Je hardlopers veranderen voortdurend. Daardoor veranderen volgzame mensen van een trainer naar meer afwachtend of kritisch gedrag ten opzichte van die trainer. Je standaard aanpak past opeens niet meer. Wat doe je dan?
Als hardlooptrainer moet je meebewegen bij wat je hardlopers willen. Als jouw eigen aanpak niet meer werkt, ga je op zoek naar verandering. Hoe dan verder? Je kunt daarbij inspelen op een speciaal punt bij je hardlopers en daar komt vaak een nieuwe aanpak uit. Je staat er niet altijd bij stil maar het is zeker een tool die je goed kunt toepassen. We hebben het over het opwekken van nieuwgierigheid.
Als trainer en coach wil je je hardlopers helpen om zijn of haar doelen te bereiken, obstakels te overwinnen en zichzelf te ontwikkelen. We geven tenslotte in de ogen van de lopers meer dan een structuur om de conditie via het hardlopen te verbeteren. Een belangrijk aspect van coaching is het opwekken van nieuwsgierigheid bij je lopers. Nieuwsgierigheid is de drijfveer om meer te willen weten, te leren en te ontdekken. Je creëert de vraag naar jouw trainingsaanpak. Het is een krachtige motivator om in actie te komen. Je voelt het al aan, met het verleggen van aandacht naar nieuwsgierigheid breng je een veranderproces op gang. Omdat je dit losmaakt bij je hardlopers, zal dit ook bij jou leiden tot verandering. Laten we daar nog wat dieper op ingaan.
Waarom wil je nieuwsgierigheid?
Het hoeft overigens niet alleen beperkt te blijven tot een verandering omdat je vaste trainingsaanpak niet meer werkt. Je kunt nog veel meer onderdelen in de ontwikkeling van de sporter bereiken. Bijvoorbeeld omdat je wilt dat je sporters meer autonomie pakken in hun sport en jou niet meer zomaar zien als de brenger van een schema. Als nieuwsgierigheid goed werkt zal je ook zien dat het zelfvertrouwen van de sporter in de trainingen toeneemt. Wie nieuwsgierig is en open van geest blijft zal meer willen samenwerken om tot succes te komen. Die samenwerking zie je als trainer graag ontstaan want dat kweekt een band met elkaar. Die band heb je nodig om optimaal als trainer te blijven functioneren. Het zal daarom regelmatig voorkomen dat je nieuwsgierigheid losmaakt bij je hardlopers voor zowel korte termijn trainingsdoeleinden maar ook voor de lange trainingscycli.
Hoe breng je de tool nieuwsgierigheid in de praktijk?
Mooie achtergrond, zal je denken maar hoe doe ik dat dan? Laten we starten met 5 technieken waarvan je er vast al een aantal toepast.
1 - Stel het uitgangspunt is dat je trainingsaanpak met een kritische blik wordt bekeken. Dan heb je als trainer eerst het initiatief om naar een nieuwe aanpak te kijken. Soms komt met het veranderen naar een vraagstelling ook die vonk naar voren hoe jullie samen verder kunnen gaan.
2 - Daag de hardlopers uit om verder te denken, anders te kijken en nieuwe dingen te proberen. Vraag er naar wat zij zouden veranderen. Door die antwoorden gemixt met jouw kennis en waar je je trainerstanden in wilt zetten, kom je tot een veranderde aanpak. Deze uitdagingen prikkelen de hardlopers om uit de afwachtende comfortzone te stappen, uitdagingen aan te gaan en creatiever te denken.
3 - Stel open vragen die beginnen met wie, wat, waar, wanneer, hoe of waarom. Deze vragen nodigen uit om meer te vertellen, te reflecteren en te exploreren. Valkuil, als trainer wil je té snel naar een oplossing. Verken verder.
4 - Gebruik luistervaardigheden zoals samenvatten, parafraseren en doorvragen. Deze vaardigheden laten zien dat je aandachtig luistert, dat je begrijpt wat er leeft. Maar bijvoorbeeld ook wat zij willen meten in het veranderingsproces.
5 - Geef positieve feedback die de hardlopers erkenning, waardering geven en aanmoedigen. Als je positieve antwoorden geeft, blijft die open geest tot samenwerking aanstaan. Deze feedback stimuleert de lopers om door te gaan, zichzelf te verbeteren en veranderingen vast te stellen die voor de groep of de hardloper, in samenwerking met de trainer wél werkt.
Je hebt een sterke tool in handen waar alle trainers mee te maken krijgen in hun carrière. De ene trainer gaat makkelijker om met deze tool en de technieken om die op gang te brengen dan de ander. Oefen er mee, ook als je er weerstand tegen voelt. Als je er meer mee oefent kun je ook eerder aanvoelen wanneer je wél of niet een veranderproces in gang wilt brengen. Tenslotte is dat ook een bewuste keuze van een trainer. Veel plezier met jouw nieuwsgierigheid en die van je hardlopers.