5x je groep door de marathon loodsen

22 februari 2017

De marathonafstand heeft een magische lokroep op hardlopers. Je kent het wel, hardlopers hebben net een beginnerscursus bij je gevolgd en voorzichtig valt al het woord Marathon. We zien als redactie dat de halve marathon langzamerhand ook die mooie status krijgt maar de hele heeft nog steeds meer glans. Hoe loods je een groep naar de marathonafstand? 5 tips en ervaringen.

1 Veel verder dan gedacht

Als trainer weet je dat de laatst 10 tot 5 kilometer naar de finish zwaar zijn. Hardlopers die voor het eerst de marathon gaan lopen onderschatten dat laatste stuk. Het is tenslotte voor deze lopers ook Terra Incognita dat je moet gaan ontdekken. Geef in je trainingen extra aandacht aan het laatste stuk in de lange duurlopen. Daar ervaren lopers, in lichte mate, wat hen te wachten staat tijdens de marathondag.

2 Voeding speelt sleutelrol

Beginnende marathonlopers zien niet altijd de relatie tussen voeding en de man met de hamer in de laatste 10 kilometer. Uit onderzoek is gebleken dat met name voeding en drinken in de laatste 48 uur voor de wedstrijd van invloed zijn. Laat je hardlopers deze relatie zien. Dat is voor hardlopers lastig want de focus ligt op een het versterken van de conditie. De brandstof en hoe dit uitwerkt op de lange afstand van ruim 42 kilometer is kennis die meestal nog niet aanwezig is.

3 De groep zweeft

Je hebt als trainer en als loopgroep een heel groot voordeel op de individuele hardlopers. Uit ervaring blijkt dat hardlopers elkaar goed ondersteunen. Ze zijn er voor elkaar en pikken de lopers die het moeilijk hebben in de trainingen op. Ondersteun die teamontwikkeling. Trek het breder want iedere hardloper heeft ook weer vrienden en familie. Ook bij hen hangt dat magische aura rond de marathon. Vraag vrienden en familie om de hardlopers te ondersteunen. Wie weet zweeft jouw groep door het teameffect naar de finish. Wees eerlijk en geef ook duidelijk aan dat hardlopers ondanks een uitstekende voorbereiding toch kunnen uitvallen tijdens de marathon.

4 Piekmoment in belasting

De taperperiode zien hardlopers als een opluchting. Als trainer weet je dat de piekbelasting in omvang lastig, zo niet zwaar is voor je groep. Dan hebben ze je motivatie en inspiratie nodig. Hier ligt de basis voor het succes. In deze periode vinden de sleuteltrainingen plaats waardoor het lichaam zich aanpast aan de lange belasting die de marathon vraagt.

Bedenk al aan het begin van het traject met je marathon trainingsgroep hoe je hen motiveert en begeleidt in de weken dat de meeste kilometers worden gedraaid. Als lopers nu trainingen overslaan heeft dat grote invloed op het resultaat. Het is ook je rol als trainer, en het toepassen van je vaardigheden, om te zien of hardlopers de trainingen en later de marathon verantwoord kunnen doorstaan. Dat betekent voor je als trainer veel meer dan aanmoedigen en een schema rondsturen.

Dit is het moment waarbij het gewone leven en het hardlopen elkaar in de weg zitten. De uren die worden vrijgemaakt voor hardlopen zijn een kostbaar goed. Sociale contacten, werk, gezin; kan allemaal gaan schuren. Het is voor de hardloper niet alleen de belasting in fysieke zin maar ook het leven naast het hardlopen wordt veel zwaarder belast. Praat daarover met hardlopers die deze ontwikkeling doormaken.

5 Koppel

Loop je met een groep, bekijk dan als trainer welke hardlopers bij elkaar passen. Het is niet wetenschappelijk bewezen maar keer op keer zie je dat koppels goed door de marathon komen. Al is het natuurlijk zuur als een van de twee toch moet opgeven. Dat geeft het effect dat degene die over de finish komt, van zichzelf niet echt van het resultaat mag genieten. Schuldgevoelens duiken op. Door dit van tevoren te bespreken kun je het effect terugdringen maar waarschijnlijk kun je het niet helemaal voorkomen.

Deel dit artikel