Het geheime trailwapen de snelle afdaling

07 oktober 2024
Pexels

Trailrunning is mateloos populair. Ook in ons land gaan ieder weekend vele honderden enthousiastelingen op pad. Het aantal wedstrijden en evenementen is fors gestegen. Maar meer kilometers maken brengt je niet altijd naar de top. Soms moet je een skill echt verbeteren, zoals afdalen.

Ook al zijn de hellingen in Nederland niet zo lang als in bijvoorbeeld de Alpen, je kunt er echt een groot verschil maken ten opzichte van de concurrentie. Stijgen is een kunst van de ware trailmasters maar wellicht dalen nog meer.

Het heeft dan ook zeker zin als trainer om de skills van het dalen onder de loep te leggen van de trailrunners die je onder je hoede hebt. Je ziet vaak dat hardlopers veel tijd besteden om hun VO2-max te vergroten. Een grotere motor op de trails brengt je al snel veel vooruitgang. Alles loopt niet zo glad en makkelijk als op een wegwedstrijd. Als je dan de kracht in de strijd gooit, kom je heel ver op de trails.

Wie een heuvel in Nederland op gaat, zal er ook vanaf dalen. Dat is een onderbelicht onderdeel in het trailrunnen. Je kunt natuurlijk wijzen op een paar basistechnieken. We noemen er een paar.

  1. Anticiperen

    Kijk verder vooruit dan je doet als je heuvelop gaat. Zie alvast obstakels, bochten, mede-lopers en de structuur van het pad. Beter kijken en het lezen van het landschap kan leiden tot voordeel in de afdeling ten opzichte van die andere lopers.

  2. Sturen

    Gebruik je gewicht en balans om te sturen. Vooral de functie van de armen wordt opeens heel belangrijk. Hardlopers op de weg weten dat die armen lekker mee moeten gaan in het ritme. Op de afdalingen zijn het opeens bewaarders van je balans en maken ze versnellen en vaart minderen mogelijk.

  3. Ontspanning

    ,p>Tot slot nog een basisskill die heel soft klinkt maar bijzonder effectief is, blijf ontspannen in de afdalingen. Zorg voor die flow waarin je mooi vooruit gaat.

Cruciaal: volgorde prioriteiten

Er valt natuurlijk nog veel meer te trainen aan de afdaling van de Hollandse heuvels. Het zijn maar een paar abc-basispunten. Je kan als trainer ook maar beter eerst je prioriteiten in de doelstelling op orde brengen. Hoe zit dat?

Die afdalingen kun je gewoon trainen, net als die VO2-max die je traint op de vlakke weg en op de trailpaden. Afdalen is techniek, balans en kracht. Laat je hardlopers afdalingen vaker maken en met het doel om beter te worden. Verdeel de doelstellingen. Zet eerst het doel om de afdaling makkelijker uit te voeren. Het wordt technisch makkelijker en gedurende de trainingen ook beter. De loper zal het ervaren dat alles soepeler gaat. Het hoeft nu nog niet sneller, het moet beter.

Ga in de tweede doelstelling werken aan snellere tijden. Het aardige van sneller dalen is dat je het kan meten. Je ziet in de seconden terug hoeveel sneller je lopers worden. Het is veiliger om eerst aan techniek te werken en later pas de snelheid te meten. Je wilt tenslotte als trainer niet allerlei valpartijen omdat de trailrunners meteen als een dolle naar beneden gaan. Al blijft de aantrekkingskracht van snel dalen groot, pak eerst de afdaling op techniek aan.

Zoek je verdieping

Wil jij de Opleiding TrailRunningTrainer-basis volgen waarin ook veel aandacht is voor het dalen? Kijk dan naar opleidingswebsite van Hardlooptrainers Nederland voor de data en de inhoud.

Auteur Marc Gerlings

Deel dit artikel