Wordt de onzekerheid te groot?

02 maart 2017

Hardlopen gaat samen met onzekerheid. Dat geldt dubbel voor de hardlopers die bij ons, de trainers, zich voorbereiden. Zij zijn vaak serieus met hun sport bezig. Ze bereiden zich voor op wedstrijden waar voor hen een grote waarde aan vasthangt. Dan kan de onzekerheid te groot worden. Wat doe je dan als trainer. Breng het terug naar 3 stappen, gevolgd door 5 adviezen.

Vooral bij halve of hele marathons zie je het verschijnsel. Bij de trend van trailrunning zie je het ook. De afstanden zijn op zijn minst voor de hardloper intimiderend. Voor degenen die voor het eerst deze afstanden afleggen roepen de 21, 42 of meer kilometers angst op. De man met de hamer hebben ze nog niet ontmoet maar het lijkt wel of ze tegen een muur lopen, zo hoog lopen de gevoelens op.

1. Terug naar wat goed is
Breng lopers weer terug in wat goed, gezond en leuk voor hen is. Wie te lang met blokkades van angst blijft lopen zal op de dag van de wedstrijd in de problemen komen. Het neigt naar een belofte die zichzelf invult. Ook in de lange duurtrainingen kunnen problemen ontstaan. Laat zien dat trainen voorbereiden is. Je leert in dit proces. Je hoeft niet meteen klaar te zijn. Met al die bouwstenen die iedere training oplevert, bouw je naar het eindresultaat toe. Hoe duidelijker je deze rol kunt vertellen, en laten ervaren, hoe groter jouw betekenis voor je groep of hardloper wordt.

Gevoelens van angst zijn niet goed. Positieve spanning is natuurlijk heel mooi want dat kun je omzetten naar trainingsdoelen zonder blokkades. Veel hardlopers lopen in eerste aanleg omdat het goed voor hen is, gezond. Breng dan ook trainingen terug naar wat goed is voor de loper. Leg uit wat de voordelen zijn van bepaalde trainingen. Daarom is gewoon een training afdraaien zonder uitleg niet slim. Lopers blijven dan met problemen rondlopen. Waarschijnlijk krijg je die als trainer in een later stadium alsnog voor je voeten gegooid.

2. Goed voor je werk
Je ziet het weinig maar als je hardlopers begeleidt en helpt met hun vraagstukken, kun je dat weer gebruiken naar buiten. Als mensen weten hoe je problemen aanpakt weten ze duidelijk waar ze terecht kunnen. Je ziet nog maar weinig voorbeelden op websites van verenigingen of loopgroepen. Terwijl mensen al vooraf dit graag willen weten. De manier waarop je vraagstukken van hardlopers oplost, onzekerheid is een van de basale punten, zal mensen aantrekken. Potentiële hardlopers zijn gevoelig voor richting van oplossingen.

3. Onzekerheid ombuigen
Dit is wel het lastigste punt als je coach bent. Mensen hebben de neiging om veel meer aandacht aan onzekerheid te geven dan aan hoe ze het kunnen omzetten naar een positieve weg omhoog. Je kent het wel, de negatieve gedachten worden eerst meerdere keren herhaald voordat jouw positieve trainingsboodschap doorkomt. Daarom een paar handvatten om dit te bereiken:

A. Stel vast waarom ze onzeker zijn. Het zal je verbazen hoeveel verschillende redenen naar boven komen.

B. Kom met een strategie hoe ze voorbij de negatieve gedachten komen. Je wil niet dat ze daarbij stilstaan maar er overheen springen. Alsof je een ander televisiekanaal aanzet dat wel een positieve boodschap stuurt.

C. Herinner je lopers aan wat de echte betekenis is waarvoor ze lopen. De afstand meester zijn? Of een snellere tijd? Of conditioneel sterk zijn?

D. Ontwikkel samen specifieke oefeningen die helpen om het doel te bereiken. Dat kan op mentaal gebied zijn of fysiek. Dit brengt hen terug in de controle over het proces. Gelukkig ben jij dan heel hard nodig met je kennis over de trainingsleer.

E. Bij hardlopen is geen zekerheid. Bijna iedere wedstrijd loopt anders dan van tevoren voorgesteld. Daarom is extra geruststellen nodig maar met de boodschap dat hardlopen een ontdekkingsreis is. Dat is onzeker maar wel een mooie vorm van onzekerheid.

Deel dit artikel