De fout herstellen

14 januari 2017

Sporters hebben een groot vertrouwen in de trainer. Gelukkig maar, hoe beter de relatie hoe groter de kans op sportief rendement. Ook coaches en trainers maken fouten. Dat kan gebeuren. De manier waarop je met je fouten omgaat betekent ook veel voor de relatie trainer – sporter. Er zijn veel strategieën om fouten aan te pakken. Vanuit een praktijkvoorbeeld naar 5 inzichten.

Een voorbeeld

De hardloopster is slechts twee jaar geleden gestart. Met een mooie stijl loopt ze haar trainingskilometers. Omdat de technische vorm zo goed uitziet, besluit de trainer tot het uitbreiden van het aantal duurkilometers. Dat gebeurt als onderdeel om haar prestaties op de 10 kilometer en de halve marathon een boost te geven. Na enkele weken volgen de eerste klachten. De trainer denkt dat die wel overgaan. Pas na meer ernstige blessures wordt het trainingsschema herzien. Geen fraaie ontwikkeling voor deze loopster en de trainer heeft hier nog veel werk aan. Ook voor zichzelf.

Erkenning starpunt

Trainers en coaches hebben al snel het etiket ‘alwetend’. Zo is het niet in de praktijk. Omdat belastbaarheid en presteren helemaal afhangen van de persoon, kunnen trainers altijd fouten maken. Bij een fout kan beter eerst een vorm van excuus op tafel komen. Niet alleen omdat je zelf kan leren van fouten maar het laat aan de sporter ook zien dat je waarde hecht aan de relatie. Erken gemaakte fouten, dat zal veel ergernis en frustratie schelen. De erkenning is niet de oplossing maar het is wel de kans voor een nieuwe start.

Drama of tijdsverlies?

Zorg er voor dat je als trainer, en zeker de sporter, niet in de negatieve kanten van een fout blijft hangen. Bij lichtere blessures of bijvoorbeeld trainingsfouten als het om techniek gaat, kun je de kwestie ook anders bekijken. Een fout levert tijdsverlies op in de trainingsaanpak. In de meeste gevallen levert het geen volledig halt op bij de sporter. De schade is te overzien. Kies samen een betere aanpak.

Wals laten staan

Over de tijd die je aan fouten besteedt: houd het kort. Wals niet over de fase van stilstand heen maar houd het wel kort. Het is terecht dat een sporter zich rot voelt door een periode van tegenslag. Natuurlijk moet je de fouten toegeven. Je zoekt meteen naar de oorzaken. Als je dat weet dan volgt het onderzoek naar de verbeteringen. De meeste coaches kiezen van een aanpak waarin snel een nieuwe route wordt ingeslagen. Je weet in ieder geval wat niet de weg naar succes is. Dat brengt je wel weer dichter bij je doel.

Staat van creativiteit en oplossing

Eigenlijk moet een coach of trainer bij iedere echt serieuze tegenslag bepalen wat er verkeerd ging. Anders blijf je fout na fout herhalen. Blijf kijken naar de fouten en breng jezelf naar het niveau waarin creativiteit en oplossingen samengaan. Ook binnen de echte topsport worden fouten gemaakt door sporters en trainers maar ze ontwikkelen een systeem om daar echt van te leren.

Ontbrekende kennis

Alles sporters zullen fouten maken. Een coach kan niet alles voorkomen. Door fouten wordt duidelijk dat coaches en trainers gewoon maar mensen zijn en daarmee niet perfect. Blijf niet aan je vaste meningen vasthouden. Sport en coaching gaan altijd over blijven bewegen en ontwikkelen. Blijf op de hoogte van de jongste onderzoeken en testen. Door een sterke ontwikkeling te missen maak je in feite ook een fout. Zeker op hoog niveau verwachten sporters dat je veel kennis inbrengt.

Passie en opruimen

Wie passie voor de sport en zijn werk als trainer heeft zal fouten als een puzzel zien die je kunt oplossen. Passie en kennisontwikkeling zijn speerpunten als je net een fout hebt gemaakt en je die voor altijd uit de weg wil ruimen.

Deel dit artikel