15 minuten desk break geeft 33% meer ontspanning

11 oktober 2024

Vandaag 10 oktober is het World Mental Health Day. Een bekend sportmerk deed onderzoek naar het vele zitten door bureauwerk. Het advies, pak dagelijks 15 minuten beweegmoment om de stress van de eerste uren van de werkdag van je af te schudden. Het is onderbouwd met onderzoek.

Uit de wereldwijde State of Mind-studie van ASICS dat al sinds 2020 loopt, onder 26.000 deelnemers, bleek een sterk verband tussen zittend gedrag en mentaal welzijn. Waarbij de State of Mind-scores afnemen naarmate mensen langer inactief blijven¹. Verder onderzoek toont aan dat na slechts twee uur onafgebroken bureauwerk de State of Mind-scores beginnen te dalen en de stressniveaus stijgen². Na vier uur ononderbroken bureauwerk stegen de stressniveaus van werknemers met gemiddeld 18%.

Nederlanders die 9 tot 10 uur per dag zittend doorbrengen, rapporteerden een aanzienlijk lagere State of Mind-score van vergeleken met degenen die slechts 4 tot 5 uur per dag zitten.

Na die onderzoeksresultaten ontwierp het bekende Japanse sportmerk een interventie. Een interventie van slechts een kwartier omdat uit eerder onderzoek bleek dat je na 15 minuten en 9 seconden al mentaal voordelen haalt uit dit relatief korte trainingsmoment. Dit wordt het Desk Break-experiment³ genoemd.

Indrukwekkende mentale verbeteringen

Het Desk Break-experiment ontdekte dat wanneer kantoormedewerkers slechts 15 minuten beweging aan hun werkdag toevoegden, hun mentale gezondheid met 22,5% verbeterde. De algemene State of Mind-scores van de deelnemers stegen van 62/100 naar 76/100. Het experiment toonde aan dat het nemen van een dagelijkse Desk Break gedurende slechts één week de stressniveaus met 14,7% verlaagde, de productiviteit met 33,2% verhoogde en de focus met 28,6% verbeterde.

Deelnemers gaven aan zich 33,3% meer ontspannen en 28,6% kalmer en veerkrachtiger te voelen. 79,2% van de deelnemers zei loyaler te zijn aan hun werkgevers als die ze regelmatig bewegingspauzes zouden aanbieden.

Wereldwijd moedigt ASICS zijn kantoormedewerkers aan om voor hun mentale gezondheid te bewegen door regelmatig bewegingspauzes te nemen.

Doe mee met de #DeskBreak-beweging

Op World Mental Health Day, 10 oktober 2024, nodigt ASICS alle kantoormedewerkers uit om mee te doen aan de #DeskBreak-beweging en de mentale voordelen ervan te ervaren. Kantoormedewerkers die een 15-minuten durende Desk Break nemen, worden aangemoedigd om een foto van hun lege bureau te delen op sociale media om zo anderen te inspireren. Die boodschap is verpakt in een pakkende video. Maar eerst terug naar het onderzoek dat ook voor hardlooptrainers interessant is.

Dr. Brendon Stubbs, de leidende onderzoeker achter dit onderzoek en expert op het gebied van lichaamsbeweging en geestelijke gezondheid aan King’s College London, zegt: "Wat ons tijdens het onderzoek verraste bij het Desk Break-experiment was hoe krachtig de 15-minuten bewegingspauzes waren in het verbeteren van welzijn en het verminderen van stress. Het veranderde zelfs de perceptie van mensen over hun werkplek ten goede."

Noten:

  1. De 2024 State of Mind Study werd uitgevoerd tussen 17 november – 21 december 2023 en onderzocht de relatie tussen lichaamsbeweging en de State of Mind wereldwijd. Meer dan 26.000 mensen werden ondervraagd in 22 landen, waaronder Australië, Brazilië, Canada, Chili, China, Colombia, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Japan, Maleisië, Nederland, Saoedi-Arabië, Singapore, Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, Thailand, de VAE, het VK en de VS. De steekproef in elke markt was representatief voor leeftijd en geslacht.
  2. Wereldwijd onderzoek werd uitgevoerd in september 2024 om de impact van dagelijks en continu bureauwerk op onze State of Mind te verkennen. Meer dan 7.000 kantoormedewerkers werden ondervraagd in de VS, het VK, Australië, Japan, Nederland, Duitsland en Brazilië. De steekproef in elke markt was representatief voor leeftijd en geslacht.
  3. Het ASICS Desk Break Experiment vond plaats van 15 tot 26 juli 2024, onder leiding van Dr. Brendon Stubbs van King’s College London & de Universiteit van Wenen. Het experiment bestudeerde 80 kantoormedewerkers uit Australië, Brazilië, Canada, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Japan, Maleisië, Nederland, Spanje, Zweden, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de VS en de VAE. Allen vulden gezondheidsvragenlijsten in en ondertekenden toestemmingsformulieren voordat ze deelnamen.
Deel dit artikel