Coaching

Coach op de omgeving

17 mei 2019 - De meeste leden van Hardlooptrainers Nederland geven hun trainingen in de buitenlucht. We zijn veel bezig met oefeningen voor coördinatie en techniek. Dat lijkt vanuit het standpunt van de trainer coach goed maar wellicht is een ander standpunt beter

Global Running Day ook in Nederland

2 mei 2019 - Tot nu toe werd er maar weinig gedaan met het internationale fenomeen Global Running Day in Nederland. Nu komt het echt los door een actie van de Atletiekunie. Vraag jouw lopers om mee te doen op woensdag 5 juni 2019 en vraag hen weer om potentieel nieuwe lopers uit te nodigen.

Centrum Veilige Sport ook voor trainers

24 april 2019 - Sinds afgelopen week is de website Centrum Veilige Sport actief. Een veilig sportklimaat is een groot onderwerp geworden, zeker in de afgelopen maanden ligt de atletiek onder het vergrootglas. De nieuwe site vraagt aan sporters om te praten over misstanden die zij meemaken of zagen. Het is ook een vraagbaak voor trainers en coaches.

Geef je teveel spanning door?

15 februari 2019 - Het is heel natuurlijk als sporters spanning ervaren. Spanning roep je als trainer en coach op en dat is maar goed ook want dan geef je een trainingsprikkel af. De signalen die je als trainer geeft, worden opgepikt door je hardlopers. Dat gaat meestal goed maar het kan ook verkeerd gaan.

Van wens tot snelle tijden naar een betere houding

8 februari 2019 - Stap als trainer niet in de valkuil dat hardlopers simpelweg harder moeten trainen om scherpere tijden te bereiken. Kijk eerst eens goed naar je hardloper. Ook al ken je hem of haar al jaren.
Het is de wet die alle lopers maar ook niet-lopers kennen: ‘harder trainen en je zal meer bereiken’. Daar zit zeker een kern van waarheid in.

De nieuwe coach is softer, maar waarom?

18 januari 2019 - Coaches veranderen van harde schreeuwers in stevige meedenkers. Het lijkt zo makkelijk om schreeuwend iemand aan te moedigen. De boodschap dat je gewoon maar door moet gaan en afzien is leuk voor het verhaal maar het werkt zelden goed. In 6 stappen hoe je zorgzaam en positief kunt coachen. Waarom werkt dat?

Coach naar actie

14 januari 2019 - Aan het begin van 2019 staan weer honderdduizenden hardlopers te popelen. Hen wil je inspireren en aanzetten tot goed en verstandig trainen. Daarom vier coachingtechnieken die je deze winter kunt toepassen.

Onzekere nieuwe leden goed ontvangen

21 december 2018 - De gemiddelde Nederlander wil bij de aanvang van het nieuwe jaar toch eens af van die 5 tot 8 kilo die teveel aan het lijf zit. Ergens is de boodschap aangekomen dat hardlopen daarbij kan helpen. Aan de andere kant weten die nieuwe lopers niet echt wat hen te wachten staat. Hoe help je hen verder als trainer?

Laurent Meuwly topcoach op Europees niveau

14 december 2018 - De Atletiekunie heeft de Zwitser Laurent Meuwly aangetrokken als bondscoach. De 44-jarige Meuwly zal samen met bondscoach Bart Bennema het sprint- en hordenprogramma van de Atletiekunie leiden en tevens de rol van hoofdcoach voor de estafettes vervullen.

Effectief contactmoment van de trainer

28 november 2018 - Natuurlijk kun je een heel uur uittrekken voor een goed gesprek met een hardloper of met je groep hardlopers. Wat telt echt? Die momenten waarop de sporter in actie is en jij aanwijzingen geeft.

Het probleem: je hardloper komt met een vaartje van 10 tot 20 kilometer per uur langs. Je hebt echt maar heel weinig tijd om je coachingsmoment te gebruiken. De oplossing: spreek van tevoren al af waar je aandacht naar uitgaat.