Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Nieuws

Vrouwen sterker?

Vrouwen sterker?

Afgelopen zondag tijdens de Dam tot Damloop vond er een opvallende ontwikkeling plaats. Deze wedstrijd die eindigt bij de Dam in Zaandam kent ook een onderlinge wedstrijd tussen de snelste dame en heer. Dat is gebaseerd op de marge tussen de parcoursrecords van de vrouwen en mannen. Het lijkt erop dat de dames sterker worden in de loop van de jaren.

Foto: Evaline Chirchir wint de Dam tot Damloop 2019. Foto met dank aan Le Champion

Is dat echt zo? Het krachtsverschil uitgedrukt in een marge die de heren als achterstand krijgen en moeten overwinnen bleef overeind. Samenwerking van de dames bleek een sleutelmoment in de aanvang van de wedstrijd. En dat sleutelmoment werd op zijn beurt gevoed door een financiële motivatie door een geldbedrag als de dames deze onderlinge wedstrijd zouden winnen. Het gevolg was een snelle wedstrijd vanaf de eerste kilometer tot aan de finish.

Het is voor trainers interessant om te zien wat 1) externe prikkels, 2) samenwerking en 3) verhoging van de motivatie kunnen doen om tot sterke prestaties te komen. Zo sterk dat bijna het parcoursrecord bij de dames op deze warme dag er aan ging.

Vol gas naar de geldprijs

Voor het tweede jaar op rij is de man-vrouw wedstrijd bij de Dam tot Damloop gewonnen door een vrouw. De 21-jarige Evaline Chirchir uit Kenia liep samen met landgenote Irene Cheptai een tactische wedstrijd. De dames hadden met elkaar afgesproken vanaf de start gelijk vol gas te geven, om zo de extra geldprijs voor de overall winnaar zeker te stellen. Het was uiteindelijk Chirchir die als eerste na 50.32 minuten in Zaandam over de finish kwam.

De voorsprong van 6.04 minuten die de vrouwen op de mannen hadden gekregen in Amsterdam, werd door de heren niet meer goedgemaakt. De eerste man over de finish was Solomon Berihu uit Ethiopië in een tijd van 45.51 minuten.

De Dam tot Damloop ging zondagochtend 22 september onder prachtige omstandigheden vanaf de Prins Hendrikkade in Amsterdam van start. De Nederlandse atletes besloten direct de snel startende Afrikaanse loopsters te laten gaan, waardoor er vanaf de eerste kilometer een kopgroep van slechts drie loopsters overbleef. Evaline Chirchir, Irene Cheptai en Selamawit Dagnachew liepen de eerste 10 km samen op, daarna moest de Israëlische Dagnachew de overige twee laten gaan.

Samenwerking leidt bijna tot parcoursrecord

De twee Keniaanse dames werkten vervolgens optimaal samen, door kop over kop richting de finish te lopen. Chirchir wist uiteindelijk met een sprint in de laatste meters de overwinning veilig te stellen. Ze kwam met haar eindtijd van 50.32 minuten slechts twee seconden tekort voor het verbeteren van het parcoursrecord. Sinds de introductie van de man-vrouw wedstrijd in 1986 is het de vrouwen slechts acht keer eerder gelukt om de mannen voor te blijven. Eerste Nederlandse op het podium was Bo Ummels (56.29 minuten).

Mohamed Ali knap vierde

Anders dan bij de vrouwen, bleven de mannen na de start iets langer bij elkaar. Na tien minuten ontstond pas de eerste splitsing en kozen lopers als Michel Butter, Stan Niesten, Edwin de Vries en Ronald Schröer voor hun eigen tempo. Alleen de voormalig Somalisch vluchteling Mohamed Ali kon de kopgroep van internationale lopers nog een aantal kilometer volgen. Vanaf het 8 km-punt werd door Solomon Berihu en John Langat de versnelling ingezet. Joel Ayeko moest op dat moment even terugzakken, sloot toch weer aan, maar was vanaf het 14 km-punt definitief gelost. De achterstand op de vrouwen is op dat moment niet meer te overbruggen. Het was tenslotte Berihu die over de beste benen beschikte. Hij klokte een eindtijd van 45.51 minuten, Langat werd tweede in 46.20 minuten. Mohamed Ali kwam als eerste Nederlander en vierde overall over de finish in 43.46 minuten.

Nederland heeft grootste 10 mijl wedstrijd

In totaal doen vandaag 46.000 deelnemers mee aan de Dam tot Damloop. Het evenement is hiermee de grootste 10 Engelse Mijl wedstrijd ter wereld. Vanmiddag komen de laatste lopers om 17.00 uur over de finish. Eerder vanochtend deden 3.500 kinderen mee aan de Mini Dam tot Damlopen. Gisteravond stonden er al 12.000 hardlopers aan de start van de Damloop by night. Volgend jaar vinden de Dam tot Dam evenementen plaats op 19 en 20 september 2020.

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Looptrainersdag 9 november 2019 ‘Samen lopen is leuker’

Looptrainersdag 2019

09/11/2019

Papendal
Looptrainersdag
Lees meer
Wintereditie Opleiding TrailRunningTrainer – basis januari en februari 2020

Opleiding TrailRunning Trainer – basis

19-01-2020

Velp
Opleiding
Lees meer