Top trainen met goede voornemens van 2018

12 januari 2018

12 januari 2018 - De goede voornemens smelten bij veel sporters rond eind januari. Hoe kun je als trainer die positieve energie van die doelen gebruiken en weer verfrissen? Sportzaak Decathlon deed onderzoek onder 400 vaste klanten. Wat blijkt; een leuke beloning helpt maar ook een vriend of vriendin waar je stiekem toch tegenop kijkt omdat hij of zij een beetje beter is.

Voornemens: werken die echt?

Misschien heb je als trainer geen goede ervaringen met goede voornemens. Toch werkt het beter dan je denkt. In het onderzoek werd gevraagd of je ook je doelen van 2017 bereikte. Die percentages liggen best hoog. De mannen voeren het aan, maar liefst bereikte 73% hun sportieve doelen. 52% van de vrouwen behaalde hun sportieve doelen in het afgelopen jaar. Een gat van 20% is het eerste opvallende punt onder deze actieve sporters. Verder valt op hoe hoog de percentages zijn. Een doel stellen heeft zeker zin. Lang niet alle goede voornemens zijn na een maandje verdwenen. Les voor de trainer: haak in op de voornemens en presenteer deze ook later in het jaar op een leuke manier.

Resultaat behalen in jouw trainingen

Wat motiveert deze sporters om voornemens te realiseren. Als je dat weet dan kun je al heel veel trainingen bedenken die bijdragen aan het bereiken van de voornemens. Decathlon vertaalde dat naar een top 3 met op de eerste plaats het klassieke: resultaat. “We zijn schijnbaar toch eerder geneigd om te trainen als we resultaatgedreven te werk gaan.” Dat betekent als trainer goed formuleren wat het gewenste resultaat van een training of een wedstrijd wordt. Gaat het om scherpe tijden, een plek op een ranglijst of om clubgenoten voorbij te streven?
De tweede plek, daar zit meer fun in. Decathlon vertaalde dit met ‘challenge’. “Bijvoorbeeld dat je met elkaar de uitdaging aangaat om een mudrun te lopen. Of dat je met een groep vrienden een halve marathon als uitdaging oppakt. Daar zit zeker ook achter dat iemand, sneller, beter of sterker wil zijn dan de ander,” meldt de woordvoerder. De derde plek is voor de partner. Samen sporten werkt heel goed en dat hebben sporters in de gaten. Samen kom je verder dan solo blijven trainen. Dat is een goed teken voor alle hardlooptrainers. Als trainer kun je je kennis en ervaring inzetten voor technisch gezien goede trainingen en je kunt binnen de groep zorgen voor een betere samenwerking. Ontmoeten en samen het hardlopen ervaren doet heel veel met je hardlopers.

Het rolmodel: kijken naar je ‘ik’

Veel sporters hebben bewust of onbewust een voorbeeld waar ze zich aan spiegelen. In de eerste twee gevallen staat de eigen ‘ik’ centraal. Het antwoord ‘jezelf maar dan 10 jaar geleden’, scoorde het hoogst. Dat werd bijna meteen opgevolgd door het antwoord ‘ik over 10 jaar’. Op de 3e plaats staat de vriend of vriendin waar heimelijk toch wel tegenop wordt gekeken. De 4e plek is het voorbeeld van de topsporter. Decathlon meldt dat deze top 4 redelijk dicht bij elkaar zit, het gat met de nummer 5 (je partner) en verder (6: teamgenoot) is groot.

Biertje? Nee, doe maar een sportief doel

Bij goede voornemens hoort ook dat je er een beloning aan over houdt. Dat hoeft overigens niet. “We hebben deze vraag er ook ingestopt om grappige antwoorden te krijgen. Veel mensen vieren het niet. Sommigen hebben het echt nodig om aan het eind van de training samen die bitterballen op te eten.” Je merkt in het onderzoek dat het 400 vooral ervaren sporters zijn. Op plaats 1 staat niet direct een beloning maar een volgend sportief doel. Dat is een mooi gegeven voor een trainer. Een volgend doel kan sterk positief werken. Je kunt daarmee je jaarplan met de trainingscycli met heldere doelen ook laten aansluiten op de zoektocht van de sporters naar telkens weer nieuwe uitdagingen. Dat vinden mensen geen droge kost, het is leuk als je het goed brengt. Daarna komt een grote groep en die viert het helemaal niet. De derde plek is weggelegd voor het antwoord ‘ik koop een cadeau voor mezelf’. Dat zal Decathlon als een fijn antwoord ervaren. Plek 4, opvallend, de beloning in de vorm van een alcoholische versnapering. Als trainer vindt je het waarschijnlijk eigenlijk niet juist om dat te doen maar de consument is er zeker gevoelig voor.

Voornemens 2018

Tot slot, er zit een groot verschil in wat mannen en vrouwen als goede voornemens voor 2018 opschrijven. Daar zit wel een gedeelde 1e plaats bij.

Vrouwen:

Meer bewegen, sporten en aan conditie werken
Afvallen, minder snoepen
Meer rust, minder stress, betere balans werk – vrije tijd

Mannen:

Meer bewegen, sporten en aan conditie werken
Een (halve) marathon lopen
Ander doel (Iron Man deelname, Nederlands Kampioen atletiek worden, breed worden)

Het onderzoek: Winkelketen Decathlon hield het onderzoek in december 2017. 400 respondenten, pashouders van de winkelketen, beantwoorden online de vragen. 48% omschrijft zich op dit moment als ‘fit’. Middelmatig fit is 35,8%, super fit is 9% en niet fit is 6,4%.

Deel dit artikel