Hardlopen is een sport die veel voordelen heeft voor de gezondheid, het humeur en het zelfvertrouwen. Mensen die niet graag willen sporten zoeken een makkelijke zachte manier om te sporten. Hoe los je dat als trainer op met hardlopen? 9 punten om je te helpen en de vraag om je visie op te stellen.
Hoe kun je hardlopen zo laagdrempelig mogelijk aanbieden, zodat iedereen er plezier aan kan beleven? Dat is het niet alleen, het gaat verder dan dat. Uit ervaringen van NOC*NSF blijkt dat mensen die niet willen starten met sporten door schaamte of andere drempels op een zachte en pijnloze manier van sporten wel zijn over te halen. Dat blijkt onder meer uit een recente pilot. Juist zwemmen blijkt populair bij deze groep. “Het is een prettige, vaak pijnloze manier van bewegen. Het zweten valt niet op en eenmaal in het water valt er niets te zien.” En benadrukt leefstijlcoach De Wit, lang niet iedereen zit nu bij een sportclub, maar: “als iemand nu 3 keer in de week op de fiets naar de winkel gaat, terwijl hij dat nooit deed, vind ik dat ook winst.” Hoe zet je die kennis om naar het geven van loop- en hardlooptrainingen? Hier zijn 9 tips en de vraag hoe je je eigen visie op deze groep samenstelt:
1 - Stel met je sporter een doel. Dat kan zijn, fitter worden. Of gewicht verliezen. Een bekende toepassing onder trainers is een afspraak maken over hoeveel minuten sportief lopen of hardlopen als einddoel voor een bepaalde periode (voorbeeld: 15 minuten hardlopen in 4 maanden). Een concreet doel dat past bij de sporter helpt enorm.
2 - Stel haalbare tussendoelen met als onderbouwing uit de gedragswetenschappen het begrip ‘successieve approximatie’. Dat zijn overzichtelijke tussendoelen die je helpen om het einddoel te halen. Bijvoorbeeld een schema aan oefeningen en trainingsminuten voor de komende 2 weken om 6 minuten te kunnen hardlopen. Het grotere doel is om over 16 weken 3 kilometer te kunnen hardlopen.
3 - Blijf veel positieve feedback geven. Of het over de ondersteunende oefeningen gaat, of over afstanden, je positieve commentaar geeft brandstof om door te gaan.
4 - Voor hardlooptrainers roept de pilot de vraag op, hoe je het hardlopen zo zacht mogelijk kunt aanbieden? Denk daarbij eerst aan het leggen van een fundament door te gaan lopen, sportief lopen, Nordic walking en lopen met interval naar hardlopen.
5 - Veel trainers zijn gewend om hard door te zetten. Deze groep wil een pijnloze ervaring met sport. Dat is ook met sportief lopen en hardlopen te geven maar het vraagt aanpassing van de trainer. Denk aan de overgang van wandelen naar sportief wandelen. Van wandelen en licht hardlopen naar toevoegingen met lichte krachttraining.
6 – Een haalbaar doel draait ook om continuïteit. Zo voorkom je blessures en frustratie.
7 - Koppel loop- en hardloopmaatjes aan elkaar. De sociale interactie bevordert alle individuen om meer plezier uit de sport te halen en beter of langer te sporten. Bovendien kun je elkaar tips en feedback geven waarbij je als trainer tussenpersoon bent met al je kennis en ervaring..
8 - Varieer je route en tempo. Lopen en hardlopen wordt saai als je steeds dezelfde rondjes loopt. Probeer eens een nieuw park, bos of stad te ontdekken. Wissel ook af tussen rustig en snel lopen, zodat je je conditie verbetert en je lichaam uitdaagt.
9 - Geef punten weg voor het behalen van oefeningen of punten voor het aantal minuten lopen en hardlopen. Beloon bijvoorbeeld met muziek als beloning voor de afronding van een deel of de hele training. Die extra creativiteit betaalt zich terug aan jou als trainer, je sporters komen met plezier naar je training.
Aantrekkelijk: iedere les een nieuwe oefening
Ontwikkel je eigen visie op het werven en boeien van sporters die meer zorg nodig hebben. Tenslotte geeft iedere trainer op zijn eigen unieke manier training. In de atletiek is een ruim arsenaal aan oefeningen in coördinatie en balans aanwezig. Ook souplesse is een onderdeel waar je de kern van je looptraining mee kunt onderbreken. Net met de talloze oefeningen kun je een laagdrempelige zachte manier van lopen en hardlopen aanbieden. Het is een van de sleutels om de groep mensen aan je te binden die eerst met weerstand naar jou als trainer en je favoriete hardloopsport kijkt. Vanuit je eigen dna ben je waarschijnlijk gewend dat de ervaren hardloper altijd sneller wil. Dat is bij deze groep nieuwe sporters volledig anders. Leer deze nieuwe sporters iedere week minstens één nieuwe oefening en dat is al een cadeau. Mensen halen ook veel plezier uit iets nieuws leren. De sociale samenhang, jouw positieve instelling als trainer, empathie en het leereffect geven je een gouden combinatie om de sporters met meer zorg naar je toe te trekken en aan je te binden.