Weet jij waar de AED-locaties zijn op je trainingsronde?

30 mei 2023
Rode Kruis

Slechts de helft van de sporters in Nederland weet de AED op de sportclub te vinden. Vier op de tien sporters weet niet waar op de sportclub een AED hangt of dat er Ÿberhaupt ŽŽn aanwezig is. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis onder ruim 1000 leden van sportverenigingen, zoals een voetbal- of tennisclub. Met je trainingsgroep van het hardlopen kom je vast langs een aantal AED-locaties. Weet jij waar die zijn?

‘Het kan iedereen overkomen’

Jaarlijks worden in Nederland 17.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Reanimatie en de inzet van een Automatische Externe Defibrillator (AED) binnen 6 minuten biedt dan de grootste kans op overleven, want een ambulance is vaak pas met 15 minuten ter plaatse. 17.000 mensen per jaar, betekent meer dan 46 personen per dag. Het komt vaker voor dan je denkt.

Eline Nijhof, hoofd EHBO van het Rode Kruis: “Een hartstilstand kan iedereen overkomen. Als een sporter, bezoeker, trainer of iemand uit de omgeving een hartstilstand krijgt, is snelle hulp van levensbelang. Het is daarom belangrijk dat mensen weten waar op de voetbal-, tennis- of hockeyclub de AED hangt.”

Uit het onderzoek van de hulporganisatie blijkt dat vooral sporters boven de 50 jaar weten waar de AED hangt (60 procent). Van de ondervraagden onder de 30 jaar, weet slechts 40 procent dat. 

Kun jij helpen?

Het gaat volgens het Rode Kruis natuurlijk niet alleen om het feit dat mensen weten wáár er een AED hangt, maar ook of sporters bereid zijn de AED te gebruiken als het nodig is.

Uit cijfers blijkt dat jaarlijks 150 tot 200 mensen overlijden tijdens of vlak na het sporten. Dat is gemiddeld drie tot vier keer per week. Nijhof: “Uit ons eigen onderzoek blijkt dat bijna 80 procent van de leden van een sportvereniging bereid is om de AED te gebruiken, ook als ze dat niet eerder hebben gedaan. Dat is goed nieuws. Er zijn helaas minder mensen die weten hoe ze een AED moeten gebruiken (50%) of hoe ze moeten reanimeren (60%). Als mensen weten wat ze in het geval van een hartstilstand moeten doen, namelijk: snel 1-1-2 bellen, de AED halen en reanimatie starten. Daarmee redden ze levens.”

Het advies van Hardlooptrainers Nederland is dat veel atletiekclubs een AED hebben. Wijs als trainer aan waar die locatie is. Ook al is het voor jou als trainer een bekende vaste plek, voor veel nieuwe hardlopers is het onbekend.

Voor trainingsrondes buiten de accommodatie geldt dat je vast langs een paar AED-locaties komt. Meestal hangen deze binnen de bebouwde kom maar er zijn ook AED’s bij burgerhulpverleners. Vraag na waar de AED-locaties zijn in jouw buurt of regio. Check bij jouw lopers of zij ook deze locaties kennen. Neem het op in de informatie die je verstuurt of geeft aan je lopers, bijvoorbeeld in het schema dat je aan je sporters meegeeft.

Tips

Tot slot, het Rode Kruis biedt hulp hoe je een AED gebruikt. Zelfs iemand die voor het eerst een AED inzet hoeft maar een paar stappen te doorlopen en die kan iemand je ook goed via een telefoon uitleggen. De AED geeft zelf ook de stappen aan die je moet doorlopen bij reanimatie. Verlaag als trainer de mogelijke vrees voor het gebruik van een AED. Een paar tips op een rij:

  • Maak AED-locaties bekend aan je sporters
  • Vraag wie er moeite mee heeft om een AED toe te passen?
  • Leg uit hoe makkelijk het is om een AED toe te passen
  • Als trainer let je niet alleen op jouw sporters, je groep kan ook met een AED een toeschouwer of voorbijganger het leven redden.
  • Het belangrijkste wat omstanders in het geval van een hartstilstand moeten doen is 112 bellen. Dan wordt HartslagNu (meer informatie op hartslagnu.nl, daar kun je je ook opgeven als burgerhulpverlener) automatisch geactiveerd en krijgen burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer de opdracht om te gaan reanimeren of eerst de dichtstbijzijnde AED op te halen. Als ze een AED moeten ophalen, stuurt HartslagNu hen de exacte locatie van de dichtstbijzijnde AED door en eventueel de pincode van de buitenkast van de AED.
  • Wil je meer weten over reanimatie en AED, kijk dan naar deze webpagina met film van Rode Kruis over reanimatie.
Deel dit artikel