Ontwikkelen hardlooptrainers beweegroutes?

28 juni 2017

27 juni 2016 - De wijk Lindenholt heeft de primeur met de eerste beweegroute in Nijmegen. De FIT-beweegroute in Lindenholt bevat een hardlooppad van 2,5 kilometer met fitnesstoestellen, langs het Maas-Waalkanaal. Nijmegen wil in de komende jaren in meer wijken beweegroutes realiseren. Beweegroutes zijn herkenbare routes door wijken en parken die sporten, bewegen, spelen én ontmoeten stimuleren. In deze trend zit een kans voor hardlooptrainers.

Foto: Gemeente Nijmegen

“Deze beweegroute is een fantastisch initiatief van bewoners uit Lindenholt en hierdoor is sporten buiten in de natuur voor iedereen mogelijk”, vertelt wethouder Renske Helmer-Englebert. De beweegroutes worden op verzoek van en samen met buurtbewoners ingericht, zodat ze echt passen bij de behoefte van de wijk. De nieuwe beweegroute maakt bewegen extra aantrekkelijk, meent de gemeente.

Volledig concept
De beweegroute is een stevig doordacht concept. Het pad is aangevuld met toestellen. Om de drempel voor het gebruik laag te houden, staan duidelijke instructieborden langs de routes met oefeningen die de sporter kan doen.

Meer beweegroutes in Nijmegen
In de wijk Hatert opent in september 2017 ook een beweegroute, de zogenaamde ‘KWIEK’-beweegroute. De route start bij de woonzorgcomplexen van Park Malderborgh en is specifiek geschikt voor ouderen, maar ook voor andere wijkbewoners die op een rustige, veilige manier aan hun fitheid willen werken. Als het aan de gemeente ligt dan worden in de komende jaren meer van deze beweegroutes opgezet.

Kans voor hardlooptrainers?
Momenteel onderzoekt de gemeente Nijmegen mogelijkheden en draagvlak voor meer beweegroutes in de stad. Wellicht is dat een kans voor hardlooptrainers om hun ideeën over de routes met de gemeente te delen. De gemeente staat daar open voor, meldt de woordvoerder van wethouder Renske Helmer-Englebert. Als je initiatieven onderneemt voor een echt nieuw concept of voor een aanpassing van een bestaande route denk dan aan:
  • Heb je medestanders? Wordt het initiatief ondersteund door bewoners of verenigingen.
  • Laat de omgeving het toe? Zijn er geen conflicten met de manier waarop je het pad wil inrichten.
  • Kan jouw idee naast andere ideeën worden gerealiseerd? De gemeente lijkt het verbinden van meerdere sporten en manieren van bewegen te stimuleren.
  • Kan jouw initiatief de beweging van Groen, Gezond en Beweging laden? Past het bij de beleidsontwikkeling voor meer bewegen.
Groen, gezond en in beweging
Met de titel “groen, gezond en in beweging” gaan Nijmeegse inwoners, bedrijven en instellingen de komende tien jaren werken om de stad groen, gezond en in beweging te krijgen. Het doel is om een leefomgeving te maken die een gezonde leefstijl stimuleert. Bewegen in de wijk is daarbij belangrijk, meldt de gemeente. Naast de beweegroutes wordt er met scholen bekeken of schoolpleinen openbaar toegankelijke speelpleinen kunnen worden. De Beweegagenda zorgt er verder voor dat spelen, bewegen en ontmoeten in de buitenruimte gestimuleerd wordt bij de aanleg van nieuwe woonbuurten en herinrichtingsprojecten.

Hoe lang duurt dat?
De FIT-beweegroute in Lindenholt was een echt nieuw concept voor de stad. Daardoor heeft het een lange ontwikkeltijd. De woordvoerder wijst op het punt dat niet alle ideeën veel tijd nodig hebben voordat het gerealiseerd is. Bijvoorbeeld paaltjes en een bord voor een Coopertest zijn relatief snel te plaatsen.

Ideeën kun je doorgeven aan de wijkmanagers. Deze zijn te vinden via de site van de stad Nijmegen. “Maar je mag ook altijd direct een wethouder aanschrijven,” meldt de woordvoerder.

Deel dit artikel