
14 februari 2018 - Het lijkt een tegenstelling, sneller worden met langzame trainingen. Het is toch een mythe dat je sneller wordt door langzaam trainen? Toch zit daar ook een kern van waarheid in. Je kunt met rustig trainen een stevige basis bouwen voor meer snelheid.
Snelheid, dat is waar veel hardlopers om vragen bij een trainer. Het is ook bekend dat hardlopers die veel solo trainen, de neiging hebben om te lang heel hard te trainen. Om heel hard te lopen moet je heel hard trainen. Dat is maar ten dele waar. Het omgekeerde geldt zelfs. Het is van grote waarde voor de ontwikkeling van de hardloper om ook veel rustige trainingen te maken. Dat lijkt contraproductief maar dat is het juist niet.
Geen haast de snelheid komt wel
Het lijkt bijna een filosofisch geval, rustig trainen om hard te gaan. Dat heeft te maken met hoe je lichaam is opgebouwd. Plus, hoe je als mens die opbouw verder kunt verbeteren. In de cellen van je lichaam bevinden zich mitochondriën. Populair gezegd zijn dit kleine energiecentrales binnen je cellen. Dat is niet helemaal correct want het zijn energieomzetters. Met name eiwit speelt een grote rol in dit proces. Bijzonder daarbij is dat het aantal mitochondriën zich aanpast aan de plaats in het lichaam. Je kunt je voorstellen dat de lever een plek is waar veel energie nodig is voor het bijzondere proces. Net daar vind je dan ook bij het orgaan de cellen met het hoogste percentage mitochondriën, tot wel 20%. Een gelijksoortig proces vindt ook plaats bij meer bewegen, zoals hardlopen. Ga je vaker rustig hardlopen dan zal je meer mitochondriën aanmaken. De extra energieomzetters zorgen voor een betere werking van de spieren. Je wordt eigenlijk een efficiëntere motor.
Ook met krachttraining
De slag tot meer efficiency vindt plaats onder een rustige belasting. Je krijgt meer mitochondriën door rustig hardlopen maar dat proces vindt ook plaats bij rustige krachtoefeningen. Zonder dat er in de wetenschappelijke wereld veel aandacht aan is besteed kan dat ook een ondersteunende factor zijn dat hardlopers baat hebben bij lichte vormen van krachttraining.
Hoe meer energieomzetters je in je lichaam hebt hoe beter je basis is om ook heel hard te lopen. Je kunt namelijk energie omzetten om een hoger tempo te maken.
Denk in looptijd
Met rustige duurlopen stimuleer je de aanmaak van mitochondriën. Nu ben je als hardloper en trainer gewend om te denken in tijd per kilometer. Dat is in dit geval minder relevant. Wil je die basis van energieomzetter goed op de rit krijgen dan gaat het om de tijd die je steekt in rustige duurlopen. Langer lopen op een matige intensiteit kan zeker bijdragen aan een hardloper die snelheid ambieert.
Bonus: beter transport zuurstof
Daarbij treedt nog een heel belangrijk proces op voor de hardloper. De meeste energie voor het duurvermogen haal je uit de lucht die je inademt. Door vaak rustig hard te lopen, gaat ook het aandeel rode bloedlichaampjes in je bloed omhoog. Net zij zorgen er voor dat zuurstof door je lichaam wordt getransporteerd en keurig bij de spieren wordt afgeleverd. Je wint dus op meerdere terreinen met rustige duurlopen.
Specifiek
Helaas met alleen rustige duurlopen wordt je nog geen recordhouder op de marathon. Je zal als trainer en hardloper ook echt aan de bak moeten met trainingen specifiek gericht op snelheid. Je hebt tenslotte meer nodig dan alleen een sterke basis. Zonder die basis kom je niet ver, je hebt traagheid nodig voor snelheid.