Bij uitstek in de sport kun je mensen veel laten ervaren en toch staan veel trainers lang allerlei zaken uit te leggen. Een aantal tips hoe je het spoor van de ervaring in plaats van de uitleg kunt kiezen.
De meeste hardlooptrainers zijn opgeleid tot trainers en minder tot coach maar die hardlopers weten best veel over het hardlopen en vinden het fijn als je goed coacht. Een van de succesvolle coachingtechnieken is dat hardlopers onderwerpen ervaren. Waarom? Als je iets uitlegt dan blijft dat eventjes hangen. Als je iets laat ervaren, gaat er een soort lampje van inzicht aan bij de hardloper en dat blijft lang aanwezig. Natuurlijk hardlopers zijn mensen en dan ontleer je ook weer als de tijd verstrijkt. Het is fijn als trainer als je boodschap langer blijft hangen. Dat is nog een extra reden om meer ervaringen in plaats van uitleg aan te bieden. Steek dan ook meer tijd in het laten ervaren van wat je met je training graag wilt bereiken.
Als je van nature toch meer een uitlegger bent dan een coach, misschien dat je met de volgende tips wat vaker de ervaring aan kunt bieden.
Het krachtigste middel van een coach is niet de weg van de uitleg (de oplossing aanreiken) maar van het stellen van vragen (inzicht openen). Ga aan de slag, onderdruk je neiging tot praten en ga vragen. Je groepen zijn vaak overzichtelijk en je kent hen bij naam. Roep de naam en stel de vraag. Vraag vervolgens aan de buurman/vrouw of hij of zij het ermee eens is. Een beetje discussie mag maar in de sport is het beter als het niet te lang duurt. Zeker niet op een winterachtige avond waarop de wind door de tights blaast. Je kan het plaatje wel uittekenen van een rillende groep waar trainer en twee mensen in gesprek zijn. Je kunt je training ook zo ontwerpen dat er juist wat meer discussie mogelijk is als je in een beschermde omgeving staat. Tip: vaak is de wind vervelend, zoek de windschaduw van gebouwen en natuur op. Het doorvragen kan echt tot inzichten leiden, ook bij jou als trainer.
Laat je hardlopers tegengestelde oefeningen doen. Je bent geneigd om oefeningen te doen waarbij alles correct wordt uitgevoerd. Dan train je de goede patronen en dat is altijd belangrijk. Je kunt het ook anders oppakken door een compleet andere beweging eerst te laten doen en daarna het gewenste patroon. Het bekendste voorbeeld, je laat je groep 60 meter achteruit joggen. Het brein denkt 'ho, wat gebeurt hier' en je lopers zijn opeens heel bewust van hun beweging. Dat helpt je om daarna de correcte beweging er beter in te slijpen. Denk ook eens aan het minder vaak toegepaste overdreven omhoog kijken en daarna laat je lopers een aantal oefeningen doen om goed vooruit te kijken. Tegenstellingen helpen je enorm als trainer.
Pas vaker de ervaring toe en je krijgt meer levendigheid in je trainingen. Dat is leuk voor je groep en meestal doe je zelf ook nieuwe inzichten op.