Trails zijn ongelooflijk motiverend en spannend om te lopen. Als trainer zie je dat je hardlopers nieuwe locaties ontdekken maar tegelijkertijd ook veel over zichzelf ontdekken. Dubbele winst, voor trainer en hardloper. Voordat het ontdekken begint gaat veiligheid voor alles. Vanuit Hardlooptrainers Nederland willen we trainers vragen om eerst tijd te investeren in het bijbrengen van de veiligheidsaspecten.
Voordat je met je hardlopers begint over technieken, uithoudingsvermogen en specifieke oefeningen in de voorbereiding op trails, eerst een paar basispunten om veilig te bewegen op de trails.
Dichtbij hulp maar dat is vaak té ver
In Nederland ben je vrijwel nergens heel ver van de bewoonde wereld. Vaak is er binnen een paar kilometer wel bebouwing of zou je om hulp kunnen vragen langs een weg. Een paar kilometer is voor een hardloper met een acute blessure nog heel ver weg. Té ver. Ook al hebben we in de Lage Landen geen steile bergen zoals in Zwitserland of Frankrijk, het Nederlandse buitengebied is ook uitdagend. Wat moet je dan zeker meenemen? Een paar basispunten.
Water, de rest komt later
Water. Coach je lopers op het meenemen van water. Hoe kort de run ook is op een trail, neem water mee. Een trail is vaak langer dan een route over een weg. Het terrein is uitdagender waardoor de belasting al snel zwaarder is dan wat lopers kennen van een normale route over de weg of door een park. Je kunt adviseren om te investeren in een specifiek vest voor trailrunning. Een start kun je altijd maken door gewoon een waterfles mee te nemen. Water is van levensbelang. Uiteraard gewoon om te drinken maar het is ook handig om even wat schoon te maken.
Telefoon biedt veel voordelen
Een loper op een trail kan beter nog meer meenemen. Bijna iedereen heeft een mobiele telefoon. Coach je lopers erop dat een mobiele telefoon goed is opgeladen vóór de training op een trail. Een telefoon is handig voor de bepaling van de locatie, voor contact met anderen maar je kunt ook mooie foto’s nemen. Herinneringen voeden de wens om een volgende keer weer te gaan. Het is ook altijd slim om van te voren een foto van de route of kaart op het toestel te zetten. Dan heb je ook buiten de verbinding met een netwerk toch houvast waar je waarschijnlijk bent en hoe je verder kan. Naast water en telefoon is het handig om iets te eten bij je te hebben. De meeste lopers kiezen voor energierepen. Maar dat is een heel persoonlijke keuze.
De laagjes kleding voor bescherming
Het najaar komt eraan en daarmee ook wisselvallig weer. Het ene uur kan het mooi zijn maar het volgende loop je toch deels in een miezerbui. Coach daarom op het dragen van laagjes. Niet alleen omdat je dan warm blijft, dat kennen lopers ook wel van de wegomstandigheden. Lange mouwen, bandanas, deze beschermen je ook tegen de zon, of tegen takken waar je toch per ongeluk langsschuurt. Dit soort kledingstukken helpen je ook in de bescherming tegen insecten en planten die irritaties veroorzaken. Maar bijvoorbeeld een bandana kun je ook gebruiken om ijs in te doen, om een blessure te koelen.
Wel of niet investeren in trailschoenen?
Tot slot is onze ervaring dat veel hardlopers die nog onbekend zijn op de paden door bossen en over heuvels aan trainers vragen of ze moeten investeren in trailschoenen. Voor de eerste keren is dat meestal niet nodig, een nieuw paar schoenen is tenslotte een stevige investering. De grote maar …. zit natuurlijk in bescherming en grip. Als het droog is, dan kun je goed uit de voeten met hardloopschoenen op de Nederlandse trails. Per gebied is de grond anders. We leven in een land waar regelmatig een bui valt. In sommige gebieden doet dat weinig maar in andere terreinen wordt het glad. Dan maakt de grip van een trailschoen wel véél uit. Dat is indirecte bescherming maar wel nodig om veilig te lopen. Let daarom als trainer goed op de combinatie van weer, schoenen die je lopers dragen en de ondergrond waar je traint.
Veel meer …
Dit is toch al weer een lang artikel geworden en het zijn nog maar een paar basispunten. Bij trailrunning komt veel kijken aan veiligheid, techniek en didactiek. Wil je als trainer je hardlopers begeleiden en coachen in trailrunning? Volg dan de Opleiding TrailRunningTrainer-basis van Hardlooptrainers Nederland.
Auteur: Marc Gerlings