Waarom je loper niet faalt in de hersteltijd na een blessure

29 mei 2024
Pexels

Het is een algemeen geaccepteerd feit dat herstel een essentieel onderdeel is van elke trainingsroutine. Vooral als je terugkomt na een blessure. Maar waarom is het zo belangrijk? En hersteltijd en fysieke ontwikkeling vertellen niet alles wat belangrijk is voor de hardloper.

Hersteltijd is de periode die nodig is voor het lichaam om zich te herstellen van de fysieke stress van de training. Tijdens deze periode vinden er verschillende processen plaats die bijdragen aan het herstel en de groei van de spieren. In het kort drie onderdelen van de hersteltijd.

  1. Reparatie van spierweefsel

    Tijdens de training ontstaan er kleine scheurtjes in het spierweefsel. Deze scheurtjes worden tijdens de herstelperiode gerepareerd, wat leidt tot sterkere spieren.
  2. Aanvulling van de energievoorraden

    Tijdens de training worden de energievoorraden van het lichaam deels verbruikt. De herstelperiode stelt het lichaam in staat deze voorraden aan te vullen, zodat je klaar bent voor de volgende trainingssessie.
  3. Vermindering van vermoeidheid

    Training kan leiden tot zowel fysieke als mentale vermoeidheid. Een voldoende herstel kan helpen om deze vermoeidheid te verminderen en je energieniveau te herstellen.

Motivatie knabbelt aan de ratio

Toch wringt de schoen vaak bij je lopers die terugkomen na een blessure, ondanks deze heldere drie punten. De hardloper wil meestal weer graag snel terug naar het oude niveau. Die motivatie knabbelt aan de ratio van het doelgerichte en verstandige herstel wat je als trainer adviseert. Hoewel het verleidelijk kan zijn om na een periode van rust onmiddellijk terug te keren naar een competitief niveau, is dit meestal niet de beste aanpak. Hier zijn een paar redenen waarom:

  1. Risico op blessures

    Te snel terugkeren naar intensieve training kan het risico op blessures verhogen. Het is belangrijk om je lichaam de tijd te geven om zich volledig aan te passen aan de voorzichtig toenemende belasting na de blessure.
  2. Verminderde prestaties

    Zonder voldoende hersteltijd kan je prestatieniveau afnemen. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de verhoogde belasting, en zonder deze aanpassingsperiode kunnen je prestaties er onder lijden.

Onuitgesproken: de hardloper voelt dat hij faalt

Hersteltijd is een essentieel onderdeel van elke trainingsroutine en dat geldt nog harder voor de hardloper die terugkeert na een blessure. Wat speelt daarbij mee? Het wordt vaak gezien in de praktijk als een vorm van falen. De sporter heeft nog vers in zijn of haar geheugen op welk niveau gelopen werd. En dat wordt niet gehaald in de hersteltijd na de blessure. Dat kan soms ook nog weken en maanden duren en dan kloppen de verwachtingen niet meer met de resultaten of het gevoel. De emotie is een belangrijke drijfveer. Let als coach niet alleen op hersteltijd maar ook dat je hardloper de hersteltijd accepteert. Bovendien is het vaak niet duidelijk hoe lang die hersteltijd zal duren. Het is geen som van vaste onderdelen zodat je precies weet dat je over 10, 20 of meer dagen weer terug bent op je oude trainingsniveau. Laat staan op het wedstrijdniveau. Als het gevoel van falen bij de sporter wordt ervaren, heb je als trainer en coach veel te doen. Het falen kan het herstel in de weg zitten.

Tips

Zorg voor een zo helder mogelijk pad in de hersteltijd. Geef aan hoeveel marge er is tussen de verschillende scenario’s in het herstel.

Stuur eerst aan op de acceptatie van de hersteltijd en pas later in het herstel op de prestatie die het herstellen ook met zich meebrengt. Vier kleine overwinningen die horen bij het fysieke herstel. Bijvoorbeeld als vormen van cross-training mogelijk zijn, of als core stability oefeningen weer correct uitvoerbaar zijn. Herstel gaat vaak voorspoediger als het lichaam andere functies wel kan uitvoeren.

Heeft een hardloper geaccepteerd dat hersteltijd nodig is, ontvang dat antwoord positief. Geef bij toekomstige trainingen ook aan dat acceptatie goed is.

Herstel kan in de praktijk ook een positieve ervaring opleveren. Het kan hardlopers mentaal sterker maken.

Herstel kun je als trainer ook tot educatief onderdeel maken. De hardloper staat waarschijnlijk open voor meer informatie over bijvoorbeeld de werking van de knie, enkel of ander deel waar de loper last van heeft. Uitleg verhoogt het bewustzijn van wat er speelt en hoe het lichaam kan herstellen.

De hersteltijd na een blessure is lastig en niet leuk voor een hardloper maar het kan een periode zijn van bezinning, een pauzeknop waarna je weer kunt opbouwen.

Deel dit artikel