Coaching

Coaching: de onverwachte positieve wending

18 mei 2018 - Je bent hardlooptrainer maar bij iedere training ben je vaak meer een coach dan de trainer. Daarom een minicursus coaching met daarbij twee essentiële vragen voor de sportcoach en hoe je met de derde stap tot oplossingen komt. Dat zijn vragen die je in je opleiding niet kreeg maar waar al je hardlopers wel mee bezig zijn.

Fanny Blankers-Koen geëerd in snel vijfje

26 april 2016 - Op 26 april 2018 was het precies honderd jaar geleden dat sportlegende Fanny Blankers-Koen werd geboren. De atlete werd wereldberoemd door vier gouden medailles te winnen tijdens de Olympische Spelen van 1948 in Londen.

Hardlopen is nooit saai (10x)

18 april 2018 - De agenda met hardloopevenementen staat bomvol. Al je lopers doen waarschijnlijk in de komende maanden mee met een wedstrijd of loop waar ze nu voor in training zijn. In veel gevallen betekent dat de duurlopen worden verlengd. Krijg je als trainer ook wel eens het commentaar dat die extra lengte de duurloop saai maakt? Keer dat proces om tot hardlopen is nooit saai.

Coaching is aanwijsbaar waardevol

13 april 2018 - Duizenden hardlopers deden mee met de Marathon van Rotterdam. Een voorzichtige inschatting; in het publiek en bij de kijkers thuis zijn waarschijnlijk vele honderden geïnspireerd om nu ook zelf in de hardloopschoenen te stappen. Als coach ben je echt niet alleen maar die man of vrouw die leuke oefeningen geeft. Je bent echt waardevol.

Inspiratie maar is het genoeg voor trainers?

5 april 2018 - Bestuurslid van Hardlooptrainers Nederland, Kitty Berends ging naar de Inspiratiedag voor hardlooptrainers op 25 maart in IJsselstein. Dat deden nog 106 trainers en zij werden overladen met inspiratie. Maar was het genoeg vakgerichte informatie?
De organisatie had de doelstelling van 100 deelnemende trainers gesteld. Dat werd met gemak behaald. De ambitie voor kleinschalige workshops met veel aandacht voor de deelnemers slaagde volop.

4 redenen voor progressie in de lente 2018

29 maart 2018 - De lente zit in de lucht. Je ziet meer hardlopers op straat en met de zomertijd zie je ook later op de avond vaker mensen op de hardloopschoenen. Wie weet melden zich meer mensen bij je trainingen. De lente geeft nieuwe energie. Je zal als trainer ook merken dat hardlopers nog meer focus leggen op sneller worden. Je kunt met hen vier goede redenen doornemen waardoor progressie ontstaat.

Waarom tempotraining met interval zo goed is

15 maart 2018 - Korte stukken trainen op een oncomfortabel tempo is goed voor een hardloper. Ook de lopers die geen zin hebben om over die grens te stappen zouden dit toch wel moeten omarmen. Je wordt er namelijk sneller van. Als trainer moet je wel goed opletten om optimaal resultaat te bereiken.

De aantrekkelijke strijd van de cross (5 trainingstips)

8 maart 2018 - Komend weekend kan Nederland kennismaken met een aantrekkelijk onderdeel van het hardlopen. Daar komen spanning, kracht en strategie echt samen. De vaderlandse top strijdt op 10 en 11 maart 2018 in het Amsterdamse Bos om de Nederlandse Kampioenschappen Cross. De grote kanshebbers voor de lange cross zijn dit jaar Michel Butter (AV Castricum) en Andrea Deelstra (AV Heerenveen). De NK vinden plaats over het prachtige parcours van de Boscross in het Amsterdamse Bos. Voor een cross train je echt anders. 5 adviezen hoe je dat goed traint.

Van trainer tot topsporttrainer in 3 punten

23 februari 2018 - Het is er door, 10 miljoen euro extra gaat naar de topsport, werd gister door minister Bruins bekendgemaakt. De trainer krijgt veel meer aandacht in de visie achter het beleidsstuk. Er komt meer geld beschikbaar voor sporters om zich door trainers en experts te laten begeleiden. Ook de opleidingen voor trainers om door te groeien naar het hoogste niveau moeten makkelijker bereikbaar worden. Hoe maak je van een trainer een topsporttrainer? We zetten alvast 3 prominente punten op een rij.

Van perfect naar verbeteren met 3 leerpunten

26 januari 2018 - Je kunt in de ogen van je hardlopers hard door de mand vallen. Bij hardlopers heerst het beeld dat als je maar goed genoeg doet wat de trainer doet, je ook zo perfect wordt. Dat voelt al wat ongemakkelijk. Laten we daarom die mythe van het goed nadoen ombuigen.