De Opleiding TrailRunningTrainer-basis (TRT 1) zit vol in het voorjaar van 2024. Het zegt vaak iets over hoe populair de trails zijn. Hoe kun je jouw lopers introduceren in trailrunning. Daarvoor pakken we deze set 5 gouden tips erbij.
-
Korte wedstrijden en techniek
Was het in de begindagen van de trails heel gebruikelijk dat evenementen over verre afstanden gingen, nu zijn gelukkig ook de korte afstanden populair. Dat is voor trainers heel fijn, daarmee wordt de drempel ook lager voor hardlopers om in de wereld van trailrunning te stappen. Ga eerst voor korte evenementen en focus op techniek.
-
Duurvermogen opbouwen
De trails vragen om een beter uithoudingsvermogen dan evenementen op de vlakke weg. Het is lastig om een algemeen schema te geven maar er is wel een indeling te maken over de duurlopen. Tijdens de trainingsweken kun je goed bouwen aan het duurvermogen met 2 lange duurtrainingen per maand. Maak de 2e lange duurloop een paar kilometer langer dan de eerste. Afgewisseld met kortere duurlopen in de andere trainingsweken. Kijk goed naar de belastbaarheid van de hardloper en stapel niet week na week de trainingskilometers boven op elkaar.
-
Agility extra hoofdstuk
Kijk heel goed naar het parcours en de hellingen. Daar kun je de trainingen op afstemmen. Zoals in Nederland de hellingen niet zo steil en lang zijn zoals in het buitenland kan het technisch zeker wel uitdagend zijn. Train dan zeker op techniek van het klimmen en dalen. Train op wat zand en modder betekenen voor plaatsing van de hardlooppas. Agility is echt een extra hoofdstuk voor de trailrunners.
-
Hartslag & herstel
Bij hellingen gaat de hartslag fors omhoog. Dat is niet erg als je loper ook maar herstelt op de makkelijke paadjes. Door de bank genomen is een gemiddelde 75% van de HRmax een mooi streven. Een gemiddelde op een trail is lastig na te streven maar heeft als voordeel dat bij de hellingen de hartslag fors omhoog gaat en bij eenvoudige paden met 75% van de HRmax herstel in de vlakke stukken mogelijk wordt.
-
Drinken & herstel
Over herstel gesproken, wijs je lopers op genoeg drinken tijdens de trainingen. Dat geldt vooral bij lange trainingen van boven de 75 minuten. Nu het voorjaar weer is aangebroken gaat de temperatuur omhoog. Dat betekent dat je lopers nog bewuster met water of sportdrank moeten omgaan. Voorbij de 75 minuten is op warme dagen toch ongeveer 400 tot 500 ml drinken per uur nodig. Al verschilt dit sterk naar hoe een loper om kan gaan met drinken tijdens trainingen of een wedstrijd. Als dat goed gaat en je combineert dat met monitoring van de inspanning kan een loper al tijdens de trainingen beginnen aan herstel. Verdeel het drinken goed over de tijd. Kleine slokken werken doorgaans beter dan dorstige trailrunners die in één keer opeens veel drinken.
Je ziet het, trailrunning is echt een vak apart. Maar wel een heel bijzonder vak waar trainers en lopers bergen plezier uit halen. We wensen de trainers in spé veel succes toe. Go for it en haal jullie diploma’s bij het examen op 19 april.