Transitie naar trailrunning

12 juli 2024
Pexels

In het najaar vindt weer de opleiding TrailRunningTrainer-basis plaats, de eigen opleiding van Hardlooptrainers Nederland. De afgelopen twee edities was de opleiding vol en daarmee lijkt trailrunning een blijvend onderdeel van verenigingsaanbod. Wat doe je met de transitie van je hardlopers naar de trails.

Veel hardlopers starten eerst op de weg en de ambitie verschuift vaak door de jaren heen naar de langere afstanden. Overigens zie je daarna wel eens de omgekeerde volgorde. Opeens krijgen hardlopers er zin in na die lange avonturen om zich te verbeteren op de 5 of de 10 kilometer.

Stevige basis aanwezig?

Het is voor een trainer erg fijn als een hardloper al een flinke basis heeft uit de consistente trainingen voor een halve of hele marathon. Want dat is een van de transities die je tegenkomt op de trails, langere afstanden en door veel klimmeters vaak ook een langere tijd dat lopers op hun voeten actief zijn. In die tijd op je voeten, daar zit net een belangrijk punt.

Veel lopers trainen 3 tot 4 uur in de week. Tenslotte is daarnaast werk, familie en andere bezigheden die de vrije tijd verder opslokken. Ok, dat is een goede basis. Maar, door die langere tijd op je voeten tijdens wedstrijden moet je ergens conditionele en technische winst boeken.

Uur extra mogelijk?

Het kan al heel veel schelen als lopers een uur extra trainingstijd kunnen winnen. Dus van 3 tot 4 uur in de week naar 4 tot 5 uur in de week. Je kunt met dat extra uur als trainer werken aan de versterking van de conditie. Maar er is nog een grote uitdaging, dat zijn de heuvels.

Power en techniek op de heuvels

In Nederland vallen de heuvels nog mee. Bergen zijn er nauwelijks in ons kleine land. Toch kun je in wedstrijden in Nederland nog heel veel hoogtemeters vinden. Train daarom specifiek op de heuvels. Dan gaat het niet alleen om de power en techniek om die heuvel op te komen maar een goede daling levert ook veel op.

Specifiek trainen

Voor trainer en loper blijft de wet van de wedstrijd gelden. Hoe dichter je naar de wedstrijd komt, dan kun je maar beter specifiek voor die wedstrijd trainen. Kijk daarom goed naar de route. Wat wordt het dan? Bijvoorbeeld veel hoogtemeters? Of juist weinig klimmen maar veel zuigende modder onderweg? Je kunt in ons land heel veel verschillen in de ondergrond tegenkomen die allemaal om hun eigen aanpak vragen.

6 tot 12 maanden

De transitie naar de trails is uitdagend en daarom een mooi traject voor trainer en hardloper. De trails worden conditioneel gezien als zwaarder ervaren dan trainen op de weg. Reken daarom ook bij die ervaren lopers toch met ruim tijd voor de transitie. Trek gewoon minstens een half jaar tot een heel jaar extra uit voor een trail die gerekend naar afstand hetzelfde is als de wegwedstrijden van je hardloper.

Veel succes en vooral heel veel plezier met de transitie.

Meedoen Opleiding TrailRunningTrainer-basis?

Wil je meedoen met de Opleiding TrailRunningTrainer-basis? Kijk dan hier voor meer informatie over data en toelatingsvoorwaarden. Op 1, 15 en 29 november 2024 vindt de najaarseditie plaats van Opleiding TrailRunningTrainer-basis.

TRT-1 najaar 2024

Deel dit artikel