Extra veerkracht in de winter

08 februari 2024

Of je nu als recreant traint voor een voorjaarsmarathon of je probeert je te kwalificeren voor de 5 km voor de Spelen in Parijs, je loopt tegenslagen op. Hoe coach je dan verder en vergroot je de veerkracht van je sporters en atleten?

Veerkracht, het is zo een mooi woord. Je denkt aan een veer, die duw je in met alle trainingsbelasting en hopelijk veert die uit en wordt het geheel sterker. Maar ja, het is winter. De training wordt wel eens overgeslagen. Een verkoudheid, of meer, zet een sporter even on-hold. Er zijn talloze zaken waardoor sporten even niet gaat, of veel minder intensief dan je als trainer in je plan hebt staan. Veerkracht lost niet alles vanzelf op maar het geeft een basis om sterker uit de tegenslagen te komen. Daarom is het zo een interessant gegeven om daar op te coachen en tijdens de trainingen aandacht aan te schenken.

Invloed van de trainer op geluksgevoel

Kijk eerst eens naar het grote plaatje, hoe je sporters in hun vel zitten. Het klinkt soft, maar als het geluksgevoel hoog is, zit het vaak redelijk goed met de veerkracht. Daar heb je als trainer direct invloed op. Krijg je de indruk dat jouw sporters zich trots(1) voelen na afloop van een training. Vraag daar naar. Als er niet bewust een antwoord op komt, vraag op de sport bijdraagt aan een trots gevoel. Daarbij speelt mee dat je een groep hardlopers voor je hebt staan. Een individu kan de trots wat minder voelen maar als een groep als geheel trots is, heeft dat ook bewijskracht voor een individu dat nog niet helemaal gevoelde trots echt terecht is. Met regelmatig positief geformuleerde feedback breng je die trots over. Tenslotte voelen je sporters vast jouw gevoel van trots op je groep aan. Trainen in een groep met een trainer zorgt altijd voor een wederkerige invloed.

Vanuit rust

Een van de onderdelen om een geluksgevoel te scheppen, is rust. Dat klinkt in strijd met een sporttraining maar het is net een goede aanvulling. Een beetje positieve stress is niet erg. Een technische oefening die je sporter niet meteen beheerst. Of die interval die je net met een extra herhaling uitbreidt. Maar een sporter komt ook vaak met stress naar je toe. Want hij of zij ging te laat van het werk of gezin naar jouw training. Of in de afgelopen twee weken gingen de trainingen niet zo goed en dat levert al onrust vooraf aan de training op. Het is daarom goed om even je sporter weer met twee benen op de grond te zetten. Even die ontspanning pakken in de warming-up. Maar ook bij de cooling down kun je de rust benoemen. Je sporters gaan weer met meer rust en ontspanning naar huis. Bijkomend effect, met rust op het einde van de training, komt ook de opening tot reflectie op de training op gang. Dan is er mentaal ruimte om toch even dat gevoel van trots te ervaren dat de training goed is gegaan. Jouw positieve feedback helpt bij die gevoelens van trots. Of dat je hen als trainer iets nieuws hebt geleerd. Want ook daarvan worden mensen heel blij. Dat vergroot allemaal de basis van veerkracht. Samen komen jullie de winter goed door.

Bron:

Wetenschappelijk onderzoek naar trots en hardlopers. Link: Authentic pride regulates runners’ training progress - ScienceDirect

Deel dit artikel