20 maart, dat is de eerste lentedag. Al is deze dag vooral regenachtig in het land, er treedt iets bijzonders in werking met de komst van de lente. De zonkracht is sterk genoeg voor het lichaam om vitamine D aan te maken.
Als trainer krijg je naast vragen over hoe vaak en hoe hard je moet trainen ook vragen over de gezondheid van het sporten. Een van de positieve punten van het duursporten buiten is de je ook lekker in het zonnetje loopt. Je maakt dan vitamine D aan en dat is onder andere gunstig voor het herstel.
Vitamine D maar let ook op bescherming
Maar de aanmaak van vitamine D lukt alleen als de zon sterk genoeg is. Het is geen knop die nu op ‘aan’ staat. Zo vroeg in het voorjaar is het slechts een aantal uren mogelijk op een dag. Hoe zit dat precies? Komende tijd kunnen we aan het begin van de middag weer vitamine D op doen. Tussen 12 en 14 uur bereikt de zon op veel plaatsen weer afgerond zonkracht 3. Uit onderzoek is gebleken dat je vanaf zonkracht 3 vitamine D aanmaakt. Na de winter neemt een ongewende huid de zonnestraling gemakkelijk op en is vanaf zonkracht 2,5 al een effect merkbaar. Bij deze zonkracht bereikt UV-B-straling het aardoppervlak en deze straling is verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D. Hoe zit het met de zon en verbranden door de zon? Door UV-B-straling kan onze huid ook verbranden, maar bij zonkracht 3 gebeurt dit nog niet zo snel.
Alleen tussen 12 en 14 uur is de zon komende week krachtig genoeg voor de aanmaak van vitamine D. Zodra de zomertijd ingaat wordt dit tussen ongeveer 13 en 15 uur. Naarmate de lente vordert wordt deze periode waarin je vitamine D op kan doen steeds langer. Doordat de zon hoger aan de hemel komt en krachtiger wordt zal vitamine D sneller worden aangemaakt.
Let ook op de bescherming van de huid, zeker bij duurlopen. Het risico op verbranden stijgt daarbij ook. Rond de langste dag van het jaar kan een lichte huid al na 5-15 minuten verbranden.