Wil die hardloper echt de marathon in 4 uur lopen?

11 juli 2017

10 juli 2017 - Als coach maak je het verschil in het leven van de hardloper. Dat kan positief en negatief uitvallen maar dat verschil maak je. Dan kan je maar beter een goede coach zijn. Daarbij speelt een essentieel verschil de hoofdrol als het gaat om succes voor de hardloper.

“Ik wil de marathon binnen de 4 uur lopen.” Een heel mooi doel. Helder. Waarschijnlijk kan de hardloper ook nog objectief met je doornemen of de voorbereidingstijd genoeg is. Alle factoren voor een succesvolle afloop lijken geschetst. Een wedstrijd is onvoorspelbaar maar je hebt met z’n tweetje een mooie weg naar succes besproken. De gemotiveerde hardloper lijkt zich ook echt aan het trainingsplan te houden. Geen vuiltje aan de lucht. Het punt voor de trainer: is dit wel het succes dat de hardloper wil bereiken?

Vaak liggen psychologische redenen achter een sportief doel. Het blijkt niet dat doel op zich. Mensen willen bijvoorbeeld eigenlijk:
  • andere mensen ontmoeten
  • afvallen
  • een andere situatie ontlopen
  • stressgevoelens verminderen
  • en zo zijn er nog veel meer redenen om te sporten.
Wat zit daar achter?
Als coach is het essentieel om te weten wat achter het doel zit van “Ik wil de marathon binnen de 4 uur lopen”. Je kunt daardoor iemand beter begeleiden. Misschien moet je dan wel een heel ander traject ingaan en afwijken van dat marathondoel.

Opnieuw definiëren
Het kan in het traject van de marathon heel handig zijn om de problemen of de veranderingen die achter het doel zitten vast te stellen. Je moet die punten waarschijnlijk opnieuw met je hardlopers definiëren. Gelukkig heb je tijd in het proces van hardlooptrainingen. Met reflectie, het herijken van zogenaamde problemen en samen er over nadenken kun je tot hele nieuwe perspectieven komen.

Hoe zit het met de groep?
Kijk als trainer of coach ook waar je met je trainingsgroepen gelijke noemers hebt. Leden van Hardlooptrainers Nederland hebben zelden individuele atleten onder hun hoede maar groepen. Zijn er meer mensen die trainen voor het verminderen van stressgevoelens? Misschien moet je daar je trainingen voor herschrijven. Je perspectief op de hardloper of lopers zal bij het ontdekken van de psychologische kanten toch stevig veranderen. Daarom is het de vraag voor jou als trainer en voor de lopers wat dan voor hen succes is?

Wel dat hardloopdoel + het grotere doel
Grote kans dat je toch doorgaat op het pad van het doel: de marathon in 4 uur. Dat blijkt dan ineens een kleiner deel van het succes dan vooraf gedacht. Je kunt niet altijd inschatten wat een trainingstraject succesvol maakt voor een loper. Je kunt er dan ook naar vragen en deze vraag delen. Dat klinkt zwak maar vooral met een groep kun je opeens grote mentale stappen maken. Maak die punten van succes zoveel mogelijk SMART. Hoe zat het ook alweer met SMART:
  • Specifiek - Is de doelstelling eenduidig?
  • Meetbaar - Onder welke meetbare of observeerbare voorwaarden of vorm is het doel bereikt?
  • Acceptabel - Zijn deze doelen acceptabel voor de groep?
  • Realistisch - Is het doel haalbaar?
  • Tijdsgebonden - Wanneer in de tijd moet het doel bereikt zijn?
Als veranderpunten niet smart zijn geformuleerd blijf je hangen bij een gevoel over succes. Dan is het geslaagd voor de één maar voor de ander werkt het niet. Kun je het meten dan wordt de ontwikkeling veel inzichtelijker.

Coachen is veranderen
Als de ontdekte psychologische doelen of veranderpunten opduiken dan kun je dat positief gebruiken voor het marathondoel. As je die twee koppelt, weet je zeker dat de motivatie hoog ligt. Tenslotte hangt het nu niet alleen van een eindtijd na 42 kilometer en 195 meter af maar ook welke verandering de hardloper wil doormaken. Want dat is vaak waar het op neer komt. De atleet bevindt zich in situatie A maar kan met jou en de groep naar de gewenste B komen. Coaching betekent begeleiding maar de praktijk laat zien dat het om de gewenste verandering gaat.

Deel dit artikel