat in digitale cijfers in hun brein. De tijden die zij willen halen. Die tijden zijn maar een kil gegeven terwijl een heel mens die prestatie moet leveren..

Coach en vaste structuur? De waarde van loslaten en motivatie

10/02/2017 - Vooral in het hardlopen, van sprint tot marathon, ben je niets zonder een goed plan. Trainingsschema, voeding, stressoren; je houdt alles in de gaten. Zo ben je opgeleid. Want dat is de route naar succes. Het is niet altijd wat bij de sporter past..

Achterhaal de trainingswensen voor een succesvolle loopgroep

26/01/2017 - Voldoe je aan de wensen van de consument? Een succesvolle vereniging luistert niet alleen naar zijn leden maar ook naar de wensen in de regio. Mensen komt met verschillende wensen en motivaties. Als trainer ben je ambassadeur maar ook voelspriet voor ontwikkelingen. Dit heeft invloed op loyaliteit van leden en hoe je trainingen opzet..

4 coachingseigenschappen voor de winterse basisperiode

19/01/2017 - Trainen in de winter vraagt om specifieke eigenschappen van een coach. In de natuur is de winter de tijd van rust. Voor een hardloper geldt dat het de tijd is van de basis. Velen trainen om in de voorjaarswedstrijden hun eerste piek van het jaar te beleven. De basis leg je nu in de winterse kou..

Breedte aantrekkelijk voor talenten

18/01/2017 - Binnen je club, trainingsgroep of ander verband zie je binnen de groepen soms de talenten opduiken. Talenten zijn een uitdaging voor trainers. Ze vragen meer van je en de situatie wordt complexer als het talent echt tot ontwikkeling komt. Uit onderzoek, december 2016 gepubliceerd, blijkt dat talenten van de breedte houden. Kun jij dat aanreiken?.

De fout herstellen

14/01/2017 - Sporters hebben een groot vertrouwen in de trainer. Gelukkig maar, hoe beter de relatie hoe groter de kans op sportief rendement. Ook coaches en trainers maken fouten. Dat kan gebeuren. De manier waarop je met je fouten omgaat betekent ook veel voor de relatie trainer – sporter. Er zijn veel strategieën om fouten aan te pakken. Vanuit een praktijkvoorbeeld naar 5 inzichten..

Hardloper doe je huiswerk!

08/01/2017 - Jaren geleden verzuchtte een hardlooptrainer dat zijn groep redelijk wat talent had maar waarom deden ze hun huiswerk niet. Dat klonk als het trekken aan een dood paard. De moed was opgegeven en hij bleef gewoon doorgaan met het geven van trainingen. Ontmoedigd. Hoe draai je dat om. Hoe krijg je die loper wel in actie voor die kilometers buiten de training om?.

Hoe maak je als trainer beginnende hardlopers loyaal

04/01/2017 - Het is januari 2017. Overal om je heen hoor je mensen goede voornemens maken. Hardlopen hoort daar vaak bij. Als trainer en coach wil je deze mensen niet alleen met de sport laten kennismaken maar ook vasthouden. Het liefst jarenlang. Met een paar simpele vragen kom je heel ver. In 5 punten maak je starters tot loyale sporters..

Coach is goed in mixen

19/12/2016 - Luister je naar de verhalen van hardlopers dan worden snel met trots afstanden en tijden genoemd. Veel aan hardlopen verslaafde mensen in trainingsgroepen zijn dol op het maken van kilometers. Daar moet je als coach en trainer slim mee omgaan. Teveel kilometers leidt vaak tot blessures en daardoor uitval. Daar wil je je leden voor behoeden. Dan moet je meester worden in het mixen van trainingsonderdelen..

Holistisch de 2 uur marathongrens verbreken

15/12/2016 - Het vuur is weer ontstoken in de hardloopwereld. Nike presenteerde op 12 december drie atleten die met behulp van een compleet team aan experts de poging wagen de marathon onder de 120 minuten te lopen. Welke trainer zou niet bij dit team willen zijn om Tadese, Kipchoge of Desisa aan het record te helpen..

Of je de hardloper even de waarheid wilt vertellen

08/12/2016 - Coaching vraagt veel van je. Van uitstekend techniek demonstreren tot empatisch tot een hardloper wenden. Als je aangesloten bent bij Hardlooptrainers Nederland doe je iets wat je van anderen onderscheidt. Je voelt je heerlijk in je vak én je ontwikkelt jezelf. Want hardlopers komen met heel veel vragen op je af. Of jij dan maar even uitlegt wat de waarheid is..

Meet een gedragsprobleem in 4 stappen

06/12/2016 - Niet alles bij hardlopen gaat op rolletjes. De druk van presteren kan de verhouding tussen trainer en hardloper op zijn kop zetten. Of leden uit je loopgroep krijgen, voor jou gezien, uit het niets ruzie. Daar ben je niet echt voor opgeleid. Een probleem kun je wel herkennen. Hoe meet je het om uit te vinden hoe erg de verstoorde verhouding je trainingen aantast? Een mini cursus in vier stappen..

5 trainingsvraagstukken voor lange wedstrijden in de winter

05/12/2016 - Het hardloopseizoen kent, gezien het aantal wegwedstrijden en bijvoorbeeld nieuwe events als urban trails, eigenlijk geen onderbreking meer. De hardlopers van je groep of club pikken vaak in deze maanden met het minste daglicht doelen voor begin volgend jaar. Een lange afstand zoals een halve of hele marathon in de winter vraagt om specifieke begeleiding. Daarom 5 overdenkingen voor de wintertrainingen..

Leeftijd krijgt hardloper niet klein

30/11/2016 - Het beeld van de maatschappij is dat mensen met een hoge leeftijd niet goed meer kunnen bewegen. Uit recent onderzoek onder hardlopers blijkt dat leeftijd niet zoveel zegt. De oudere hardloper kan uitstekend meekomen, door zijn ervaring..

Is de lange warming-up beter?

29/11/2016 - Als trainer zoek je altijd naar een goede balans in de trainingsprikkels. Hardlopen is een sport die helaas toch veel in het nieuws staat vanwege blessures. Met de juiste aanpak krijg je balans in de belastbaarheid. Dan is misschien de filosofie van een lange warming-up interessant voor je groep van ambitieuze hardlopers..

5x training en reflectie

28/11/2016 - Reflectie is goed. Dat betekent dat je kijkt wat goed werkt en wat niet. Het maatwerk voor groepen en individuele lopers kan dan aangepast worden. Hoe voorkom je dat reflectie omslaat naar navelstaren?.

Los je problemen van de hardloper op?

21/11/2016 - Als coach heb je een aura dat je mensen naar een overwinning leidt. Het liefst veel, en alleen maar gouden plakken. Natuurlijk ben je die coach die voortdurend kijkt of je nog betere resultaten kunt behalen. Dat is maar een eenzijdig beeld. Je skills als trainer zijn breder want meestal kijk je naar oplossingen. Stel daarbij 2 essentiële vragen..

De zachte start coachen in 5 stappen

18/11/2016 - Het is om hardlopers een stevige start te geven. Dat geeft vaak veel plezier in een groep. Toch heeft het meer na- dan voordelen. Bij hardlopen speelt ook mee dat het resultaat van de complete training afhangt van de start. 5 stappen rondom coaching van de zachte start..

Trainerscafés in 2016

04/02/2016 - In 2016 organiseert Hardloop Trainers Nederland weer diverse trainerscafés om je als trainer meer kennis en verdieping mee te geven. Dit jaar zijn de thema’s van deze avonden veiligheid en Running Therapy. Veiligheidsexpert Peter Nouwen zal twee keer een trainerscafé geven rond het thema ‘Veiligheid inbouwen in je training’. In het laatste nummer van ProLoop kun je meer over zijn kijk op veiligheid tijdens de looptraining lezen. Tijdens de twee trainerscafés gaat hij dieper in op dit toch vaak vergeten aspect. Ook geeft hij tips hoe je veilig de straat op kunt gaan met je loopgroep en aan welke veiligheidsmaatregelen je als trainer moet denken. .