Tips & Tricks

Talenten staan stevig in hun schoenen

3 mei 2018 – Als trainer heb je vast in je omgeving een aantal talenten rondlopen. Of ze nu jong zijn en aan het begin van een hardloopcarrière of ouder en excellent in hun leeftijdsklasse, talent duikt altijd op. Voor talenten die hoog willen scoren geldt dat ze stevig in hun schoenen moeten staan. De coach kan daarbij soms heel irritant zijn.

Start klein (met 3 tips)

25 april 2018 - Hardlopers dromen vaak groot. Heel groot, zoals goud winnen bij de volgende Olympische Spelen of het bereiken van een wereldrecord op de 10 km. Dat kan inspirerend klinken maar het is ook beklemmend want het doel is bovenmatig groot.

Dat geldt zeker ook voor andere doelen waarmee hardlopers naar hun trainer en coaches stappen. Zoals flink afvallen of door het hardlopen weer mentaal weerbaar worden.

Sneller worden met langzaam trainen

14 februari 2018 - Het lijkt een tegenstelling, sneller worden met langzame trainingen. Het is toch een mythe dat je sneller wordt door langzaam trainen? Toch zit daar ook een kern van waarheid in. Je kunt met rustig trainen een stevige basis bouwen voor meer snelheid.

Snelheid, dat is waar veel hardlopers om vragen bij een trainer. Het is ook bekend dat hardlopers die veel solo trainen, de neiging hebben om te lang heel hard te trainen. Om heel hard te lopen moet je heel hard trainen. Dat is maar ten dele waar. Het omgekeerde geldt zelfs. Het is van grote waarde voor de ontwikkeling van de hardloper om ook veel rustige trainingen te maken. Dat lijkt contraproductief maar dat is het juist niet.

Van verwachtingen tot innovatie in training

10 februari 2018 - Een trainer neigt naar een eenrichtingsverkeer met de hardlopers. Misschien maak je te weinig tijd vrij om de rollen om te draaien. Het gaat niet alleen om de doelen die je stelt voor de atleten maar ook wat jij eruit haalt. Dat kan voor jou en de hardloper het proces verbeteren.

Waar komt je kracht vandaan? (+ 5 aandachtspunten)

2 februari 2018 - Met krachtige passen snelt Andrea Deelstra als eerste af op de finishlijn van de Mastboscross 2018. Mooi om te zien. De power zie je terug in het zand dat zichtbaar weggedrukt wordt. Iedere stap is een kleine krachtsexplosie. Hardlopers moeten meer denken vanuit kracht.

Snel rendement uit technische oefeningen

19 januari 2018 - Je kunt als trainer je hardlopers doorzagen over de precieze hoek van de binnenkant van je knie in alle fasen van de hardlooppas. Je kunt het ook anders aanpakken. Laten voelen wat techniek doet en dan snel veel bereiken.

Top trainen met goede voornemens van 2018

12 januari 2018 - De goede voornemens smelten bij veel sporters rond eind januari. Hoe kun je als trainer die positieve energie van die doelen gebruiken en weer verfrissen? Sportzaak Decathlon deed onderzoek onder 400 vaste klanten. Wat blijkt; een leuke beloning helpt maar ook een vriend of vriendin waar je stiekem toch tegenop kijkt omdat hij of zij een beetje beter is.

Sporten en selfie, niet altijd een goede combinatie

4 januari 2018 - Meer dan een derde van de jongeren (35 procent) zegt tijdens het sporten weleens een ‘sportfie’ gemaakt en gedeeld te hebben op social media. Oftewel een selfie maken tijdens het sporten. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl, gehouden onder 1.115 Nederlanders. Verder denkt twee derde van hen gelukkiger te zijn wanneer ze er fitter zouden uitzien. Met die beelden ontstaat ook veel onzekerheid.

Train je te hard? 5 tips langzamer trainen

13 december 2017 - De trend voor 2018 is waarschijnlijk dat we meer hardlopen om ons lekker en gezond te voelen. Het streven naar scherpe tijden is minder sterk aanwezig. Wie eenmaal het positieve hardloopvirus te pakken heeft, wil toch graag wel eens echt snel racen. Dan ligt de druk weer op de coach om resultaten te behalen maar daarbij trainen veel hardlopers te snel.

Met een glimlach de heuvel op

8 december 2017 - Heuvels, we hebben er in Nederland eigenlijk een gebrek aan. Het mooiste zou zijn als iedere trainer een paar heuvels in de buurt heeft. Waarom zijn die heuvels zo goed voor je hardlopers? Je kunt er techniek mee trainen en je kunt de krachtopbouw verstevigen. Een dubbel voordeel. Als je die voordelen wilt benutten moet je als trainer wel op een paar essentiële details letten.