Van wens tot snelle tijden naar een betere houding

08 februari 2019

8 februari 2019 - Stap als trainer niet in de valkuil dat hardlopers simpelweg harder moeten trainen om scherpere tijden te bereiken. Kijk eerst eens goed naar je hardloper. Ook al ken je hem of haar al jaren.
Het is de wet die alle lopers maar ook niet-lopers kennen: ‘harder trainen en je zal meer bereiken’. Daar zit zeker een kern van waarheid in.

Veel Afrikaanse lopers danken hun succes aan simpelweg harder trainen (zie het interview met Selemon Barega). Hard trainen kan tot betere tijden leiden maar ook tot een volledig uitgebluste atleet. Dat is dan het duidelijkste signaal van een overtrainde hardloper. Meestal komen er al veel eerder pijntjes naar boven met daarbij een stijgend aantal negatieve gedachten rondom het hardlopen. Met de stijgende intensiteit of kwantiteit neemt ook de stress in dat geval toe rondom het hardlopen. De loper heeft bijna de indruk dat hij of zij het niet meer in de hand heeft.

Wat is het atletisch vermogen?

Harder trainen werkt niet altijd. Wat voor een trainer altijd wel werkt is om eerst te kijken naar het atletisch vermogen van een hardloper. Relatief langzame tijden ondanks een goede gezondheid? Kijk dan hoe iemand beweegt. Is de hardlooppas stijf rondom de heupen? Is de pas wel optimaal gestrekt zodat voet en been beide hun krachten op het asfalt kunnen overbrengen? Wordt er teveel gedraaid met de armen voor de torso zodat de voorwaartse snelheid verkleind wordt?

Er zijn talloze kleine onderdelen die het hele raderwerk van de hardloper kunnen verstoren. Vaak is de houding van invloed op de prestaties. Het valt niet altijd mee om dit te zien want het gaat vaak om kleine bewegingen. Maar wie een 10 kilometer of een marathon loopt merkt de optelsom van al die kleine foutjes.

Trainer is nodig

Daarbij speelt dat het voor een hardloper zelf ongelooflijk lastig is om zelf goed te oordelen over de loophouding. De meeste hardlopers buiten een vereniging of loopgroep staan daar niet bij stil. De trainer is nodig, een eerste clinic of workshop kan leiden tot een paar quick fixes. Die snelle leerpunten leveren veel op maar om het echt als leerproces door te maken heb je vaak als trainer en hardloper vele maanden nodig.

Aandachtspunten voor trainers en loophouding:

Van snelle oplossing naar kleine verbeterpunten
  • Kijk naar de loophouding
  • Doe verschillende testen om het atletisch vermogen te zien of te testen
  • Stel de eerste grote oplossingen voor
  • Geef aan als er nog meer werk te doen is bij kleinere probleemgebieden
  • Maak duidelijk dat veel winst is te behalen
  • Geef eerlijk aan dat het verbeteren van de houding vaak maanden duurt en vaak nog langer

Veranderingen in de loophouding hebben invloed op de motivatie. Maak daar als trainer gebruik van.

Mentale sprong
  • Train eerst op de grote oplossingen
  • Laat zien wat dat met de hardloper doet
  • De hardloper gaat van een ‘wow-effect’ naar een positieve trainingshouding
  • Vergroot de passie voor het hardlopen
  • Ga door met de grote oplossingen en pak de volgende verbeterpunten op
  • Check regelmatig of veranderingen in de loophouding blijvend zijn
  • Uit ervaring blijkt dat hardlopers het lastig vinden om aan meerdere punten in de loophouding te werken. Verdeel de verbeterpunten over een lange periode. Één leerpunt per training blijkt vaak meer dan genoeg.
Deel dit artikel