Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Tips & Tricks

Iedereen is een winnaar (in 7 trainingstips)

04/11/2019 - Je hoort het vaak als je kinderen en jongeren traint. “Iedereen die traint is een winnaar.” Het wordt zo vaak gebruikt dat het een holle kreet lijkt. Dat is het niet. Dit is een van de vele vormen om je groep in een goede vibe te krijgen en dat helpt zeker in de trainingsresultaten..

Stappen in duurzame loopbeleving (misschien levert het een Europese prijs op!)

04/09/2019 - De Zevenheuvelenloop verwierf begin deze eeuw al de status van duurzaam evenement. Onder meer werden alle gedrukte boekjes vervangen voor digitale informatie. Nu maakt de organisatie weer een stap vooruit in duurzaamheid. Zeewier en hout zorgen verbeteringen. Wie weet helpt die grote ambitie naar duurzaamheid om de Europese prijs voor hardloopevenementen te veroveren! Aanstaande vrijdag maakt de jury van de European Race of the Year Award de uitslag bekend..

Niet of wel willen leren? 6 punten voor wél leren

23/08/2019 - Over een maand is daar de grote dag; die belangrijke hardloopwedstrijd. Je traint met je atleten al weken, misschien al maanden voor die grote dag. Nu komt de grote vraag voor de trainer/coach. Wil je de hardloper beter leren kennen? Of wil je het gewoon lekker door laten gaan..

Anders kijken naar beginners en 5 tips voor trainers

19/07/2019 - Beginnende hardlopers, je kunt er niet genoeg van hebben. Het vormt de basis voor menig vereniging en loopgroep. Het vraagt meer begeleiding dan een topteam. Ontwikkel je kwaliteiten om beginners te trainen. Daarom een korte blik het proces van het trainen van beginnende hardlopers en 5 concrete tips..

Tips voor trainen op tijd en niet op afstand

12/07/2019 - Al maak je de trainingen nog zo aantrekkelijk en gevarieerd, je blijft zitten met een stevig probleem. Als trainer krijg je alle soorten hardlopers voor je neus. Niet dat de een beter is dan de ander maar de verschillen zijn groot. Trainen op afstand is bij groepen waarin de individuen sterk verschillen niet handig. Probeer de variant in tijd..

5x Trainingsinformatie helder overbrengen

05/07/2019 - Met jouw kennis en ervaring kun je sporters helpen. Sterker nog, je begeleidt hen rechtstreeks naar hun doelen. Of het nu een snelle 10 km is, 3 kilo eraf of juist gewoon heel veel plezier in het hardlopen. Dan heb je bij iedere training momenten nodig om informatie over te brengen. Met deze 5 ervaringsregels geef je informatie helder door..

Trends in sport: Sporten met anderen laat mensen langer bewegen

24/05/2019 - 24 mei 2019 - NOC*NSF bracht een informatieve korte film uit over de Nederlandse sporttrends. Het gaat goed met de sportwereld in de breedte want in de afgelopen vijf jaar zijn meer mensen gaan sporten. Een mooie aanwijzing voor trainers: mensen die bij clubs of groepen trainen, sporten langer. De trends sluiten goed aan bij de komende Nationale Sportweek.

Lisanne de Witte sprint tegen solar auto

10/05/2019 - 9 mei 2019 - Lisanne de Witte staat op 9 juni 2019 weer aan de start bij de FBK Games. De organisatie van het evenement kiest voor een bijzondere tegenstander: de RED Shift zonneauto. Lisanne sprint niet de reguliere afstand van 400 meter, de battle gaat over 300 meter..

6 tips voor praktische mentale begeleiding in de training

29/03/2019 - 29 maart 2019 - Trainingsschema’s, daar willen vrijwel alle hardlopers mee werken, blijkt uit onderzoek (zie hiervoor het komende magazine ProLoop). Het zijn maar cijfers op papier. Hoe hardlopers trainingen, progressie, terugval en leuke momenten ervaren staat niet in schema’s maar beïnvloedt wel hoe zij voor de trainer staan. Daarom 6 tips voor de zo belangrijke mentale begeleiding..

Sneller is soms slechter

22/03/2019 - 21 maart 2019 - Ken je de Amerikaanse uitspraak ‘curiosity killed the cat’? Nieuwsgierigheid maakt dat je soms te ver gaat. Dat is ook aan de hand met de wens van hardlopers om de focus te leggen op snelheid. Altijd maar snel en hard trainen. Sneller worden is goed maar vaak leidt de gedrevenheid tot slechte bijeffecten. Werk aan de winkel voor de trainer..

Training stoppen is ook een optie

13/03/2019 - 13 maart 2019 - Trainers en hardlopers hebben het beeld in hun hoofd dat je altijd stevig moet trainen. Kun je er ook voor kiezen om een training te stoppen? Ja, trainen gaat om opbouwen en dan kun je als trainer op tijd besluiten om te stoppen in plaats van doorgaan en reserves leegtrekken..

Coachen en trainen op gezond leven en balans (4 praktische tips)

01/03/2019 - 28 februari 2019 - We krijgen via media veel nieuws door over topsporters, trainers en prestaties op grote evenementen. De meeste leden van Hardlooptrainers Nederland hebben te maken met ambitieuze sporters maar de groep die traint voor zijn gezondheid is vele malen groter. Hardlopers willen gezond leven en balans voelen in hun leven. Vier punten die je als trainer en coach kunt verwerken in je trainingen voor balans in het leven..

Goede voornemens slagen vaker met vrienden?

30/01/2019 - 30 januari 2019 - Als trainer zal je het herkennen, in januari komen meer mensen bij je hardlopen. De reden: het goede voornemen om bijvoorbeeld aan de conditie te werken of een paar kilootjes kwijt te raken in het voorjaar. Je ziet de stroom ieder jaar op gang komen maar hoe lang blijven deze nieuwe sporters? Onderzoeksbureau Motivaction deed onderzoek naar goede voornemens en daar komen opvallende getallen uit. Je markt lijkt groot, 47% van de Nederlanders heeft goede voornemens. Je reële markt is een stuk kleiner want maar 17% van de Nederlanders rekent sport daarbij..

Hardlopen vermindert schade door ouderdom

07/01/2019 - 4 januari 2019 - Wie wil niet de fontein der jeugd vinden? We willen allemaal goed gezond zijn en blijven. Dat wensen we elkaar toch toe aan het begin van het nieuwe jaar. Daar kan hardlopen een sleutelrol in spelen blijkt uit onderzoek van onze Oosterburen..

Omgaan met stress

09/11/2018 - 9 november 2018 - De grootste valkuil bij hardlopers is het verschil tussen de gewenste voorbereiding op een evenement en de werkelijke trainingsopbouw. Je maakt als trainer nog wel eens mee dat een opbouw opeens in de helft van de tijd moet. Dat wil de hardloper, meldt hij met een angstige blik in de ogen. Dat levert veel stress op..

Werk aan je veerkracht voor de cross

29/10/2018 - 26 oktober 2018 - De herfst is heerlijk. Lekker met je groep door de bossen scheuren, geeft een heerlijk outdoor gevoel. Zet een kleine cross uit en je krijgt veel plezier terug als trainer. Jouw loopplezier in de cross kun je versterken door in deze periode ook oefeningen te geven die het dynamische karakter van de cross ondersteunen..

Basisstappen in coaching

08/10/2018 - 5 oktober 2018 - Het is nog niet zo makkelijk. Je mag als coach nieuwe hardlopers enthousiast krijgen om te bewegen en dat ook nog meerdere keren per week. Plus je wil dat die hardloper het hardloopvirus te pakken krijgt. Stap daarom terug vanuit de technische trainingsleer naar basistappen die je maakt als hardlooptrainer..

Wat kunnen we leren van Eliud Kipchoge?

21/09/2018 - 21 september 2018 - Je moet een fenomenaal hardloper zijn om 1 minuut en 18 seconden af te lopen van het wereldrecord op de marathon. De man die dat voor elkaar kreeg heet Eliud Kipchoge. Als je op zo een hoog niveau staat, kunnen trainers daar nog wat van leren? 5 leerpunten.

Twee dagen na zijn nieuwe wereldrecord was Eliud Kipchoge te gast bij de grote investeerder van het NN running team waarbij deze ster behoort, Nationale Nederlanden in Den Haag. Een uitgelezen kans om deze bijzondere atleet te zien en te spreken. In het najaarsnummer van Proloop komt een uitgebreid artikel over Kipchoge en de invloed van het NN running team. Een paar opvallende leerpunten willen we alvast geven..

Training naar groeimentaliteit

16/09/2018 - 16 september 2018 - Heb jij ook lopers die zichzelf naar beneden praten? De trainer wordt voorzichtig gevraagd of er perspectief is voor een langere afstand of betere techniek en tegelijkertijd wordt erbij verteld ‘dat het vast niet kan’. Dan is er werk aan de winkel, het is tijd om te coachen naar een groeimentaliteit..

3 tips om als trainer doelen echt te bereiken

31/08/2018 - 31 augustus 2018 - “Dit jaar wil ik een marathon lopen onder de 4 uur.” Komt je dat als trainer bekend voor? Hardlopers roepen vaak hun wensen voluit. Het is een stuk lastiger om deze vage omschrijving te halen. Je bent als trainer hard nodig om deze te ruime doelstelling te realiseren. En nee, met SMART-trainen ben je er nog niet. 3 tips om doelen wel bereikbaar te maken, met de bijbehorende tips en valkuilen..

Betere trainingen met diversiteit

17/08/2018 - 17 augustus 2018 - Als trainer krijg je te maken met heel veel mensen met verschillende achtergronden. Diversiteit is goed want je kunt er een betere trainingsomgeving door maken. De valkuil: niet iedereen werkt meteen makkelijk met elkaar samen.
Misschien niet de makkelijkste boodschap maar de beste trainers hebben een goed gevoel voor verschillen tussen diverse groepen en kunnen die verschillen overbruggen. Dat is echt een eigenschap die sommigen van nature hebben maar meestal moet je er constant alert op blijven. Ook is het handig om je regelmatig de vraag te stellen of je culturele verschillen echt ziet of aan voorbij gaat doordat je doet wat je altijd al deed. .

Training geven in warm weer: 7 tips

08/08/2018 - 8 augustus 2018 - Na twee hittegolven over Nederland, is het even iets koeler. Nog altijd staat de thermometer nog dik in de twintig graden. Voor hardlopers is dat gevoelsmatig vaak aan de warme kant. Veel hardlopers keren terug van vakantie en starten weer hun trainingen. 7 tips om als trainer de warmte te verslaan..

Start goed en je hardlopers blijven terugkomen

12/07/2018 - 12 juli 2018 - Nu de zomervakanties voor de deur staat, een bijna filosofische kijk naar hoe hardlooptrainingen starten. Een goede start is essentieel, zeker voor een beginnend hardloper. Het geldt ook voor de zeer ervaren atleten. Het pleit meteen ook voor trainers en coaches die niet aanmoedigen om tot het uiterste te gaan. .

Hardlopen in donker vraagt om mentale kracht

04/07/2018 - 4 juli 2018 - Mentale kracht is net zo belangrijk voor een atleet als fysieke kracht. Dat heeft sportmerk ASICS nu wetenschappelijk aangetoond met het Blackout Track experiment. Een medaille of niet: een goed getrainde mind kan het verschil maken. Al eerder bleek uit onderzoek in 2014 dat optische flow sterk van invloed is op hardlopers..

Keuzevrijheid levert innovatie op

29/06/2018 - 29 juni 2018 - Vroeger stond de leraar voor de klas. Hij staat en daarmee bepaalt hij de les en niemand anders. Bij hardlooptrainers kan het een kans op innovatie bieden om de rollen om te draaien. Jij bent de trainer maar als je meer vrijheid geeft over de trainingsstof, krijg je daar een mooie kans op innovatie voor terug..

Beter hardlopen zonder hardlopen

15/06/2018 - 14 juni 2018 - De halve marathon is een ongekend populaire afstand. De tien kilometer is nog geliefder maar het lijkt er op dat de halve een inhaalslag maakt. Als trainer is dat leuk want je kunt nog meer je adviezen over duurvermogen en ontwikkeling overbrengen. Niet altijd ligt die ontwikkeling binnen het hardlopen..

4x Hoe word je een betere trainer

08/06/2018 - 8 juni 2018 - Je hebt je papieren als looptrainer op zak. Altijd wordt het een gezellige boel en weet je de hardlopers tot nieuwe hoogten te krijgen. Toch knaagt het na een aantal jaren. Op technologisch gebied verandert veel, de maatschappij verandert, dan wordt het ook tijd dat je als trainer verandert. Vier aandachtspunten zodat jij blijft ontwikkelen..

5 coachingtips voor succes op de lange termijn

30/05/2018 - 30 mei 2018 - In je opleiding wordt veel aandacht besteed aan het samenstellen en geven van een training. De realiteit is dat je de hardlopers al langer kent dan vandaag. Je hebt al heel wat kilometers met hen gemaakt. Om jarenlang succesvol te blijven is het handig om op deze vijf punten te letten..

Vecht de neergang aan

25/05/2018 - 25 mei 2018 - Als trainer ben je gewend om met verschillende fasen, trainingscycli te werken. Je zet doelen, tijden en tabellen uit en vervolgens is het tijd voor stevige trainingen. Maar papier, of online, is geduldig. Trainen heeft vaak andere cycli dan vooraf gepland. Hoe pak je dan de situatie aan als er een neerwaartse ontwikkeling is terwijl je een stijgende lijn had gepland..

Talenten staan stevig in hun schoenen

04/05/2018 - 3 mei 2018 – Als trainer heb je vast in je omgeving een aantal talenten rondlopen. Of ze nu jong zijn en aan het begin van een hardloopcarrière of ouder en excellent in hun leeftijdsklasse, talent duikt altijd op. Voor talenten die hoog willen scoren geldt dat ze stevig in hun schoenen moeten staan. De coach kan daarbij soms heel irritant zijn..

Start klein (met 3 tips)

25/04/2018 - 25 april 2018 - Hardlopers dromen vaak groot. Heel groot, zoals goud winnen bij de volgende Olympische Spelen of het bereiken van een wereldrecord op de 10 km. Dat kan inspirerend klinken maar het is ook beklemmend want het doel is bovenmatig groot.

Dat geldt zeker ook voor andere doelen waarmee hardlopers naar hun trainer en coaches stappen. Zoals flink afvallen of door het hardlopen weer mentaal weerbaar worden. .

Sneller worden met langzaam trainen

15/02/2018 - 14 februari 2018 - Het lijkt een tegenstelling, sneller worden met langzame trainingen. Het is toch een mythe dat je sneller wordt door langzaam trainen? Toch zit daar ook een kern van waarheid in. Je kunt met rustig trainen een stevige basis bouwen voor meer snelheid.

Snelheid, dat is waar veel hardlopers om vragen bij een trainer. Het is ook bekend dat hardlopers die veel solo trainen, de neiging hebben om te lang heel hard te trainen. Om heel hard te lopen moet je heel hard trainen. Dat is maar ten dele waar. Het omgekeerde geldt zelfs. Het is van grote waarde voor de ontwikkeling van de hardloper om ook veel rustige trainingen te maken. Dat lijkt contraproductief maar dat is het juist niet..

Van verwachtingen tot innovatie in training

12/02/2018 - 10 februari 2018 - Een trainer neigt naar een eenrichtingsverkeer met de hardlopers. Misschien maak je te weinig tijd vrij om de rollen om te draaien. Het gaat niet alleen om de doelen die je stelt voor de atleten maar ook wat jij eruit haalt. Dat kan voor jou en de hardloper het proces verbeteren..

Waar komt je kracht vandaan? (+ 5 aandachtspunten)

02/02/2018 - 2 februari 2018 - Met krachtige passen snelt Andrea Deelstra als eerste af op de finishlijn van de Mastboscross 2018. Mooi om te zien. De power zie je terug in het zand dat zichtbaar weggedrukt wordt. Iedere stap is een kleine krachtsexplosie. Hardlopers moeten meer denken vanuit kracht..

Snel rendement uit technische oefeningen

19/01/2018 - 19 januari 2018 - Je kunt als trainer je hardlopers doorzagen over de precieze hoek van de binnenkant van je knie in alle fasen van de hardlooppas. Je kunt het ook anders aanpakken. Laten voelen wat techniek doet en dan snel veel bereiken..

Top trainen met goede voornemens van 2018

12/01/2018 - 12 januari 2018 - De goede voornemens smelten bij veel sporters rond eind januari. Hoe kun je als trainer die positieve energie van die doelen gebruiken en weer verfrissen? Sportzaak Decathlon deed onderzoek onder 400 vaste klanten. Wat blijkt; een leuke beloning helpt maar ook een vriend of vriendin waar je stiekem toch tegenop kijkt omdat hij of zij een beetje beter is..

Sporten en selfie, niet altijd een goede combinatie

05/01/2018 - 4 januari 2018 - Meer dan een derde van de jongeren (35 procent) zegt tijdens het sporten weleens een ‘sportfie’ gemaakt en gedeeld te hebben op social media. Oftewel een selfie maken tijdens het sporten. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl, gehouden onder 1.115 Nederlanders. Verder denkt twee derde van hen gelukkiger te zijn wanneer ze er fitter zouden uitzien. Met die beelden ontstaat ook veel onzekerheid..

Train je te hard? 5 tips langzamer trainen

13/12/2017 - 13 december 2017 - De trend voor 2018 is waarschijnlijk dat we meer hardlopen om ons lekker en gezond te voelen. Het streven naar scherpe tijden is minder sterk aanwezig. Wie eenmaal het positieve hardloopvirus te pakken heeft, wil toch graag wel eens echt snel racen. Dan ligt de druk weer op de coach om resultaten te behalen maar daarbij trainen veel hardlopers te snel..

Met een glimlach de heuvel op

08/12/2017 - 8 december 2017 - Heuvels, we hebben er in Nederland eigenlijk een gebrek aan. Het mooiste zou zijn als iedere trainer een paar heuvels in de buurt heeft. Waarom zijn die heuvels zo goed voor je hardlopers? Je kunt er techniek mee trainen en je kunt de krachtopbouw verstevigen. Een dubbel voordeel. Als je die voordelen wilt benutten moet je als trainer wel op een paar essentiële details letten..

Trainen in een groep werkt echt beter (plus 5 tips)

10/11/2017 - 10 november 2017 - Als trainer weet je het wel. Je voelt het. Trainen in een groep werkt beter dan alleen door de bossen rennen. Dat lijkt nu ook wetenschappelijk bewezen. Al is het maar een onderzoek met een kleine groep respondenten. De uitkomsten, plus daarbij nog meer tips hoe je je lessen leuk maakt en houdt..

Marathontips voor trainers

13/10/2017 - 12 oktober 2017 - Bij hardloopclubs heb je ieder jaar een grote groep die de uitdaging van een marathon aangaat. Als trainer wil je hen stimuleren om de marathon verstandig te lopen. Het wordt meestal een mix tussen een goed tempo dat past bij de persoon en genoeg herstel om over een lange periode fit te blijven. 5 tips die een trainer kan toepassen..

Verander je trainingsomgeving

14/09/2017 - 13 september 2017 - Hardlooptrainers zijn gewend om trainingen te geven met weinig poespas. Daarom de andere kant, een pleidooi voor trainingen waarbij je met kleine hulpmiddelen wél de omgeving verandert. Dat heeft zeker een reden. Je verhoogt de attentiewaarde. Krijg je dat voor elkaar dan kan je het leerproces versnellen..

Train veilig met je groep in het najaar

07/09/2017 - 7 september 2017 - Het najaar is heerlijk om trainingen te geven. Mist, invallende duisternis of slechte zichtbaarheid van je groep bij regen zorgen voor meer risico’s. Verklein de kans op ongevallen met deze handige tips. .

Trek mensen naar je trainingen in het najaar

30/08/2017 - 30 augustus 2017 - Sportief bewegen is goed voor je gezondheid. Mensen weten dit wel maar dat betekent nog niet dat ze zich massaal inschrijven voor jouw trainingen. Juist die massa heb je nodig om je club gezond te houden. Om het aantal vrijwilligers op peil te houden. En zeker ook om talenten verder te helpen. Hoe krijg je meer mensen bij je trainingen in het najaar van 2017?.

150 hardloopclubs actief in spaaractie Nationale Sportweek 2017

25/08/2017 - 25 augustus 2017 - NOC*NSF en Rotterdam hebben hun plannen voor de Nationale Sportweek 2017 bekend gemaakt. Dit jaar is er vooral veel aandacht voor de sociale kracht van sport. De 14e Nationale Sportweek is dit jaar dé sportpromotieweek van Nederland. Van 9 tot en met 17 september 2017 zal de kracht van sport en ‘we winnen veel met sport’ centraal staan. Hardloopclubs zetten zich massaal in tijdens de week om veel mensen voor de hardloopsport te winnen..

Advies Gezondheidsraad: 150 minuten matig intensief bewegen. 7 trends voor trainers

23/08/2017 - 23 augustus 2017 - De Gezondheidsraad kwam dinsdag 22 augustus met een nieuwe richtlijn uit voor bewegen. De minimumnorm van 150 minuten in de week is laag gesteld om zoveel mogelijk mensen aan het bewegen te krijgen. De richtlijn biedt werk voor hardlooptrainers. De consument vraagt mogelijk vaker lichtere trainingsprogramma’s. Dit is omgezet naar 7 trends waarom je als trainer waarschijnlijk meer werk krijgt..

WK 2017 trend: meer power

18/08/2017 - Als we terugkijken naar de WK atletiek in Londen dan valt bij de loopnummers één onderdeel duidelijk op. Je moet als atleet een sterke laatste ronde kunnen draaien. Of je nu Sifan Hassan ziet lopen of Mo Farah, die laatste 400 tot 300 meter vormen de bekroning van de winst of een andere medailleplek..

5 tips Coach je duidelijk genoeg

11/08/2017 - 11 augustus 2017 - Trainen en coachen, het is geen gemakkelijke opgave. Je denkt dat alles duidelijk is zodra de training is afgelopen en iedereen naar huis gaat. Meestal voldaan en met een lach die de mond krult. Vaak genoeg zit er een gapend gat tussen wat de trainer vindt en wat de hardlopers mee naar huis nemen..

Tussen wedstrijden gas terugnemen?

05/08/2017 - 5 augustus 2017 - Het lijkt zo makkelijk. Na een wedstrijd zorg je als trainer voor een herstelperiode. Daarna start de opbouw naar de volgende wedstrijd. Je krijgt daarmee een fraaie golfbeweging in de trainingscycli. De werkelijkheid is anders. Hardlopers zien het ene leuke evenement na het andere. Ze willen meer en vaker hardlopen en dan moet de vorm top blijven..

“Meer aandacht bij trainers voor ademhaling”

20/07/2017 - 20 juli 2017 - Marion Meesters, zij maakte chi running groot in Nederland, wil sporters en niet-sporters wijzen op de grote invloed van ademhaling op gezond leven en presteren. Zij haalde het Engelse naslagwerk van Patrick McKeown naar Nederland en maakte daar een praktische vertaling van. Zuurstofwinst is de titel en dat is precies wat Marion wil bereiken: winst..

Ontwikkelen hardlooptrainers beweegroutes?

28/06/2017 - 27 juni 2016 - De wijk Lindenholt heeft de primeur met de eerste beweegroute in Nijmegen. De FIT-beweegroute in Lindenholt bevat een hardlooppad van 2,5 kilometer met fitnesstoestellen, langs het Maas-Waalkanaal. Nijmegen wil in de komende jaren in meer wijken beweegroutes realiseren. Beweegroutes zijn herkenbare routes door wijken en parken die sporten, bewegen, spelen én ontmoeten stimuleren. In deze trend zit een kans voor hardlooptrainers..

Profileer je met Global Running Day

04/06/2017 - 4 juni 2017 - In Nederland nog een onbekend fenomeen maar met wat inzet als trainer kun je van Global Running Day een mooie traditie maken. 10 tips om er mee aan de slag te gaan. .

Voorjaarsnummer Proloop Magazine 2017 is uit

19/05/2017 - Alle leden van Hardlooptrainers Nederland ontvangen deze week het jongste nummer van Proloop Magazine. Dit staat helemaal vol met tips voor trainers..

3 tips Knokken naar de limieten

16/05/2017 - Het atletiekseizoen is nu echt begonnen. Dat merkte je afgelopen weekend met de Diamond League in Shanghai en de Ter Specke Bokaal in Nederland. Alle lopers gaan weer los. Slechts enkelen weten meteen belangrijke limieten te lopen. Daarmee is het seizoen van het knokken naar de betere tijd voor iedereen weer geopend. Wat als de atleet na de wedstrijd gefrustreerd op de baan of het asfalt zit?.

Moet je slapen trainen bij hardlopers?

14/04/2017 - “Denk erom, pak je rust vannacht zodat je morgen een goede wedstrijd kunt lopen.” Hoe vaak heb je dat al gezegd tegen je hardlopers. Misschien kun je beter een stap verder gaan. Neem in je trainingen het onderwerp slaap mee. Echte rust doet wonderen en met een paar getallen maak je je lopers ook enthousiast over nachtrust..

Train op houding en niet op kilometers

07/04/2017 - Het is zo verleidelijk als trainer om mee te gaan in de wensen van je groep. In hun hoofden zweven afstanden. Een 5 kilometer als ze net beginnen. Al snel gaat het door naar een 10, 21 of de marathon. Soms moet je je atleet, of je hele groep, stil zetten. Kilometers uitschakelen en houding inschakelen. .

Hoe laat je hardlopers jouw trainingsadvies volgen in 8 stappen

22/03/2017 - Afgelopen week klaagde een trainer over het gebrek bij hardlopers om je mooie adviezen te volgen. Je maakt uitgebreide schema’s en sterke adviezen en vervolgens doet de hardloper gewoon wat hem zelf goed lijkt. Hij vergeet de tijd die jij erin hebt gestoken. Daarbij worden al je ervaring en opleidingen weggewuifd. Hoe laat je de hardloper wél je adviezen volgen..

Coach de faalangst weg (9 tips)

16/03/2017 - Faalangst, het beeld van de sporter die als vastgeklonken bij de start blijft staan. Dat beeld hoort een beetje bij de topsporter. Logisch want daar zijn de belangen groot want maar één persoon kan die gouden medaille winnen. Voor een trainer is het goed om te beseffen dat bijna alle hardlopers met een vorm van faalangst lopen. Doe er als trainer wat aan: 9 tips..

Buikademhaling voor stevig resultaat

08/03/2017 - Een van de leden van Hardlooptrainers Nederland vroeg hoe hij zijn atleten kennis kan laten maken met de buikademhaling. Bij stress en inspanning kan de ademhaling vooral omhoog gaan naar de borst. De buikademhaling geeft juist rust en dat kan de training of de prestatie enorm ondersteunen..

5 kleine verbeterpunten met grote gevolgen

23/12/2016 - Als je hardlopers traint dan werk je vaak aan kleine zaken. De herhaling brengt de enorme winst. Want iedere stap wordt net wat efficiënter geplaatst en op bijvoorbeeld een 10 kilometer maakt dat veel uit. 5 van die kleine verbeterpunten die grote positieve gevolgen hebben voor de hardloper, fysiek en mentaal. Je training wordt hier waardevoller van..

Crossen door de bossen in 5 tips

21/12/2016 - Het is winter, tijd om te crossen door de bossen. Lekker stampen over de paden. Springen over boomstammen en ondertussen je groep trainen op uithoudingsvermogen en kracht. Menig groep komt sterker, als groep, uit die leuke trainingssessies. 5 tips voor deze trainingen..

Werf nieuwe hardlopers, meet hun gezondheid naar leeftijd

18/11/2016 - Bijna alle hardlopers die zich aansluiten bij hardloopgroepen doen dat om gezonder te leven. Voor deelnemers aan loopgroepen en verenigingen is dit gegeven vaak de basis om te sporten..

Innovaties die de hardlooptrainer niet mag missen

14/10/2016 - Afgelopen dinsdag werd in Eindhoven Het Nationale Sportinnovator Event XL georganiseerd, een congres over sportinnovatie in Nederland. Sprekers als Maurits Hendriks (Technisch directeur NOC*NSF) spraken over samenwerken en nieuwe technologische oplossingen voor topsport en breedtesport. In een aantal parallelsessies kwamen ook voor de hardlooptrainer interessante praktijkvoorbeelden voorbij. We bespreken de belangrijkste innovaties..

Lopen bij hoge temperaturen

17/11/2015 - Tijdens de zomermaanden moet je als trainer ook rekening houden met de weersomstandigheden. Buiten sporten bij hoge temperaturen is niet verstandig en kan zelfs gevaarlijk zijn. Hoe zorg je dat je lopers verantwoord blijven trainen met warmte? En wat doe je als iemand tijdens een training of wedstrijd een zonnesteek oploopt?.