Het is een bekende truc om snel af te vallen: je vermijdt koolhydraten maar eet nog wel vette producten. Sommige van de mensen die zo’n ketogeendieet volgen, merken onverwachts dat ze niet alleen kilo’s kwijtraken maar dat ook hun mentale klachten verdwijnen.
Het televisieprogramma Focus gaat dieper in op het ketodieet dat volop in de belangstelling staat. Het was al wetenschappelijk bewezen dat het ketogeen dieet vaak goed werkt om epileptische aanvallen te voorkomen. Nu is de vraag: kan dit moeilijk vol te houden dieet ook andere patiëntengroepen helpen, zoals mensen met ADHD, schizofrenie en depressie?
Ketose
Presentator Petra Grijzen spreekt met ervaringsdeskundigen en wetenschappers en ervaart zelf wat er gebeurt als ze in ketose raakt na het drinken van een ketonendrankje. Als je stopt met het eten van koolhydraten schakelt het lichaam over op het verbranden van vet. Bij dat proces ontstaan er in de lever ketonen die via de bloedbaan onder andere naar het brein gaan en daar de hersencellen van energie voorzien. Wetenschappers vermoeden nu dat ketonen voor het brein van veel mensen een betere voedingsbron is dan glucose. Ook mensen zonder mentale klachten kunnen zich soms beter concentreren als ze in ketose zijn.
Neurowetenschapper Eline Dekeyster ziet dat de grote studies naar het effect van ketogeen eten op het brein nu pas van start gaan, maar op basis van kleinere studies concludeert ze in Focus: “Er is voldoende bewijs om te zeggen dat het voor sommige mensen life changing is.” Onderzoeker en psychiater in opleiding Karin Huizer waarschuwt wel dat het ketogeen dieet een serieuze medische interventie is en dat je er als patiënt niet zelf mee zou moeten experimenteren.
Uitzending
Focus: Brein op ketodieet is woensdag 22 januari te zien om 20.50 uur bij de NTR op NPO 2.