Of je de hardloper even de waarheid wilt vertellen

08 december 2016

Coaching vraagt veel van je. Van uitstekend techniek demonstreren tot empatisch tot een hardloper wenden. Als je aangesloten bent bij Hardlooptrainers Nederland doe je iets wat je van anderen onderscheidt. Je voelt je heerlijk in je vak én je ontwikkelt jezelf. Want hardlopers komen met heel veel vragen op je af. Of jij dan maar even uitlegt wat de waarheid is.

Denk kritisch

Je kunt niet alle sportontwikkelingen volgen. Alle antwoorden op vragen van hardlopers heb je dan ook niet meteen paraat. Die variëren gigantisch, van belastbaarheid tot een feitje checken over voeding voor hardlopers. De antwoorden heb je niet maar één onderdeel zien lopers dan graag bij je terug: dat je een kritisch persoon bent.

Tip

Vraag om tijd. “Goed punt, maar ik moet dat even uitzoeken. Waar heb je het gezien en hoe kan dat waardevol voor ons zijn?” Dan kun je meteen even peilen of het echt belangrijk is voor de ontwikkeling of dat het kennis is, leuk om te weten.

Innovatief trainerschap of vastgeroest?

De kritische houding die je uitstraalt voorkomt dat je, ook al draai je jaren mee, het stempel ‘ouderwets’ krijgt. Of erger wat daar bij hoort: “de trainer doet het al jaren zo en vindt dat het niet anders kan.”

Wat is de reden trainer?

Je bent door deze houding kritisch bij nieuwe kennis maar ook op je eigen ontwikkeling. Dat past bij een andere eigenschap die hoort bij de kritische trainer: er is een reden dat je iets doet. Welke oefening dan ook, als het gevraagd wordt kun je deze goed onderbouwen.

De kleine innovatie

Dat maakt je ook schatplichtig aan collega’s die oefeningen op een innovatieve manier brengen. Dat kan in kleine details zitten, zoals een oefening uitleggen met een beeldspraak. Of iedere loper even bij de hand nemen zodat ze nog beter de uitwerking van een oefening voelen. Beeld en ervaring maken dat de kennis of de manier waarop techniek gedaan wordt nog beter doordringt. Natuurlijk zal je als trainer zelf ervaren of je goed overweg kan met bijvoorbeeld de beeldspraak. Gaat je dat niet goed af; de groep kijkt massaal omhoog. Glazige blik na de uitleg en misschien een extra ‘huh?’ Dan is het tijd om je keuze te heroverwegen. Kies de manier van trainen en presenteren die bij je passen.

Trainingsdynamiek

Een goede trainer kan dynamisch met nieuwe informatie overweg. Dat is niet voor iedereen weggelegd maar met oefening valt dit goed te leren. Komt een hardloper met nieuwe kennis op je af dan kun je meteen nagaan of dit toepasbaar is. Zeker als je al met ‘ja’ op de vraag kunt beantwoorden dat deze kennis past bij de ontwikkeling van de hardloper. Hardlopers zijn dan verrast dat je meteen reageert en actief handelt. Dat leidt meestal tot een nog betere relatie. Maak zelf altijd de afweging hoe snel je nieuwe type oefeningen invoert. Hardlopers houden ook van regelmaat en herhaling omdat je daarbinnen kunt zien of iemand vooruitgang boekt. Een training is geen kermis vol attracties maar puur hardloopplezier is zeker een hoog gewaardeerd onderdeel.

Winst zonder inspanning

De kritische opstelling, met dynamiek en gericht op innovatie biedt je ook winst. Je kunt niet alles zelf bijhouden aan sportontwikkelingen maar als je leden weten dat je er van houdt, brengen zij de kennis. Koester dat enthousiasme want het betekent ook dat ze je kwaliteiten als trainer waarderen. Anders wordt die kennis niet voor je voeten afgeleverd. Mocht je tijd over hebben in de training dan vinden sporters een kort open debat over ontwikkelingen ook leuk. Daarna kun je met een gerust hart zeggen. “Genoeg, nu aan de slag”.

Deel dit artikel