Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Nieuws

Running blind wint Loper award en Atletiekunie verlengt samenwerkingen

Running blind wint Loper award en Atletiekunie verlengt samenwerkingen

Running Blind won afgelopen zaterdag 9 november tijdens de Looptrainersdag, De Loper award. Deze award gaat naar vereniging of initiatief die innovatie zaken toevoegen aan mogelijkheden voor trainers. Onder het toeziend oog van 1100 looptrainers werden twee samenwerkingen op feestelijke wijze verlengd: Yakult en Atletiekunie lopen door met Start to Run. Herzog Medical gaat door met het programma ‘official recovery partner’.

Foto: Piet Dekkers, managing director Yakult Nederland en rechts Pieke de Zwart, algemeen directeur Atletiekunie. Fotograaf: Tim Buitenhuis.

Eric van der Burg, voorzitter van de Atletiekunie, reikte aan het einde van de Looptrainersdag 2019 De Loper-award uit aan Running Blind. Deze award wordt toegekend aan een persoon, een vereniging of organisatie die op innovatieve wijze iets toevoegt aan de loopsport. Running Blind is unaniem gekozen als meest innovatief in de loopsport. Hardlooptrainster Annemiek Verbeek en Joost van Gent, hardloper met een visuele beperking, namen met een grote glimlach de award in ontvangst. “Dit zagen wij niet aankomen”, grapt Joost lachend. Running Blind vergroot letterlijk de wereld van visueel-beperkten. Zij pleiten ervoor dat een reguliere loopgroep openstaat voor blinden en slechtzienden. Met een beetje goede wil en creativiteit kan deze groep prima meedraaien in een reguliere trainingsgroep. Trainer Annemiek roept de aanwezige trainers dan ook op om open te staan voor lopers met een visuele beperking.

NK Running Blind

Op zondag 17 november vindt het eerste officieuze NK Running Blind plaats tijdens de NN Zevenheuvelenloop in Nijmegen. De Stichting Running Blind heeft het initiatief voor dit NK genomen samen met de Atletiekunie en de Stichting Zevenheuvelenloop. Stichting Running Blind, ondersteund door NN sinds 2018, maakt hardlopen voor iedereen met een visuele beperking mogelijk, waarbij een atleet met een visuele beperking zich laat begeleiden door een buddy.

Het NK Running Blind is onderdeel van de NN Zevenheuvelenloop. De atleten en hun buddy’s starten vanuit een speciaal vak. Het eerste duo dat na 15 kilometer de finish passeert, is de winnaar. De atleten staan samen met hun buddy’s op het podium en zij ontvangen beiden een medaille.

“Hardlopen is voor iedereen”, aldus Eric van der Burg, voorzitter van de Atletiekunie. “We zijn blij dat we met deze samenwerkende partijen hardlopen voor mensen met een visuele beperking extra onder de aandacht kunnen brengen; dat we gezamenlijk inspireren tot hardlopen en dat er voldoende buddy’s klaarstaan. We gaan daarom in deze periode ook extra aandacht aan Running Blind geven via ons platform Hardlopen.nl. Met dit eerste officieuze NK willen we toetsen of dit evenement kan uitgroeien naar een officieel Nederlands Kampioenschap Running Blind.”

Alexander Vandevelde, directeur van Stichting Zevenheuvelenloop vult aan: “We zijn blij en trots dat we met deze partijen het eerste Nederlands Kampioenschap Running Blind mogen organiseren, geïntegreerd in onze NN Zevenheuvelenloop. We gaan er alles aan doen om ook deze deelnemers een fantastische ervaring te bieden.”

Remco Barbier, Head of Branding van NN Group: “Als supporter van alle hardlopers zetten we ons ook in voor hardlopers met een visuele beperking. De namenwand op de expo, waarop alle deelnemers vermeld staan, passen we dit jaar aan. Alle namen worden ook in braille weer gegeven.”

Jan Wapenaar van Stichting Running Blind sluit hierbij aan. “Er hebben zich al 46 lopers (23 duo’s) ingeschreven uit heel het land en we zien dat veel lopers die tot nu toe wedstrijden van 10 kilometer liepen de uitdaging aangaan om 15 kilometer te lopen. Zowel atleten met een visuele beperking als potentiële buddy’s met interesse in Running Blind kunnen zich aanmelden via www.runningblind.nl’.”

Start to Run

Yakult en de Atletiekunie blijven samenwerken om Nederland in beweging te brengen via de beginnerscursus Start to Run. Vanuit de bedrijfsfilosofie ‘Working on a healthy society’ blijft Yakult als titelsponsor aan de grootste hardloopcursus verbonden. Start to Run is al ruim tien jaar dé cursus in Nederland om te starten met hardlopen. Yakult is sinds 2016 als hoofdsponsor aan Start to Run verbonden. Al bijna 70.000 deelnemers hebben via de cursus de eerste stap gezet om verantwoord kennis te maken met hardlopen. Vaak volgen er meer stappen en daarmee zorgt het programma voor een forse doorstroom naar veel trainers.

Piet Dekkers, managing director van Yakult Nederland: “In Nederland past Yakult al 25 jaar in een gezonde leefstijl. We kijken er naar uit om via Yakult Start to Run ook de komende jaren weer hét steuntje in de rug te zijn voor mensen die willen beginnen met bewegen om zo hun leefstijl te verbeteren’. Ook Pieke de Zwart, algemeen directeur Atletiekunie is trots op dit partnership: 'Yakult en Start to Run zijn al jaren een uitstekende match. Dit is hét voorbeeld van samen de krachten bundelen om te werken aan een gezondere samenleving.”

Partner voor herstel

Herzog Medical en de Atletiekunie zijn verheugd met de verlenging van hun partnership tot minimaal 2021. Sinds 2017 is Herzog Medical als ‘official recovery partner’ aan de Atletiekunie verbonden en maken topatleten en de medische staf van de Atletiekunie bij internationale toernooien en trainingsstages naar volle tevredenheid gebruik van zowel de Compry Cool als de Compry Recovery systemen.

Pieke de Zwart, algemeen directeur Atletiekunie: “Hierdoor beschikken we over professionele apparatuur om atleten op elk niveau optimaal en snel te laten herstellen. Naast de samenwerking op het gebied van topsport, gaan we via Hardlopen.nl ook samenwerken om hardlopers sneller te laten herstellen van trainingen en blessures.”

Het bedrijf Herzog Medical is internationaal succesvol door de jarenlange medische ervaring en door de samenwerking in de (door)ontwikkeling van herstelproducten met topsporters en medici. Directeur Harald Herzog is blij met het verlengen van de samenwerking met de Atletiekunie: “De prestaties van de atletieksport zitten al jaren in de lift. Wij blijven ons graag verbinden aan een succesvolle en ambitieuze sportbond. Wij voorzien wereldwijd sporters van onze herstelproducten vanuit onze filosofie: Prevent, Perform en Recover.”

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

ALV Hardlooptrainers Nederland op 18 september 2020 – Jouw stem is nodig

ALV Hardlooptrainers Nederland

18-09-2020

Nijmegen
ALV
Lees meer
Opleiding TrailRunningTrainer-basis weer mogelijk in oktober 2020

Opleiding TrailRunningTrainer-basis oktober 2020

3-10-2020

Velp
Bijscholing
Lees meer