Next level met je loopgroep

24 mei 2017

23 mei 2017 - 'Met twee bereik je meer dan één', een bekende uitspraak. Je voelt de waarde van de optelsom maar in het hardlopen blijven we nog vaak geloven in sologedrag. Pas dat gedrag aan. Inzichten komen sneller naar boven als je er samen naar kijkt. In je eentje zijn de sprongetjes in kennis en de vertaling naar de praktijk lastiger te maken. Hoe pak je het aan in het hardlopen?

Liever kritische lopers
Het mooie van het coachingvak is dat hier een element opduikt waar niet iedereen bij stilstaat. Je hebt kritische hardlopers nodig. Gelukkig maar want bij hardlopers zie je vaak ook denkers. Het is niet alleen maar tempo draaien. Meestal gaat iemand dan de vraag stellen 'waarom doen we dit' en 'kan het ook anders?'. Dat is goed. Stimuleer kritische mensen om je heen. Ze mogen zelfs meer weten dan jij, als je als coach maar het team naar het volgende niveau brengt. Dat is al een bijzondere gave.

Communicatie is de smeerolie
De wetenschap stelde vast, MIT(*), dat dat non-verbale communicatie dan ongelooflijk veel vertelt. De opdracht van 10 x 400 meter interval doet beslist wat met de hardloper in fysiek opzicht. Hoe je het als coach brengt, vertelt en motiveert bepaalt de ervaring van de loper met deze opdracht. Dat kan verlopen van gedachteloos opvolgen tot stevige interactie over het effect die de leercurve omhoog laat schieten. Zoveel verschil kan de coach maken. Wil je dit in gang zetten en houden dan let je op 3 belangrijke ervaringen die uit het onderzoek (2012) die voor dit artikel naar atletiek zijn vertaald.
  • Laat je mensen uit je loopgroep vertellen over hun ervaringen. Vooral als het gaat om wat wel of niet werkt. Als coach kun je het onderscheid maken of deze ervaringen waardevol zijn voor een groep of dat het alleen voor dat specifieke individu werkt. Verdeel de tijd dat mensen vertellen gelijkwaardig. Houd de commentaren kort en bondig, het moet bijdragen aan het effect dat je wil bereiken. Té lange verhalen blokkeren mensen die ook willen bijdragen. Uit het onderzoek bleek zelfs dat hoe goed een team communiceert een voorspellende factor was van succes in de toekomst.
  • Laat de leden van je loopgroep naar elkaar kijken. Richt je duidelijk naar mensen met wie je de interactie aangaat. Kijk rond, gebruik handgebaren en verschil in stemgebruik om je punten te onderstrepen. Hiermee breng je extra informatie over die vaak nog belangrijker is dan het gesproken woord.
  • Als coach ben je meestal de leider in de discussie. Laat je niet verleiden dat alles om jou draait. Mensen groeien door met de andere leden om te gaan. Als je als coach de schakel maakt tussen de leden van de loopgroep gaat het delen van mooie ervaringen sneller. Ze hoeven geen dikke vrienden te worden. Zorg voor een klimaat waarbij door interactie tussen de leden, de energie en de bijdragen aan de groep stijgt. Dit verhoogt vaak ook de leercurve.

Ook steunen zonder direct contact
Tegenwoordig is het beeld rondom de trainer en de coach bijgesteld. Vroeger was het die man of vrouw die langs de zijlijn stond en schreeuwde als het niet goed ging. De stijl van coachen is omgeslagen naar positieve feedback. Terecht blijkt tot nu toe. De kern is bij het ontwikkelen van een sterke loopgroep dat je mensen waardeert en dat je hen steunt ook al zie je elkaar niet direct. Als er twijfel ontstaat of de coach sommige leden minder waardeert, krijg je vaak scheve gezichten en dat werkt meteen door in het ontwikkelproces om sneller met een team door te stromen naar een hoger niveau.

Eigenaar: jij of je team?
Als je mensen steunt en je laat zien dat je hun ervaringen en bijdragen over trainen, effecten en wedstrijden waardeert, zal vaak de ontwikkeling ontstaan dat de groep zich eigenaar voelt van het doel om naar een volgend niveau te komen. Dat biedt veel kansen, dan hoef jij niet meer iedere keer aan het ontwikkelproces heel hard te trekken

*The new science of building great teams. Harvard Business Review 2012.
Deel dit artikel