5x training en reflectie

28 november 2016

Reflectie is goed. Dat betekent dat je kijkt wat goed werkt en wat niet. Het maatwerk voor groepen en individuele lopers kan dan aangepast worden. Hoe voorkom je dat reflectie omslaat naar navelstaren?

1. Reflectie mag, te snel reageren niet

Na een wedstrijd heerst bij een hardloper de neiging om snel aanpassingen te maken op basis van het net bereikte resultaat. Op basis van bereikte tijd, gevoelens tijdens de wedstrijd, omstandigheden en voorbereiding wil de loper meteen reageren met het oog op het volgende doel. Oververhit snel reageren en alles omgooien kan eerder kwaad dan goed doen. Als je als trainer een goede lijn te pakken hebt, houd het geduld vast om de lijn door te zetten. Ondanks dat de wedstrijd iets anders liet zien. Het vergt moed van een trainer om koel lange lijnen door te zetten.

2. Uit welk hout is de hardloper gesneden?

Hardlooptrainingen zijn maatwerk. Achter al die tijden, kilometers trainen en oefeningen zit een mens. Hoe reageert die loper? Uit welk hout is hij of zij gesneden. Licht ontvlambaar of de koele kikker? Alle soorten karakters kom je in het hardlopen tegen. Juist voor een proces van reflectie wil je weten hoe de hardloper reageert op type woorden en situaties die je hem in een training voorzet. De één is altijd ambitieus terwijl je de ander uit zijn mentale tent moet lokken. Hoe beter je de mens in de hardloper kent, hoe makkelijker je het proces van reflectie kunt verfijnen. En hopelijk daarmee de effectiviteit van de trainingen verbetert.

3. Durf je eigen rol te bekijken

Had je de logistiek anders moeten of kunnen organiseren? Was je hardloper echt klaar voor dit evenement? Had ik teveel mensen in mijn groep waardoor die stille hardloper x niet genoeg aandacht kreeg? Reflectie wordt door trainers al snel bekeken vanuit het perspectief naar de hardloper. Je hebt natuurlijk zelf grote invloed op het proces. Je mag dan ook reflecteren naar je eigen rol rondom de wedstrijd. Dat vraagt ook om moed want je gaat er meestal van uit dat je de beste trainingslijn hebt uitgezet.

Tip.

Zijn de vragen bovenaan bij punt 3 herkenbaar? Stel voor jezelf een aantal kernvragen op. Die stel je jezelf na een aantal belangrijke evenementen. Hierdoor kun je beter de ontwikkeling van jezelf en de hardloper in beeld brengen.

4. Antwoorden klaar als de wedstrijd tegenvalt

De hardloper, of misschien wel je hele groep, is op en top fit. Vol spanning staat iedereen aan de start. Precies met de juiste energie in hart en benen. Helaas is dat nog geen garantie dat bij de finish de wedstrijd een succes is. Weet je al van tevoren wat je de lopers vertelt?

Tot nu toe leren de meeste trainers om te coachen op positieve gedachten. Om, als het tegenzit, toch weer op de goede flow uit te komen. Verzamel dan ook van tevoren meerdere punten om de positieve trainingsperiode vooraf aan deze tegenvallende wedstrijd te schetsen. Bij mensen telt het 'bewijs' op. Bij één punt zijn hardlopers niet overtuigd. Vertel je drie, vier of meer punten dan stapelt het bewijs zich op. Dan kan de loper daar mentaal niet meer omheen en laat zich overtuigen.

Tip.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan: verbetering in techniek. Verbetering in focus. Die nieuwe sponsor die geloof in de hardlopers heeft. Veel meer steun en support van vrienden en club bij deze wedstrijd. De strategie die goed uitpakte ondanks een minder sterke tijd.

5. Reflectie zien als onderdeel supercompensatie

Wanneer word je als hardloper sterker? Niet in de training en ook niet tijdens een wedstrijd. De supercompensatie komt daarna. De uren ná die prestatie. Een lichaam heeft tijd nodig om sterker te worden. Om nog meer mitochondria aan te maken. Hopelijk geef je de hardloper ook genoeg ruimte voor deze ontwikkeling. Je kunt ook de reflectie verplaatsen naar deze periode. “Slaap er maar een nachtje over,” vertellen veel mensen elkaar als ze voor een lastige beslissing staan. Een advies dat goed kan uitpakken voor de sporter die net een tegenvaller heeft. Als je de reflectie onderdeel maakt van de supercompensatie krijg je meer afstand en soms ook meer realisme ten opzichte van de percepties uit de wedstrijd.

Bronnen:
The complete guide to sportstraining, John Shepperd.
Thanks Coach: A decade of self reflection on an athlete’s critical moments (blog).

Deel dit artikel