Hoeveel nieuwe onderwerpen stop je in de training

31 juli 2019

Het is wat voor hardlopers de vraag is: “hoeveel km moet ik hardlopen?” Je bent van tevoren druk met het bedenken van je trainingen. Je bent volop bezig met je vak en je wilt iedereen meer kennis en kunde toeschuiven. Daar zitten net twee valkuilen in: teveel geven en dan na een vraag alweer de verdieping opzoeken.

Het is ook een lastig vak, trainer zijn. Je hebt groepen voor je die super gemotiveerd zijn en alles meteen prima van je overnemen. Maar de meeste mensen hebben toch een beperkte focus. Je kunt niet alles aan kennis ophalen en dan maar verwachten dat het foutloos wordt opgepakt. Teveel trainerskennis geven is een van de grootste valkuilen in het vak.

De ervaringsregel: 1 tot 5 nieuwe punten per training van anderhalf uur.

1 tot 5 onderdelen in 90 minuten? Dat lijkt weinig maar het is voor veel mensen het maximum. Vijf is al heel ambitieus. Ga maar na. Stel je geeft een opdracht over hoe je de ellebogen houdt tijdens het wedstrijdtempo. Klinkt als duidelijke taal. Toch pakt dit voor iedereen gezien de bouw, lengte, ervaring, conditie weer anders uit. Het kan zijn dat iemand al meer dan tien jaar ‘slingert’ met de rechter elleboog en niet met de linker. Knap als je dat er na twee trainingen uit krijgt.

Het is daarom van veel apps en andere digitale coachingsprogramma’s niet zo een rare keuze dat deze vaak maar één of enkele punten per training pakken voor verbetering.

Literatuur vs praktijk

Het lijkt er in de literatuur op alsof je iedere training met een schone lei begint. Dat is natuurlijk helemaal niet zo. Al heb je beginnende hardlopers voor je, dan nog grijpen zij terug op de afgelopen training. Het voor trainers dan ook een must om even te checken of de geïntroduceerde trainingsonderdelen van de keer er voor zijn blijven hangen. Beter gezegd, hoe sterk is het gedrag veranderd ten opzichte van de nul-situatie voordat je het onderdeel gaf.

Soms duurt het jaren

Het blijft meestal niet bij enkele trainingen voordat een verbeterpunt echt helemaal is opgepakt door de hardloper. De realiteit: soms duurt het jaren. Dat is niet erg, want zelfs de allerbesten lopen rond met merkwaardige gewoonten of technieken.

Check voordat je nieuwe punten aandraagt

Check altijd even de voortgang uit de trainingen. Als je bepaalde punten heel belangrijk vindt, zoals techniek zodat je de kans op blessures verkleint, dan zal je er wekelijks of maandelijks weer op terugkomen. De kunst is natuurlijk wel om dat aantrekkelijk te houden. Kom met nieuwe voorbeelden waarom het zo belangrijk is. Laat een persoon zien uit de groep die wel de verandering heeft doorgemaakt. Als trainer heb je ook een creatief beroep en dat maakt de trainingen leuk.

Deel dit artikel