bijscholing

Opleiding TrailRunningTrainer – basis (TRT1) vijfde editie start op 11 mei 2019

25 januari 2019 - Op zaterdag 11 mei 2019 vindt de start plaats van de vijfde editie van de Opleiding TrailRunningTrainer – basis (TRT1). De opleidingen die gepland staan om te starten in januari en maart zijn volgeboekt en gesloten. De tweede opleidingsdag is 25 mei en als je op 8 juni slaagt voor je examen ben je officieel, een door de Atletiekunie erkende, Trailrunningtrainer - basis.

De opleiding

Vóór 2018 was er geen formele opleiding trailrunningtrainer beschikbaar. Het gevolg is dat veel hardlooptrainers het erbij pakken zonder na te denken over de risico’s. Het lopen op de baan of weg is fundamenteel anders dan het lopen op diverse ondergronden in de heuvels of de bergen. Veiligheid speelt een nog grotere rol bij trails. En hoe bereid je je lopers op gedegen wijze voor op deze uitdagende omstandigheden?

Schrijf je hier in

Type Start mei 2019
Leden
   
Atletiekunie
   
Niet leden
   

Didactiek geborgd

Reden voor Hardlooptrainers Nederland om een specifieke opleiding te ontwikkelen voor reeds gediplomeerde looptrainers niveau 3 die hun lopers willen voorbereiden op een trailrun in Nederland. De aspecten die onder meer aan de orde komen zijn: veiligheid, kracht, klimmen, dalen, voetplaatsing, bochtentechniek, coördinatie, lef, angst, blessurepreventie, voeding, materiaalkennis en veel didactiek. En hoe ontwerp je nou een training die toewerkt naar een einddoel? En welke specifieke (kracht-)oefeningen dragen bij aan jouw doelen als trainer? En hoe breng ik die over op een gevarieerde doelgroep? Dit en meer wordt behandeld en maak je je gedurende de opleiding samen met andere trainers eigen.

Opbouw van de opleiding

Onder leiding van een gerenommeerde opleider krijgen deelnemers alle fijne kneepjes van het vak ‘Trailrunningtrainer - basis’ onderwezen. Kijk hier voor een terugblik op de eerste editie, door de ogen van HTN als initiatiefnemer van deze opleiding. Of hier voor een terugblik door de ogen van een deelnemer.

Na het volgen van de twee opleidingsdagen en bestudering van de theorie, word je geacht het volgende te kunnen:

  • Het adviseren van lopers op trailvlak
  • Het ontwerpen van een trailtraining
  • Het uitvoeren van een trailtraining als trailtrainer.

TRT1 in een notendop

Wie: Hardlooptrainers Nederland
Wat: Opleiding TrailrunningTrainer - basis
Waar: Tennisvereniging Beekhuizen, Beekhuizenseweg 99, Velp (GLD)
Wanneer: Zaterdag 11 mei, zaterdag 25 mei en zaterdag 8 juni 2019
Instapeis: Basis Looptrainer, niveau 3 (of iets vergelijkbaars)
Kosten: regulier € 550, lid Atletiekunie € 500, lid Hardlooptrainers Nederland € 450
Resultaat: diploma en 8 licentiepunten van de Atletiekunie

Meer informatie: mail je specifieke vragen naar info@hardlooptrainersnederland.nl

Vervolgopleiding opengesteld

18 september 2019 staat de Opleiding TrailrunningTrainer – vervolg op stapel. Aan deze opleiding kun je enkel en alleen deelnemen als je de basisopleiding TrailrunningTrainer hebt volbracht en over voldoende relevante persoonlijke trailervaring in de bergen beschikt. Het vervolg vindt plaats in Zwitserland en gaat dieper in op het voorbereiden van lopers op (meerdaagse) trails in de echte bergen, dus inclusief veiligheid, weerkennis, ondergronden, trailtechnieken, materiaalkennis, groepsbegeleiding, mentale begeleiding, parcoursplanning, verzekeringen, omgang met autoriteiten, en nog veel meer.

De opleider aan het woord

Alex Gijsbers was de opleider tijdens de eerste opleiding. Als loper heeft hij de laatste jaren alles wel gedaan tot aan een trailrun over de Annapurna-trail toe. De laatste jaren was hij ook actief als praktijkbegeleider en opleider voor de Atletiekunie voor de opleidingen niveau 2 en 3 (BLT 2 en 3) en de Nijmeegse Funrunners voor de opleiding Recreatief Looptrainer (tevens BLT 3). Volgens Alex Gijsbers is het goed dat er een opleiding is gekomen bovenop de basisopleiding trainer recreanten. ‘Een specialisatie die vraagt om expertise. Je kunt in den lande wel clinics volgen, maar je hoeft je daarbij niet specifiek iets eigen te maken of te doen. Deze opleiding voldoet daar wel aan. Ik denk dat met name de diversiteit aan oefeningen voor veel van de deelnemers een eye-opener is. Er is veel aandacht voor beweeglijkheid en kracht en dan de vraag hoe je dat in een kwartier tot 20 minuten kunt inpassen in je reguliere training. Er is echt aandacht voor de vraag hoe je een en ander gaat overbrengen naar je lopers. Dus niet het herhalen van een trucje dat je bij een ander hebt gezien. Je ziet dat ook terug in de lesvoorbereidingsformulieren. Vanuit didactisch oogpunt spreekt men uit wat men wil gaan overbrengen. Wel zie je dat de praktijk daarin soms nog achterblijft bij de theorie. Dat is voor ons een aandachtspunt. Een fijn compliment vind ik het als iemand opmerkt dat hij verbaasd is dat je iemand op wel zeven manieren kunt leren afdalen. Dat is het mooie aan dit vak: er is niet één waarheid en je kunt altijd weer nieuwe dingen leren. Dat geldt ook voor ons als opleiders!’

Schrijf je hier in

Type Start mei 2019
Leden
   
Atletiekunie
   
Niet leden
   

Voorwaarden

Om je in te schrijven voor TRT1 kies je op deze pagina de juiste inschrijfbutton; je vult je naam in en betaalt via iDeal het inschrijfgeld. Vervolgens krijg je een uitgebreid inschrijfformulier toegestuurd, waarin je alle gevraagde info geeft. De opleiders Alex Gijsbers en Hans Niemeijer bepalen samen, aan de hand van dit uitgebreide inschrijfformulier, of je voldoende bagage hebt voor deelname aan TRT1. Hierover krijg je binnen 14 dagen per email bericht. Word je niet toegelaten, dan krijg je direct je inschrijfgeld teruggestort. Word je wel toegelaten, dan is je inschrijving definitief!

Foto: Beeld uit de eerste Opleiding TrailRunningTrainer – basis (TRT1) van Hardlooptrainers Nederland.