Intensieve intervaltraining goed voor je cognitieve vermogen

10 september 2024
Pexels

Een longitudinaal onderzoek door onderzoekers van de University of Queensland heeft aangetoond dat intensieve intervaltraining met hardlopen de hersenfunctie van ouderen tot wel vijf jaar lang verbetert. Dat is heel goed nieuws als je oudere lopers en loopsters traint.

Emeritus hoogleraar Perry Bartlett en dr. Daniel Blackmore van het Queensland Brain Institute van de University of Queensland leidden het onderzoek waarin vrijwilligers fysieke oefeningen deden en hersenscans ondergingen. Het onderzoek werd gepubliceerd in Aging and Disease. Het onderzoek werd gepubliceerd in juli 2024

Het is de eerste gecontroleerde studie in zijn soort is die aantoont dat training de cognitie bij gezonde ouderen kan verbeteren en niet alleen de cognitieve achteruitgang kan vertragen. Dat was tot nu toe een aanname maar nog niet vastgesteld. Dat kan je als trainer gebruiken bij je oudere lopers. Maar dat lukt niet met één of enkele trainingen. Hoe lang moet je trainen om dat voordeel te bereiken?

65 tot 85 jaar

"Zes maanden intensieve intervaltraining is genoeg om de schakelaar om te zetten," meldt Bartlett. "In deze studie nam een groot aantal gezonde vrijwilligers van 65-85 jaar deel aan een zes maanden durend trainingsprogramma. Daarbij zijn biomarker- en cognitieve test en hersenscans met hoge resolutie uitgevoerd."

De waarde van het onderzoek is niet alleen mooi door de uitkomst maar dat deze sportieve ouderen ook lang zijn gevolgd. "We volgden ze vijf jaar na het programma en ongelooflijk genoeg hadden ze nog steeds een verbeterde cognitie, zelfs als ze de oefeningen niet hadden volgehouden."

Dementie is ook een belangrijk gezondheidsonderwerp in Australië. "Als we het verloop van veroudering kunnen veranderen en mensen cognitief langer gezond kunnen houden met een eenvoudige interventie als lichaamsbeweging, kunnen we onze gemeenschap mogelijk redden van de enorme persoonlijke, economische en sociale kosten die gepaard gaan met dementie," meent Bartlett.

Als trainer wil je vast weten wat er getraind is. Tijdens het onderzoek beoordeelden de onderzoekers de impact van drie trainingsintensiteiten:

  • Lage intensiteit: voornamelijk motorische functie, evenwicht en stretchen.
  • Medium intensiteit: stevig wandelen op een loopband.
  • Hoge intensiteit: vier cycli hardlopen op een loopband met bijna maximale inspanning.

Alleen bij hoge intensiteit

Dr. Blackmore meldt dat alleen de intervaltraining met de hoge intensiteit leidde tot cognitieve verbetering die tot vijf jaar aanhield.

"Op MRI-scans met hoge resolutie van die groep zagen we structurele en connectiviteitsveranderingen in de hippocampus, het gebied dat verantwoordelijk is voor leren en geheugen. We vonden ook bloedbiomarkers die veranderden in correlatie met verbeteringen in cognitie. Biomarkers kunnen nuttig zijn bij het voorspellen van de effectiviteit van de oefening die iemand doet."

Met een kans van één op de drie mensen van 85 jaar die dementie zal ontwikkelen, zei dr. Blackmore dat de impact van het onderzoek verstrekkend is.

"Onze bevinding kan richtlijnen voor oefeningen voor ouderen informeren en verder onderzoek zou verschillende soorten oefeningen kunnen beoordelen die in de ouderenzorg kunnen worden opgenomen." Maar de onderzoeker geeft nog wel een paar mitsen en maren. "We kijken nu naar de genetische factoren die de reactie van een persoon op oefeningen kunnen reguleren om te zien of we kunnen vaststellen wie wel en wie niet op deze interventie zal reageren. Het gebruik van biomarkers als diagnostisch hulpmiddel voor oefeningen moet ook verder worden onderzocht."

Bron: Long-Term Improvement in Hippocampal-Dependent Learning Ability in Healthy, Aged Individuals Following High Intensity Interval Training, Aging and Disease (2024). DOI: 10.14336/AD.2024.0642.

Deel dit artikel