4 juni 2018 - De eerste editie van de Opleiding TrailrunningTrainer – basis, is een feit. Voor ons als initiatiefnemer, Hardlooptrainers Nederland, is dat altijd een spannend moment die eerste dag van de eerste opleiding in trailrunning. Zaterdag 14 april 2018 druppelden de deelnemers binnen, en werden ze welkom geheten met een kopje koffie en een heerlijke plak koek. Ze kwamen uit heel Nederland, dus sommigen hadden al ruim anderhalf uur in de auto gezeten.
Opleidingskundige blik
Als initiatiefnemer van deze opleiding, zijn we trots op het resultaat en weten we waar voor de volgende editie nog bijgeschaafd mag worden. We hebben met een opleidingskundige blik deze opleiding vormgegeven, er is dus goed nagedacht over de doelen en de wijze waarop de gewenste kennis, vaardigheden en attitude zouden worden bijgebracht.
Uitgangspunt: Basis LoopTrainer, niveau 3
Uitgangspunt was dat alle deelnemers al een Basis LoopTrainer, niveau 3 opleiding hadden afgerond en al looptrainerservaring hadden. Op welke punten verschilt een bekwame looptrainer voor de baan of weg van een bekwame trailrunningtrainer? Waarin zit hem nou exact het verschil? Met welke veiligheidsaspecten moet deze extra rekening mee houden? Welke adviezen kun je traillopers meegeven? Hoe ontwerp je nou een trailrunningtraining en hoe breng je die vervolgens het beste over op je groep? Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Want dat zijn onder meer punten waar veel trainers mee worstelen en waar de opleiding antwoorden op geeft.
Vakkundig opleiden
De opleidingsdagen zijn omgevlogen. We zijn zowel binnen met de theorie aan de slag gegaan alsook buiten met de praktijk. Onderwijl werd ook de innerlijke mens verwend met heerlijke maaltijden aan een gezellig grote ronde tafel. Onze opleider, Alex Gijsbers, heeft als opleider onder andere bij de Atletiekunie veel ervaring opgedaan in het opleiden. Hij had duidelijk als doel trainers op te leiden en wist alles op vakkundige wijze de doseren. De deelnemers kregen daardoor op het juiste moment de juiste bagage mee, waarna de zelfstandigheid van een ieder zichtbaar groeide.
Spannend: het examen
Na twee volle opleidingsdagen, het gemaakte huiswerk en de bestudering van de bijbehorende schriftelijke achtergrondinformatie, waren alle deelnemers klaar voor het examen. Een examen van 45 minuten met twee examinatoren, een diverse groep deelnemers en de eigen voorbereiding, waren de ingrediënten. Je voelde de spanning van de examenkandidaten, zouden ze zich de stof voldoende hebben eigengemaakt in de afgelopen tijd? Zou de Atletiekunie hen erkennen als gediplomeerde trailrunningtrainers?
Expertise hard nodig
De dag had eigenlijk twee programma’s, die parallel aan elkaar liepen. Zo deelde opleider Alex nog een laatste keer op verzoek zijn expertise op het trailvlak met de deelnemers, terwijl die één voor één bij de examencommissie geroepen werden om een volwaardige trailtraining te geven aan een groep. Deze groep was samengesteld uit één of twee leden per examenkandidaat, die de halve/hele dag aan examentrailtrainingen deelnamen. Die examentraining was volledig voorbereid door de deelnemers, waarbij de examinatoren bepaalden welk deel je hoe lang moest laten zien.
Acht licentiepunten erbij
Uiteindelijk is iedereen geslaagd en hebben we de dag na de diploma-uitreiking afgesloten met een gezamenlijke warme maaltijd. De acht licentiepunten per deelnemer worden bijgeschreven door de Atletiekunie en de nieuwe data voor een tweede editie zijn reeds gepland. De opzet zal veelal hetzelfde blijven, net als de locatie. De volgende editie staat gepland op:
- Zaterdag 15 september 2018;
- Zaterdag 29 september 2018;
- Zaterdag 12 oktober 2018, examendag.
Schrijf je snel in voor deze nieuwe editie om zeker te zijn van deelname, want de ervaring leert dat de animo groot is.
De inschrijving voor de tweede editie van TRT1 - basis is nu geopend, we kijken met veel plezier en vertrouwen uit naar de volgende groep die de Nederlandse trainerspopulatie weer een stuk professioneler maakt op het trailersvlak!