Tips & Tricks

Goede voornemens slagen vaker met vrienden?

30 januari 2019 - Als trainer zal je het herkennen, in januari komen meer mensen bij je hardlopen. De reden: het goede voornemen om bijvoorbeeld aan de conditie te werken of een paar kilootjes kwijt te raken in het voorjaar. Je ziet de stroom ieder jaar op gang komen maar hoe lang blijven deze nieuwe sporters? Onderzoeksbureau Motivaction deed onderzoek naar goede voornemens en daar komen opvallende getallen uit. Je markt lijkt groot, 47% van de Nederlanders heeft goede voornemens. Je reële markt is een stuk kleiner want maar 17% van de Nederlanders rekent sport daarbij.

Hardlopen vermindert schade door ouderdom

4 januari 2019 - Wie wil niet de fontein der jeugd vinden? We willen allemaal goed gezond zijn en blijven. Dat wensen we elkaar toch toe aan het begin van het nieuwe jaar. Daar kan hardlopen een sleutelrol in spelen blijkt uit onderzoek van onze Oosterburen.

Omgaan met stress

9 november 2018 - De grootste valkuil bij hardlopers is het verschil tussen de gewenste voorbereiding op een evenement en de werkelijke trainingsopbouw. Je maakt als trainer nog wel eens mee dat een opbouw opeens in de helft van de tijd moet. Dat wil de hardloper, meldt hij met een angstige blik in de ogen. Dat levert veel stress op.

Werk aan je veerkracht voor de cross

26 oktober 2018 - De herfst is heerlijk. Lekker met je groep door de bossen scheuren, geeft een heerlijk outdoor gevoel. Zet een kleine cross uit en je krijgt veel plezier terug als trainer. Jouw loopplezier in de cross kun je versterken door in deze periode ook oefeningen te geven die het dynamische karakter van de cross ondersteunen.

Basisstappen in coaching

5 oktober 2018 - Het is nog niet zo makkelijk. Je mag als coach nieuwe hardlopers enthousiast krijgen om te bewegen en dat ook nog meerdere keren per week. Plus je wil dat die hardloper het hardloopvirus te pakken krijgt. Stap daarom terug vanuit de technische trainingsleer naar basistappen die je maakt als hardlooptrainer.

Wat kunnen we leren van Eliud Kipchoge?

21 september 2018 - Je moet een fenomenaal hardloper zijn om 1 minuut en 18 seconden af te lopen van het wereldrecord op de marathon. De man die dat voor elkaar kreeg heet Eliud Kipchoge. Als je op zo een hoog niveau staat, kunnen trainers daar nog wat van leren? 5 leerpunten.

Twee dagen na zijn nieuwe wereldrecord was Eliud Kipchoge te gast bij de grote investeerder van het NN running team waarbij deze ster behoort, Nationale Nederlanden in Den Haag. Een uitgelezen kans om deze bijzondere atleet te zien en te spreken. In het najaarsnummer van Proloop komt een uitgebreid artikel over Kipchoge en de invloed van het NN running team. Een paar opvallende leerpunten willen we alvast geven.

Training naar groeimentaliteit

16 september 2018 - Heb jij ook lopers die zichzelf naar beneden praten? De trainer wordt voorzichtig gevraagd of er perspectief is voor een langere afstand of betere techniek en tegelijkertijd wordt erbij verteld ‘dat het vast niet kan’. Dan is er werk aan de winkel, het is tijd om te coachen naar een groeimentaliteit.

3 tips om als trainer doelen echt te bereiken

31 augustus 2018 - “Dit jaar wil ik een marathon lopen onder de 4 uur.” Komt je dat als trainer bekend voor? Hardlopers roepen vaak hun wensen voluit. Het is een stuk lastiger om deze vage omschrijving te halen. Je bent als trainer hard nodig om deze te ruime doelstelling te realiseren. En nee, met SMART-trainen ben je er nog niet. 3 tips om doelen wel bereikbaar te maken, met de bijbehorende tips en valkuilen.

Betere trainingen met diversiteit

17 augustus 2018 - Als trainer krijg je te maken met heel veel mensen met verschillende achtergronden. Diversiteit is goed want je kunt er een betere trainingsomgeving door maken. De valkuil: niet iedereen werkt meteen makkelijk met elkaar samen.
Misschien niet de makkelijkste boodschap maar de beste trainers hebben een goed gevoel voor verschillen tussen diverse groepen en kunnen die verschillen overbruggen. Dat is echt een eigenschap die sommigen van nature hebben maar meestal moet je er constant alert op blijven. Ook is het handig om je regelmatig de vraag te stellen of je culturele verschillen echt ziet of aan voorbij gaat doordat je doet wat je altijd al deed.

Training geven in warm weer: 7 tips

8 augustus 2018 - Na twee hittegolven over Nederland, is het even iets koeler. Nog altijd staat de thermometer nog dik in de twintig graden. Voor hardlopers is dat gevoelsmatig vaak aan de warme kant. Veel hardlopers keren terug van vakantie en starten weer hun trainingen. 7 tips om als trainer de warmte te verslaan.