Trainers stuur je groepen op 5 oktober naar parkrun

17 september 2024

Op 5 oktober 2024 gaat parkrun Nederland voor een nieuwe mijlpaal: in heel Nederland 2.500 deelnemers op één zaterdag! Help als trainer, laat je lopers meedoen op eén van de 25 locaties in Nederland.

Om hardlopers in Nederland zover te krijgen meldt de organisatie een groot pluspunt. De doorgewinterde parkrunner kent alle voordelen van parkrun, uit een enquête is gebleken dat parkrundeelnemers zich fysiek en mentaal gezonder en gelukkiger voelen. Deri Thomas, hoofd Parnerships parkrun EMEA: "Maar om het parkrun-effect echt te kunnen begrijpen, moet je het gewoon zelf een keer meemaken."

Het doel is om op deze zaterdag 2.500 deelnemers – daarmee bedoelt parkrun vrijwilligers, hardlopers, joggers en wandelaars – te verwelkomen bij een van de 25 parkruns in Nederland. "We weten zeker dat hoe meer mensen over de streep worden getrokken en parkrun voor het eerst meemaken, hoe meer mensen met veel plezier blijven deelnemen en zelf de positieve effecten kunnen ervaren."

Hardlooptrainers Nederland ondersteunt dit vrolijke initiatief. Wijs je trainingsgroepen op deze mijlpaal en laat hen bij een van de 25 evenementen meedoen. Meedoen aan parkrun is gratis. Deelnemers hoeven zich maar één keer gratis op de website van parkrun te registreren om hun persoonlijke barcode te ontvangen. Met deze gratis barcode horen zij bij de wereldwijde parkrunbeweging.

Voor het eerst naar parkrun?

Elke parkrunlocatie heeft een speciale briefing voor deelnemers die er voor het eerst zijn. Deze vindt plaats voordat de evenementleider iedereen welkom heet en is gericht op deelnemers die voor het eerst bij parkrun zijn of voor het eerst op de specifieke parkrunlocatie zijn. "Tijdens deze briefing leggen we uit wat parkrun inhoudt: je kunt deelnemen zoals je zelf wilt, of je nu wandelt, rent of jogt. parkrun is geen wedstrijd. De sluitloper komt altijd als laatste over de finish, zodat niemand als laatste eindigt. En jij kunt er op 5 oktober bij een van de 25 parkruns in Nederland bij zijn. Of je nu komt rennen, joggen, wandelen, meehelpen of gewoon genieten van de sfeer, alles mag!"

Ontmoet lopers

Een korte uitleg over de koffie en thee of het ontbijt na afloop hoort hier natuurlijk ook bij, want het sociale aspect van parkrun is ook belangrijk. Het verschilt per parkrun locatie wat wordt aangeboden. Zo krijgen nieuwe deelnemers meteen het gevoel dat ze erbij horen en laat parkrun zien dat het evenement er echt voor iedereen is.

Thomas: "Op 5 oktober hebben we de kans om samen geschiedenis te schrijven en een nieuw record te vestigen voor parkrun Nederland. Maar belangrijker nog: we hebben de geweldige kans om nog meer mensen kennis te laten maken met de magie van parkrun. Neem iemand mee naar parkrun en laat hen zien wat parkrun zo speciaal maakt. Doe mee en help ons dit doel te bereiken. Zo maken we de wereld samen een beetje gezonder en gelukkiger!"

Deel dit artikel