De start van het nieuwe jaar 2025 staat voor velen in het teken van goede voornemens; met een gewenste gezondere levensstijl voorop, blijkt uit onderzoek. Een ruime meerderheid meldt ruimte voor verbetering sport en bewegen. Echter, de onderzoeksresultaten laten zien dat obstakels zoals stress, schaamte en kosten een gezonder leven in de weg staan.
De onderstaande data komen uit een onderzoek van supplementverkoper Herbalife. Aardig aan dit onderzoek, het gaat om liefst 3.000 respondenten. Dat geeft toch een beter beeld dan de standaard onderzoeken van online 1.000 respondenten. Dit grotere onderzoek levert voor coaches en trainers een actueel beeld op waarom mensen wél of níet aan sportief gedrag willen werken.
Velen eten gezond maar bewegen blijft achter
Nederlanders beoordelen hun algemene gezondheid gemiddeld met een 7,2 waarbij de provincie Noord-Holland uitblinkt met een 7,5. Zo’n 80% van de respondenten denkt nog winst te kunnen behalen voor een betere fysieke en/of mentale gezondheid, maar waar en hoe is die verbeterslag te maken? Bijna de helft van de Nederlanders (45%) is meerdere keren per week actief bezig met hun gezondheid, en een kwart doet dit zelfs dagelijks. Toch is er een aanzienlijke groep (29%) die hier zelden aandacht aan besteedt. Wat betreft voeding beschouwt de meerderheid (51%) hun voedingspatroon als gezond, terwijl ruim een derde (38%) aangeeft dat het soms gezond en soms ongezond is. Slechts 11% vindt hun voedingspatroon ronduit ongezond.
Op het gebied van beweging is er werk aan de winkel. Hoewel 36% van de Nederlanders vindt dat ze voldoende bewegen, geeft bijna de helft (46%) aan minder te bewegen dan nodig. Mensen sporten vaak alleen (44%), terwijl een derde juist de voorkeur geeft aan sporten in gezelschap. Daarnaast zien veel Nederlanders hun omgeving niet als bepalend, al draagt deze bij 40% positief bij aan fysieke gezondheid. Daar liggen kansen voor hardlooptrainers en atletiekverenigingen. Meer lichaamsbeweging prijkt bovenaan het lijstje van voorgenomen verbeteracties ten aanzien van de gezondheid.
Naar de sportschool? Liever buiten!
Uit het onderzoek blijkt dat 80% niet in de sportschool sport. De voornaamste redenen om niet te gaan: te duur, te druk; of voor een kleiner deel gewoonweg gênant. Bijna een vijfde (18%) zegt uit schaamte de sportschool te mijden. Opvallend hierbij te vermelden is dat zowel mannen (19%) als vrouwen (20%) niet in de sportschool sporten vanwege een gevoel van onveiligheid. We sporten het liefst alleen, en bij voorkeur in de buitenlucht. We zoeken vrijheid, persoonlijke ruimte en een natuurlijke omgeving om te bewegen, zo laat het onderzoek zien. Vanuit het perspectief van hardlooptrainers, lijken dit argumenten voor de verdere groei van de hardloopsport.
Maar waarom wordt er dan niet meer buiten gesport? Aan het buiten sporten wordt vaak de voorkeur gegeven vanwege de rust en de lagere kosten. Toch geeft bijna een kwart (21%) van de Nederlanders aan dat zij niet goed kunnen sporten in hun omgeving. Dat duidt erop dat er nog veel kan gebeuren om de omgeving aantrekkelijker te maken voor sport en bewegen.
Stress en slapeloosheid blijven knagen
Onze mentale gezondheid krijgt weliswaar een iets hogere score dan onze fysieke, toch maakt bijna 4 op de 10 (38%) van de ondervraagden zich geregeld zorgen over de eigen mentale gezondheid. Bijna de helft van de Nederlanders (48%) ervaart regelmatig tot vaak stress - vrouwen wat vaker dan mannen (55% vs. 40%), gevolgd door slapeloosheid en concentratieproblemen (beiden 40%). Om dit te verbeteren, zet men vooral in op meer ontspanning (50%) en het aanpassen van het slaappatroon (32%). Het is daarom van hardloopmerken zoals ASICS en Brooks geen rare gedachten om vaak in te spelen op de mentale ontwikkeling van sporters.
“Dit onderzoek benadrukt een belangrijke uitdaging: Nederland wil gezonder zijn, zowel fysiek als mentaal, maar struikelt over obstakels. Met de start van het nieuwe jaar en de bijbehorende goede voornemens, hopen we dat deze inzichten mensen inspireren om prioriteit te geven aan hun fysieke en mentale gezondheid,” zegt Anne Schoemaker, Country Manager The Netherlands bij Herbalife. “Door obstakels zoals kosten, schaamte en stress bewust aan te pakken, kan het gemakkelijker worden om gezondheid hoger op de agenda te zetten en een gezondere levensstijl na te streven.”
Mannen versus Vrouwen
Vrouwen ervaren meer stress (55% vs. 40%) en slapeloosheid (47% vs. 33%) dan mannen. Tegelijkertijd voelen mannen zich fitter en sporten zij vaker buiten. Vrouwen daarentegen maken meer gebruik van hulpmiddelen en ondersteuning voor mentale gezondheid, terwijl mannen vaker bijvoorbeeld maaltijdshakes gebruiken.
Nederlanders zijn daarmee overwegend tevreden met hun gezondheid, maar staan tegelijkertijd nog voor een aantal uitdagingen. De regio’s Zuid-Holland en Gelderland blinken uit in welzijn en sportiviteit, terwijl provincies als Groningen en Zeeland daarbij achterblijven. Het aanpakken van slaapgebrek, stress en sportparticipatie kan leiden tot verdere verbeteringen in de gezondheid van Nederlanders. Meer bewustwording en ondersteuning kunnen hierbij van grote waarde zijn, meent het merk.
Onderzoek
Het onderzoek van Herbalife is tot stand gekomen door MSI-ACI in samenwerking met Mediaplus Netherlands en is uitgevoerd onder 3.000 Nederlanders. Per Nederlandse provincie zijn 250 personen ondervraagd en is het aandeel man/vrouw en van leeftijdsgroepen gelijk gehouden om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken. Het onderzoek is uitgevoerd in week 47 tot en met 49 2024.