Hardlopers letten gelukkig goed op hun eten. Goed trainen wil je ook graag ondersteunen met vers en kwalitatief goed voedsel. Naast het pleidooi om voor kwaliteit te gaan in gezond voedsel is voorlichting over het bewaren, verhitten en controleren van versheid belangrijk.
Na een flinke daling in 2020 nam het aantal voedselgerelateerde voedselinfectie uitbraken afgelopen jaar juist toe. De corona-adviezen, zoals handen wassen en sluiting van de horeca, zijn waarschijnlijk de reden dat in 2020 minder mensen een voedselinfectie opliepen. Afgelopen jaar was dat niet het geval en nam het aantal voedselinfecties met 50% toe vergeleken met 2020. Een ander effect van corona lijkt wel door te zetten: zowel in 2020 als in 2021 werden er vaker ziekte-uitbraken gemeld waarbij het voedsel thuis werd bereid en gegeten. Mensen koken en eten vaker thuis door corona. Hierbij krijgen we vaker ziekmakers binnen via het eten dat in eigen keuken is klaargemaakt, meldt het Voedingscentrum. Een expert legt uit hoe je ziekmakers buiten de deur houdt.
Voorkom dat je ziek wordt
Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum: “Door hygiënisch en veilig om te gaan met eten, kun je voorkomen dat je er ziek van wordt. Dit betekent niet alleen schoon en netjes werken in de keuken, maar ook letten op de houdbaarheidsdatum en de temperatuur in je koelkast. Zo is het bij erg bederfelijke producten, zoals vers vlees, verse vis of gesneden groente, belangrijk dat je ze opeet uiterlijk op de ‘te gebruiken tot’-datum (TGT). Na deze datum is het niet meer veilig deze te eten. Wel kun je de producten invriezen voor of op de TGT-datum. Dit voorkomt voedselverspilling.”
Etiket van kipfilet bekijken
Ook door het niet goed bewaren van voedsel kun je een voedselinfectie oplopen. “Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers zoals bacteriën en virussen gaan dood als je het eten goed verhit. Maar er zijn ook ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij lang bewaren bij kamertemperatuur. Het verhitten van eten doodt de ziekmakers, maar de gifstoffen kunnen je alsnog ziek maken”, vertelt Van der Vossen.
Zo voorkom je een voedselinfectie
Om een voedselinfectie te voorkomen zijn er 5 stappen belangrijk: kopen, wassen, scheiden, verhitten én bewaren. Van der Vossen: “Let vooral op bij kwetsbare groepen, zoals ouderen, zwangeren, kleine kinderen en mensen met een verminderde weerstand. Zij lopen een groter risico op een voedselinfectie en de gevolgen kunnen ernstiger zijn.”
De adviezen van het Voedingscentrum in het kort:
1. Kopen
- Let op de houdbaarheidsdatum. Eet bederfelijke producten uiterlijk op de TGT-datum.
- Koop bederfelijke en diepvriesproducten als laatste.
2. Wassen
- Was je handen vaak goed met zeep voor het eten en koken. Maar ook na het aanraken van rauw vlees, vis of ei en na een toiletbezoek.
- Was groente en fruit grondig onder stromend water.
3. Scheiden
- Zorg dat klaargemaakt eten niet in contact komt met producten die nog rauw zijn.
- Gebruik keukengerei dat in aanraking is geweest met rauw vlees of vis niet meer voor andere producten.
4. Verhitten
- Verhit warm eten goed totdat het gaar is.
- Verhit restjes eten en soep door en door tot stomend heet.
5. Koelen
- Bewaar bederfelijke producten in de koelkast op 4 °C.
- Bewaar restjes maximaal 2 dagen in een goed afgesloten bakje in de koelkast.