Ga er op uit als beginner of als zeer ervaren atleet en val die Hollandse bruggen aan. Het is geen wetenschappelijk bewezen aanpak maar veel lopers halen pure winst door wat meer weerstand in het trainingsparcours op te zoeken.
De meeste hardlopers wonen in gebieden waar het toch erg plat is. De Nederlanders wisten om te gaan met water. Dat leidde tot polders en grote lage landen. Dan moet je of naar de kust om de duinen op te zoeken voor extra weerstand, of naar de heuvels die zo rond Utrecht beginnen. En daar tussen? De aarde is plat.
Toch niet want diezelfde Nederlanders bouwden bruggen om over het water te komen. Dat is net dé uitkomst voor de hardloper. Of je nu beginnend hardloper bent of een doorgewinterde kilometervreter, je kunt wel wat extra weerstand onder je loopbenen gebruiken. Altijd maar dat vlakke asfalt dat voelt lekker maar voor de ontwikkeling in je training is het niet de beste oplossing. Zoek die kunstmatige heuveltjes op. Waarom?
Ten eerste moet je steviger afzetten om hetzelfde tempo vast te houden om boven op die brug te komen. Coach dan als trainer ook op het vasthouden van het tempo. Niet inzakken. Dat werkt helemaal door je keten in. Het hele been en je voet gebruik je met meer inzet om je tempo vast te houden. Overall is het een korte krachtoefening. In de hardloopwereld weten we dat ook duurlopers veel profijt hebben van specifiek gerichte krachtoefeningen. Dit is er een met het eigen gewicht en je kunt het lekker buiten doen.
Ten tweede, je bereikt dubbele winst. Dan moet je het wél goed uitvoeren. Zet die krachtige pas en gebruik je hele afzet. Daarmee zet je ook met je hele voet af. Dan krijg je een goede strek in je afzetbeen en voet om die pas goed af te maken. Dat voel je. Probeer het maar eens de volgende keer als je een bruggetje over een gracht aan ziet komen. Maak er bewust echt een goede pas op. Dan krijg je naast de uitdaging om kracht te gebruiken dat je voelt hoe goed je de hardlooppas kunt maken.
Heb je dat gevoeld? Kun je die hele strekkende hardlooppas weer mentaal te voorschijn halen? Nu doorpakken op het vlakke asfalt. Als je die uitstekende hardlooppas vertaalt naar je beweging op het vlakke Hollandse asfalt, krijg je een betere hardlooppas in het algemeen.
Kun je dat ook zonder die brug bereiken? Dat kan maar dat gaat een stuk lastiger. Je hebt wat extra kracht nodig om die beweging echt af te maken. Bovendien helpt een brug met een licht hellingspercentage als mentale ontwikkeling om de beweging echt volledig te maken. De bruggen zijn kleine coachingshulpmiddelen om te leiden naar beter bewegen.
Ideaal zijn bruggen die een 100 tot 200 meter lange aanloop hebben met een licht stijgingspercentage. Zijn je lopers beginners? Vier keer tegen de brug op en zij merken al heel veel verschil in de ontwikkeling van de conditie. Heb je ervaren lopers onder je hoede? Acht keer de brug op en laat hen voelen wat dat kan doen voor de techniek. Je ziet hen weer een sprong vooruit maken.
Natuurlijk kunnen al die duizenden lopers die wel bij Nederlandse heuvels wonen dat effect in het groen bereiken. Val die bruggen en heuvels aan en zie als trainer je lopers groeien.