Er komt een belangrijke wedstrijd voor jou en je hardlopers aan. De meesten van jouw hardlopers in je team zijn veel sneller dan jij. Toch draaien de blikken naar jou om goede raad en tips om die wedstrijd op de sterkst mogelijke manier te lopen. Waar coach je op?
Dat is nog wel eens lastig. Jij bent trainer maar zij zijn beter. En toch doet jouw rol er als trainer absoluut toe. Waarom moet jij hen dan motiveren? Ook al ben je conditioneel niet zo sterk, je brede scope aan ervaringen kan de atleten veel steun bieden. Met jouw expertise kun je op een paar cruciale punten bijsturen. Waar kun je het onder meer over hebben?
Werk aan combinatie zekerheid en vastberadenheid
Ten eerste is daar de wedstrijdspanning. Die kriebels, die zenuwen die veel hardlopers in bezit nemen. Soms zijn die zo sterk dat je het jammer vindt als trainer dat je de lopers er onder ziet lijden. Dat is een belangrijk gegeven voor een trainer. Werk daarom bij de trainingen ook in op de gevoelens van zekerheid en vastberadenheid. Je kunt dat zelfs een gevoel van overtreffende trap meegeven. Ten slotte weten jullie met elkaar dat je alle trainingen hebt gedaan. Waarschijnlijk ben je als trainer ook wel eens, of vaak, verrast over de output in de trainingen. Je kan daarop inspelen door te zeggen dat ten eerste alle trainingen goed zijn uitgevoerd en dat de vorm er is. En, “jullie zijn regelmatig verrast dat trainingen beter verliepen dan van tevoren gedacht”. Daarmee haal je de overdruk van de wedstrijd eraf. Je lopers krijgen vertrouwen dat de voorbereiding goed zit. Misschien zit er zelfs wel meer in het vat tijdens de wedstrijd door de goede resultaten in de trainingen. Om dat gevoel te versterken kun je inspelen op gevoelens van vastberadenheid. Je weet dat je het kan en met focus kun je ook dat surplus bereiken dat je ook in je trainingen op een aantal momenten hebt geproefd.
Werk aan rust
Je merkt dat het met het vertrouwen goed zit. Dan is de volgende stap als trainer belangrijk. Werk aan rust. Niet de rust van een uitgerust lichaam dat klaar is voor een wedstrijd. De mentale rust dat alles helder is. Dat niets door spanning wordt verstoord. Met rust pakt een loper de juiste dingen in op de avond voor de wedstrijd en op de dag van de wedstrijd. Rust levert ook vaak op dat lopers oog houden voor omstandigheden, lichamelijke ervaringen en verstorende invloeden op de wedstrijddag. Je kunt als trainer niet alle spanningen wegnemen. Als een loper rust ervaart samen met de vastberadenheid staat hij of zij open voor onverwachte gebeurtenissen en dan is de reactie meestal goed. Als een loper niet rustig is én veel spanning ervaart kan het als een rem op de prestatie werken. Bij rust is de rem eraf en wordt naar de mogelijkheden gekeken.
Dit zijn maar enkele punten. Iedere atleet zit weer anders in elkaar. Hopelijk haal je er inspiratie uit om meer voor je atleten te betekenen. Veel plezier bij de voorbereidingen op de volgende wedstrijden.