Hardlopen en 4 grenzen in je leven afbreken

16 juni 2017

Hardlopen doen mensen om heel veel verschillende redenen. Die komen allemaal voorbij in jouw trainingen. Daar hangt dan ook een doel aan vast. Vaak net een trede, soms wel een stuk of tien, té hoog. Waar lopen mensen dan voor? En wat doe je als trainer met die overspannen verwachtingen?

Lopen mensen voor een scherpe tijd op hun favoriete afstand? Of toch om 5 kilo kwijt te raken? Daar lijkt het niet op. Dat is wel wat vaak verteld wordt aan je. Data spelen een grote rol in de hoofden van jouw hardlopers. Waarschijnlijk heb je als trainer ook een doel met een paar cijfers in je gedachten. Dat versterkt de drang naar doelen met getallen. De praktijk laat een ander beeld zien.

Waar denken de lopers aan?
Vrienden, familie, groepen, dat is waar het vaak om draait in de hardlooptrainingen en in de wedstrijden. We zijn dan wel individuele lopers maar de groep blijkt sterker. 17% van de hardlopers denkt aan familie tijdens het hardlopen. 12% denkt aan vrienden. Goed om te weten is dat 30% aan helemaal niets denkt. Even het hoofd leegmaken. Overigens loopt 20% rond met de gedachte om het einde van deze training te bereiken. Dit zijn cijfers uit het Brooks Run Happy Report van 2016, gemeten bij Duitse hardlopers. Helaas, de Nederlanders zijn toen niet onderzocht. Familie en vrienden vormen een groot stuk in de hoofden van de hardlopers. Vermoedelijk is het groepsdenken nog sterker in de trainingen die jij geeft omdat je dan al met een groep bent. Dit is voor een trainer een mooie aanleiding voor een aantal trainingstips.

1 Samen aan het werk
In de groep zijn er altijd talentvolle en minder sterk aangelegde hardlopers. Je werkt samen. Dat geeft een goed groepsgevoel waarbij niemand alleen is, wat voor persoonlijk doel hij of zij ook heeft. Je kunt als trainer de sterke hardlopers inzetten om de minder sterke te begeleiden of te stimuleren.

2 Hoofd leeg
30% loopt rond zonder echt voor hen aanwezige gedachten. Heel veel hardlopers zien dat als een groot voordeel van onze sport. De ervaring bij trainingen leert dat dit stilte-effect met golven gaat. Niet iedereen heeft dit effect altijd. In sommige perioden wel en in andere niet. Als je meer coacht op ontspanning en hoe je flow opwekt kun je hardlopers meer in de richting brengen van dat lege hoofd.

3 Geniet van het moment
20% loopt rond met de gedachte om deze training tot een goed einde te brengen. Het lastige aan deze gedachte is dat het de potentie van je hardloper kan blokkeren. Iemand gaat niet voluit een interval in als de gedachte overheerst om toch maar vooral de finish te halen. Coach je lopers om te kijken naar dit moment. Je kunt daarmee ook de gedachten weghalen aan overspannen verwachtingen. Meestal gaat de training op dat moment goed. Die gezamenlijke klus om sterker, beter te worden of af te slanken is een reeks van goede momenten. Hoe beter die reeks wordt, hoe makkelijker de doelen bereikt kunnen worden. Nou, de overspannen doelen niet maar je coacht wel ver in de gewenste richting. Dat is ook al pure winst.

4 Imperfectie is ook mooi
Niet gemeten in het Brooks rapport maar voor jou waarschijnlijk heel herkenbaar: alle hardlopers hebben veel zelfkritiek in zich. Door te coachen op de groep, het hoofd leegmaken en de reeks aan mooie momenten kun je ook die overdreven zelfkritiek aanpakken. Iedereen loopt imperfect rond en dat is helemaal niet erg. Perfectionisme is meestal geen gezond streven. Je kunt je hardloper er op coachen dat wie de perfectionistische gedachten laat varen meer van zichzelf laat zien. Dat zal gewaardeerd worden door de groep. Perfectionisme kan groei blokkeren want de hardloper zal alsmaar denken dat er niks valt te bereiken. Wie uitgaat van imperfectie zal makkelijker tussendoelen bereiken.

Als coach heb je al veel werk aan doelen die gaan over tijden, kilo’s afvallen of nieuwe uitdagingen in afstanden. De lagen daaronder zijn voor een trainer veel interessanter. Daar kun je meer grenzen afbreken en maak je de doelen beter bereikbaar.

Deel dit artikel