Coach is goed in mixen

19 december 2016

Luister je naar de verhalen van hardlopers dan worden snel met trots afstanden en tijden genoemd. Veel aan hardlopen verslaafde mensen in trainingsgroepen zijn dol op het maken van kilometers. Daar moet je als coach en trainer slim mee omgaan. Teveel kilometers leidt vaak tot blessures en daardoor uitval. Daar wil je je leden voor behoeden. Dan moet je meester worden in het mixen van trainingsonderdelen.

De klok dicteert

De laatste jaren is er een trend naar beleving bij hardloopevenementen. Trails zijn opgekomen met als concept dat het gewoon lekker hardlopen weer belangrijker is dan een scherpe tijd. Genieten van de mooie omgeving is een van de argumenten. Bij een aantal evenementen zijn de tijdregistraties weggenomen. Daar draait alles om beleving. Toch lopen bijna alle lopers wel met een trainingshorloge om, of app, om hun tijden vast te leggen. Ook bij trails is de ontwikkeling te zien dat het steeds vaker om snelle tijden draait.

Als coach wil je het gevecht om de snelle tijden, vooral de snelle progressie erachter, dempen. Er is meer aan hardlopen dan alleen de klok. Coach je hardlopers daarom op de mix van de onderdelen. Hoe kun je dat inzichtelijk maken.

Laat de relatie zien

Hardlopers houden van duidelijkheid. Een grote structuur over een lange periode die je aanvult met details per les worden zeker gewaardeerd. Een voorbeeld: Je kunt werken met een structuur waarin je de opbouw in 5 grote elementen verdeelt.

  1. Uithoudingsvermogen
  2. Tempo en veerkracht
  3. Pure snelheid
  4. Herstel
  5. Wedstrijd specifiek

Door de relatie tussen de 5 onderdelen te laten zien, kun je heel duidelijk aantonen dat een te snelle progressie tot problemen leidt. Het grote voordeel van maar liefst 5 onderdelen is dat hardlopers veel variatie krijgen. Dat spreekt aan. Ze kunnen kiezen, trainen en spelen tegelijk.

De beloning van stevige ontwikkeling

Uit gedragsonderzoek blijkt dat mentaal straffen minder effect heeft dan een mentale beloning. Je kunt daarom beter inzetten op de samenstelling van 1 tot en met 4 zodat je in 5 optimaal voor de dag komt. Liever dan dat je 1 tot en met 4 fout doet je bij 5 gestraft wordt voor je gedrag omdat je dan een slechte tijd loopt. Tenslotte is het essentieel dat een loper plezier in zijn sport houdt.

De verhouding?

Het is aan de coach en zijn groep de taak vast te stellen hoe de verhouding ligt tussen de 5 onderdelen. Jonge atleten zijn een dag na een intensieve training alweer hersteld. Bij iemand van 40 jaar kan dat enkele dagen zijn. Dat maakt het vak van coach interessant. Je kennis en kunde zijn nodig voor de afweging. En die kan in de tijd ook nog veranderen doordat iemand beter getraind raakt.

Loze tijd of essentieel trainingsonderdeel

Door te werken met een grotere structuur kun je als coach ook duidelijk sturen op het onderdeel herstel. Met name beginnende hardlopers hebben moeite met het begrip herstel. Dat komt bij hen over als loze tijd. Voor de coach is de periode herstel een belangrijk onderdeel van een training maar een hardloper heeft daar vaak een hele andere perceptie bij.

Peil ook bij de ervaren hardlopers in je groep of vereniging naar het beeld van herstel. Daar komen soms verrassende antwoorden uit en heb je als coach werk te doen.

Langere cyclus

Hardlopen blijft een leven lang boeien. De 5 punten worden meestal gebruikt in de aanloop naar een wedstrijd of evenement. Daarna volgt een nieuwe periode. De ervaringen en de kilometers in de benen stapelen zich op. De 5 punten leiden tot een grotere cyclus van bijvoorbeeld een half of een heel jaar. Je kunt aan hardlopers laten zien wat voor ontwikkeling zij doormaken. Dat levert een enorme boost op voor het zelfvertrouwen. Dan zie je dat sport tot een persoonlijke ontwikkeling leidt.

Die mentale ontwikkeling is natuurlijk ook mooi om te ervaren, voor coach en hardloper. Dan moeten lopers wel blijven trainen en een gezonde progressie doormaken. Het dempen van de té snelle ontwikkeling blijft een van de sleutels tot goed coachwerk.

Deel dit artikel