Geen yoga of fratsen maar hardlooptraining voor Breaking2

05 mei 2017

Een aantal weken geleden lekte de datum voor de recordpoging Breaking2 al uit. Het zou 6 mei worden. Later werd dit tegengesproken. Donderdag 4 mei werd dan toch bekend gemaakt: aanstaande zaterdag 6 mei is de grote dag om met 3 atleten de grens van de 2 uur voor de marathon te doorbreken. Daarbij komt voor trainers opvallende informatie los.

4% winst door innovatie

De schoen die speciaal voor Breaking2 is ontwikkeld zou al goed zijn voor de winst, namelijk 4%. Alle ogen zijn gericht op Eliud Kipchoge die een persoonlijk record heeft op de marathon van 2.03.05. Het zou voor hem een klein wonder zijn om 3 minuten en 6 seconden van zijn persoonlijk record af te halen. Daarnaast zijn Zersenay Tadese en Lelisa Desisa de andere twee atleten die samen met Kipchoge het hart van de recordpoging vormen.

Optimale omstandigheden

Een formatie van hazen, schoenen met terugverende zool en het circuit van Monza bieden omstandigheden die perfect lijken voor een marathon onder de 2 uur. Omdat het niet in een wedstrijd wordt gelopen zal het record niet officieel erkend worden. Voor trainers valt er veel te leren uit de voorbereiding.

Yoga? Nee, gewoon hardlopen 

In de afgelopen jaren is steeds meer aandacht gekomen voor cross training en flexibiliteit. De wetenschappers die bij Breaking 2 betrokken zijn halen dit voor een deel weer onderuit. "Om snel te lopen moet je hardlopen," meldt Brad Wilkins van het Nike Sport Research Lab kernachtig. Hij bedoelt eigenlijk, voor snelheid moet je specifiek trainen. De trainingsaanpak van de atleten is licht gewijzigd in overleg met de coaches van de drie atleten. Als het gaat om veranderingen in trainingen is er geen baanbrekend werk verricht. De begeleiders spreken over verbeteringen en laten weten dat niet zoals bij de schoenen een schokkende aanpassing plaatsvond.

Hardloper is als een stugge veer

Wilkins vergelijkt het lichaam van een hardloper met een veer. Een slappe veer geeft energie terug maar verliest ook energie in andere bewegingen. Een stugge veer houdt meer energie vast en geeft dat ook weer terug. "De theorie is dat stijvere benen minder energie verliezen," meldt Wilkins over flexibiliteit. "Atleten op dit niveau neigen naar inflexibiliteit." Ondanks de vergelijking met een stugge veer meldt Wilkins dat de atleten niet in een krachthonk komen. Net in de afgelopen jaren werd steeds vaker gepubliceerd over de voordelen van krachttraining voor duurlopers. De drie atleten trainen op het allerhoogste niveau. Trainingsweken met meer dan 100 mijl (160 kilometer) werden gemaakt.

Rust pakken als het nodig is

Twee trainingen op een dag zie je vaak bij marathonlopers. Kipchoge loopt zelfs zeven keer in de week in de weken met de grootste omvang terwijl veel andere atleten toch een hersteldag nemen. Zelfs op de dag met de minste trainingsomvang (de zondag) wordt nog 40 minuten gelopen. Dat is opvallend want van de andere twee atleten is bekend dat zij liever wel een rustdag in de week willen. Kipchoge staat bekend als iemand die precies aanvoelt tot hoever hij kan gaan. Rust of intensiteit wordt naar dat gevoel aangepast.

Bij de duurtrainingen liep Kipchoge graag met een grote groep, tot wel 60 lopers. Vaak worden daaruit ook meerdere groepen gevormd op basis van de wens voor een bepaald tempo.

Slapen en ontspannen voor topvorm

Het trainingsleven voor deze recordpoging leek veel op slapen, eten en trainen. Om in topvorm te raken en te blijven is slaap en ontspanning nodig meldt het begeleidingsteam. Tadese bleek de grootste slaapkop. "Wanneer hij niet traint, slaapt hij." Desisa en Kipchoge sliepen veel maar brachten ook veel tijd door met teamgenoten. Na een intensieve training werd ook een massage uitgevoerd. In de zwaarste trainingsweken was dat ongeveer drie keer in de week.

Alle schakels

In het weekschema van Kipchoge is te zien dat de vroege training dagelijks om 06.00 start. Zaterdagochtend 6 mei start de recordpoging om 05.45 lokale tijd. De halve marathon die als test op het circuit van Monza werd gelopen op 7 maart leverde een 59.17 op voor Kipchoge. Normaliter zou dit niet genoeg zijn als verval in de tweede helft wordt meegeteld maar Kipchoge kwam relatief makkelijk tot deze tijd. Wetenschap, hazen, schoenen, training, voeding, herstel en bioritme zijn helemaal aangepast om de grens van de twee te doorbreken. Mooie Nederlandse invloed, Abdi Nageeye zal in de vroege ochtend van 6 mei ieder geval twee rondes hazen. 

Deel dit artikel