Reikhalzend kijkt Hardlooptrainers Nederland uit naar versoepelingen voor sporten in de openbare buitenruimte. Als dat weer voor grotere groepen mogelijk is, dan breekt ook weer de tijd aan voor trainers om hardlooptrainingen te geven. Ook voor Hardlooptrainers Nederland is dat een verbetering omdat we dan weer onze bekende opleiding TrailRunningTrainer – basis (TRT1) kunnen houden.
Hieronder 4 punten die je onder meer tegenkomt in de opleiding. Natuurlijk wordt er nog veel meer behandeld aan theorie en praktijk over het trailen. Kun je niet wachten, geef dan alvast als eerste actie je interesse op voor de opleiding. Stuur je bericht ‘ja, ik heb interesse in deelname TRT1’, graag met je telefoonnummer naar info@hardlooptrainers.nl
Waarschijnlijk valt het woord ‘trail’ ook steeds vaker in jouw club of loopgroep. Trailrunning is veranderd van een hype naar een blijvend onderdeel voor hardlopers. Off road hardlopen is wel even wat anders dan een lange duurloop op het strakke asfalt. Hieronder vind je vier redenen waarom er een echte opleiding voor is opgezet. Je moet andere trainerskwaliteiten leren om je clubgenoten te helpen in hun ontwikkeling.
1. Heerlijk die vrijheid
Trails staan voor hardlopers garant voor het ervaren van vrijheid. In de natuur, met veel afwisseling in het landschap genieten lopers van iedere meter. Het blijkt in de praktijk een hernieuwde kennismaking met het hardlopen.
Maar een 10 km op de weg voelt heel anders dan 10 km op een trail. In Nederlandse omstandigheden heb je veel korte klimmetjes. Als het droog weer is, kom je regelmatig zand tegen en als het nat is wordt dat modder. En modder betekent ook minder grip.
Je bent als trainer nodig omdat je lopers moet laten zien hoe je op trails de ideale lijn kiest. Omdat je als trainer weet dat de belasting van onder- en bovenlichaam volledig anders is dan op de weg.
2. Trailen is een uitdaging maar moet wel veilig
Lopers genieten bij iedere stap maar het moet wel veilig verlopen. Hardlopen in de natuur gaat goed maar ook daar liggen blessures op de loer.
De opleiding heeft veel aandacht voor veiligheid. Hoe goed een loper ook is, als trainer heb je de taak risico’s te beheersen of beperken en je lopers te wijzen op preventie. De praktijk leert dat trainers daarin bijgeschoold moeten worden, specifiek voor de trails. EHBO, vochtbalans, belasting, ontwikkeling van kracht en uithoudingsvermogen, preventie van blessures; het zijn hot items voor de trainer.
3. Geheimen
Bij trailrunning heerst de mythe dat je alleen maar snel loopt. Soms is de uitdaging van het landschap te groot en moet je uit de hardloopversnelling terugschakelen. Lopers moeten daar aan wennen.
Daar kun je ook veel winst behalen. Wandelen betekent minder snelheid dan hardlopen maar wie nu goed zijn tempo bepaalt kan de concurrentie in trailevenementen later het vuur aan de schenen leggen.
Als trainer heb je heel veel mogelijkheden om tempo, coördinatie, wandelen en hardlopen te trainen. Het is echt een uitdaging voor de hardloper maar ook voor de trainer. Er zijn nog veel meer geheimen van het lopen van een goede trail.
4. Didactiek
Je lopers willen niet beziggehouden worden, ze willen echt iets van je leren. Het blijkt nog helemaal niet zo makkelijk om (trail)training te geven. Want met het kennen van de trailtechnieken ben je er nog niet. Hoe zorg je ervoor dat ze iets van je leren? Dat ze elke keer weer progressie boeken? In welke stappen bied je het aan? Hoe stel je je als trainer op voor beginnende trailers, en wat verander je bij gevorderde trailers? Wat maakt dat je lopers met dezelfde set oefeningen óf wel leren, óf niet? Dit gaat allemaal over didactiek. Didactiek die je kunt toepassen op alle soorten trainingen, op de baan, weg of trails. Dat zit goed verankerd in deze opleiding.
Wil je als Hardlooptrainer ontwikkelen en trailrunning geven? Maak je interesse kenbaar voor als we weer opleidingen kunnen geven. Stuur je bericht ‘ja, ik heb interesse in deelname TRT1’, graag met je telefoonnummer naar info@hardlooptrainers.nl . Hardlooptrainers Nederland neemt contact met je op zodra data bekend zijn.