Van snelle trainingstijden naar kwaliteit in gezonde jaren

18 oktober 2024
Pexels

Ben je alsmaar bezig met snelle atleten en stevige kilometertijden? Het kan als trainer en coach interessant om die andere kant van de sportieve medaille goed te bekijken. Hardlopen en correct trainen kunnen bijdragen aan een prima leven en vooral aan kwaliteit van gezonde jaren.

Je weet als trainer dat duursporten goed zijn voor je gezondheid. Het is een soort vast gegeven en daarom zet je er niet altijd de spotlight op. Dat weet iedereen toch wel? Wat mensen niet altijd doorhebben is hoe dat sporten doorwerkt in de kwaliteit van leven in het nu en op de lange termijn. De eenvoudigste uitleg en eentje die fijn werkt is het versterken en verbeteren van je levensenergie. Dat is toch een prachtig uitgangspunt, met hardlopen vergroot je je oplaadbare batterij. Die laad je wekelijks op door de trainingen.

De kracht van op peil blijven

Je jonge lopers hebben daar misschien niet direct een boodschap aan maar wel je hardlopers die wat meer levensjaren tellen of die door ziekte en tegenslag veel voordeel hebben om de batterij op orde te houden. Op peil blijven kan voor deze groepen al een duidelijk argument zijn om bij je te blijven trainen. Jij bent als trainer hun dynamo. Door die blijvende energie, waar je iedere week aan moet werken, kunnen ze leuke dingen blijven doen zoals mooie reizen maken en hun sociale netwerk bezoeken. Opeens heb je dan een maatschappelijke rol die van betekenis is.

Ok, je wilt het beeld verder verkennen want je krijgt er vast vragen over als je de metafoor van de batterij en de energie in je training overbrengt. Wat zijn duidelijke voorbeelden? Je kunt melden dat je werkt aan stabiliteit. Je kan ook in de warming-up en cooling-down de metafoor flexibiliteit verbinden aan letterlijk leniger worden. Als je leniger wordt en je verkent die mogelijkheden kunnen je hardlopers leniger worden in hun mind. Dat is ook het voeden van een batterij maar dan op een ander krachtsniveau. En ja, daar moet je aan blijven werken. Zoals de Amerikanen het zo mooi zeggen 'use it or lose it'. Dat heeft niet alleen met kracht te maken in de spieren maar ook in de flexibiliteit en mobiliteit. Dit zijn allemaal positieve kanten aan het trainen als hardloper. Je hoeft dit als trainer niet iedere training te melden. Dan ga je je hardlopers vervelen en overvoeren met die kwaliteit van leven.

Delen in de groep

Tot slot, je kan wel blijven zenden over kwaliteit van leven maar het is ook leuk om te vragen of zij de voordelen ervaren. Soms kun je dat nog een beetje extra inzetten. Stel een van je hardlopers komt na een vakantie weer terug naar de training. Een paar weken er tussenuit is natuurlijk heerlijk maar je weet ook als trainer dat er dan een procentje of 10 aan conditie, flexibiliteit en misschien meer ergens is achtergebleven op de camping. Vraag hem of haar hoe de oefeningen en de kern van de training bevallen. Je zal die vakantieganger weer zien groeien naar de oude vorm. De batterij wordt weer opgeladen. Vraag ernaar en dan deel je die kracht in de groep.

Deel dit artikel