Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Nieuws

Met dank aan trainer Patrick Sang gaat Abdi Nageeye voor podiumplaats

Met dank aan trainer Patrick Sang gaat Abdi Nageeye voor podiumplaats

Gistermiddag werden in het Rijksmuseum tijdens de persconferentie van de TCS Amsterdam Marathon de grootste kanshebbers voor de wedstrijd van komende zondag gepresenteerd. Solomon Deksisa en Tadu Abate, dé favorieten voor de overwinning én een verbetering van het parcoursrecord van 2.04.06, spraken positief over hun voorbereiding en kansen. Ook Abdi Nageeye verkeert in topvorm en zal gaan mee strijden voor een plek op het internationale podium. Nageeye is bovendien de torenhoge favoriet voor de nationale marathontitel, die in de hoofdstad behaald kan worden. Linet Masai, favoriet bij de dames, hoopt op een tijd onder de 2.23.00.

Foto van links naar rechts: Tadu Abate, Linet Masai, Abdi Nageeye en Solomon Deksisa voor de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Foto: Le Champion.

Dankzij de samenwerking die hoofdsponsor Mizuno dit jaar heeft met het Rijksmuseum, mocht organisator Le Champion op deze unieke locatie de belangrijkste topatleten aan de nationale en internationale pers presenteren. Mizuno presenteerde in augustus op dezelfde plek de hardloopschoen Wave Ultima 11 Amsterdam die speciaal voor de TSC Marathon is gemaakt. De schoen heeft kleuren die zijn geïnspireerd op het kleurgebruik van schilder Rembrandt. Op de binnenkant van de linkerzool staat kapitein Frans Banninck Cocq afgebeeld en rechts luitenant Willem van Ruytenburgh. Dat zijn de hoofdfiguren uit het beroemde schilderij de Nachtwacht. Deze officiële schoen van de TSC Amsterdam Marathon 2019 is tot stand gekomen in samenwerking met het Rijksmuseum. Dit alles in het kader van Rembrandtjaar 2019. Het parcours loopt door de beroemde fiets- en voetgangerstunnel onder het Rijksmuseum door.

Aan tafel bij de persconferentie zaten de twee Ethiopische topfavorieten Solomon Deksisa en Tadu Abate, oud-wereldkampioen 10.000 meter Linet Masai en Nederlands snelste marathonloper, Abdi Nageeye. De Nederlander kan waarschijnlijk niet meegaan voor de winst maar toonde zich sterk en zelfverzekerd. Na afloop werden foto’s gemaakt bij Rembrandts Nachtwacht.

De strijd om de zege zal waarschijnlijk gaan tussen de razendsnelle Deksisa (25) en Abate (23). Deksisa beschikt met 2.04.40 over het snelste PR en zal gaan proberen het scherpe parcoursrecord van 2.04.06 te verbeteren. Deksisa: “Het parcours is helemaal vlak, daar verheug ik mij enorm op.” Het parcoursrecord staat op naam van de Keniaan Lawrence Cherono, die in 2018 de zege voor zich opeiste.

Trainer Patrick Sang: Je doet niet onder voor een ander

De Nederlander Abdi Nageeye (30) is klaar om de strijd met de favorieten aan te gaan, hij mikt zelfs op een top drie notering. Hij heeft een ideale voorbereiding gehad, heeft dit jaar al zijn PR’s verbeterd en is blessurevrij. Nageeye: “Ik heb vooral op het mentale vlak groei doorgemaakt, met dank aan mijn coach Patrick Sang. Vroeger ging ik er automatisch van uit dat anderen beter waren. Sinds mijn overwinning tijdens een sterk bezette halve marathon in Japan weet ik dat ik voor niemand onder hoef te doen.”

Belangrijke winst

Nageeye liep in februari van dit jaar een Nederlands record op de halve marathon in Marugame. De atleet bleef net boven het uur (1.00.24). Hij verbrak daarmee het record van Greg van Hest. Met 19 seconden voorsprong op de nummer twee, de Keniaan Kariuki, trok hij de winst naar zich toe. Die winst heeft veel betekend voor Abdi. Hij is dan ook vol vertrouwen over zijn rol in Amsterdam. Nageeye gaat zondag zijn Nederlands record aanvallen (2.06.17, Rotterdam, 2019). Na de afzegging van tweevoudig winnares (2017, 2018) en topfavoriete Tadelech Bekele uit Ethiopië ligt de strijd om de zege bij de vrouwen volledig open. Voor haar opvolging komen een viertal loopsters in aanmerking, van wie Linet Masai (29) de meest bekende is. Deze snelle Keniaanse liet zich in 2009 tot wereldkampioene op de 10.000 meter kronen en vorig jaar finishte ze in Amsterdam als vijfde in een rappe 2.23.46. Masai: “Ik hoop het parcoursrecord te kunnen verbeteren en met een nieuw PR nog beter aansluiting te vinden bij de wereldtop.” Het parcoursrecord is sinds 2012 met 2.21.09 in handen van de Ethiopische Meseret Hailu. Ook Mimi Belete (31) heeft met haar PR van 2.22.29 uitstekende papieren voor de winst, net als Azmera Gebru (24), die vorig jaar derde werd in Amsterdam en in Toronto haar PR opschroefde tot 2.22.52.

Voor de nationale titel bij de vrouwen wordt een interessant duel verwacht tussen de ervaren loopster Miranda Boonstra en debutant Bo Ummels.

De atleten werden na afloop van de persconferentie in het kader van het Rembrandtjaar 2019 voor De Nachtwacht door de pers op de foto gezet. En dan nu aftellen tot aanstaande zondag, de start van de TCS Amsterdam Marathon in het Olympisch Stadion, waar de atleten om 9.30 uur zullen beginnen aan hun eigen meesterwerk.

Live te volgen

De wedstrijd wordt in 120 landen bij 190 miljoen huishoudens live uitgezonden. Onder andere op Eurosport 1, Ziggo Sport, NH Sport, AT5 en via een livestream op www.tcsamsterdammarathon.nl en de Facebookpagina van het evenement. Op zondag vinden naast de marathon ook de Mizuno Halve Marathon, TCS 8 km en diverse kinderlopen plaats.

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!