Samenwerking coaches en prothesemaker WK para-atletiek 2017

26 juni 2017

26 juni 2017 - Van 14 tot en met 23 juli 2017 vindt in Londen het WK para-atletiek plaats. De tien atleten geselecteerd door de Atletiek Unie worden begeleid door Frank Jol; Oranjes prothesemaker en directeur van OIM Aktief. Jol voorziet de topatleten van prothesen én intensieve begeleiding, waardoor ze tot topprestaties komen. Op 2 juli vertrekt hij met coaches Anno Mul en Guido Bonsen in een bus annex mobiele werkplaats met alle blades, gereedschappen en materialen vanaf Sport- en Congrescentrum Papendal.

Zes vrouwen en vier mannen zijn het (de atleten die deelnemen aan het WK), de atleten die deelnemen aan het WK. Frank Jol (links op de foto, rechts staat Ronald Hertog) begeleidde ze vanaf het allereerste begin van hun sportcarrière. Ze gingen van normale prothesen naar sportprothesen, zoals de zogenaamde blades.

“Drie tot vijf prothesen”
Frank: “Een gemiddeld gebruiker heeft twee prothesen. Een atleet drie tot vijf. Neem Ronald Hertog. Hij heeft een prothese voor dagelijks gebruik, een waterdicht exemplaar, een prothese om te sprinten, eentje voor verspringen en een voor krachtsport." Jol begeleidt de atleten bij het gebruik ervan tijdens de trainingen en hij geeft lifestylebegeleiding. Jol: "Als je een racemotor krijgt, kan je daar niks mee. Iemand moet je eerst leren rijden zonder vallen, en daarna nog eens racen. Daarbij moet je in goede conditie verkeren, motorracen is superzwaar. Dat werkt met een blade of andere (sport)voorziening net zo."

Bonsen: “De atleten gaan zó hard vooruit”
Naast de begeleiding van Jol hebben de atleten sporttechnische coaches zoals Guido Bonsen. “Alles wat niet mechanisch is probeer ik te verbeteren: kracht, snelheid, coördinatie, techniek. De atleten gaan zó hard vooruit, dat ze steeds betere blades met ander opzet of vorm nodig hebben. Afstellen, heet dat. Frank, de atleet en ik doen dat samen. Frank is wat afstellen betreft echt een kunstenaar, hij haalt alles uit zo'n blade en de gebruiker wat erin zit.”

Sjouwen met benen
Het afstellen gaat altijd door: tijdens de gewone trainingen, de trainingskampen tot en met de EK's, WK's en Paralympische spelen zelf. Daarom rijdt Jol met collega Michael Ansett op 2 juli in een bus annex mobiele werkplaats van Nederland naar Portugal en van daaruit naar Londen. In die werkplaats zijn alle materialen en gereedschappen aanwezig die mogelijkerwijs nodig zijn, plus talloze extra protheses en blades. Jol: "Een training ziet er indrukwekkend uit, we sjouwen af en aan met benen en voeten. Terwijl Arno en Guido instructies roepen hoor je op de achtergrond het geluid van een slijptol omdat een koker aangepast wordt." Kortom: para-atletiek vereist de ultieme samenwerking tussen lichaam, geest én techniek.

Leren lopen en hard te lopen
Atlete Fleur Jong (20) kreeg vierenhalf jaar geleden een agressieve bloedbacterie waardoor ze de helft van haar vingers verloor en een dubbele onderbeenamputatie moest ondergaan. "Ik wilde graag blijven sporten. Na een talentenscout op Papendal kwam ik in het atletiekteam terecht. Frank Jol heeft me al die tijd intensief begeleid. In eerste instantie gaf hij mij het vertrouwen dat ik kon blijven leven zoals ik wilde. Hij hielp me de amputatie accepteren, voorzag me van goede en goed zittende prothesen en leerde me hoe ermee te lopen en hard te lopen. Tijdens de trainingen en wedstrijden zorgt hij ervoor dat alles past en werkt. Ik twijfel nooit aan ons materiaal.” Ook over de samenwerking met Guido Bonsen is Jong te spreken. “Frank en Guido samen zijn een topcombinatie. Alles staat of valt bij hun samenwerking."

Vrouwen
1 Marlou van Rijn - 100 meter, 200 meter
2 Marlene van Gansewinkel - 100 meter, verspringen
3 Amy Siemons - 100 meter
4 Desiree Vranken - 100 meter
5 Fleur Jong - 100 meter, 200 meter
6 Lara Baars - kogelstoten

Mannen
1 Ronald Hertog - 200 meter, verspringen
2 Kenny van Weeghel - 100 meter, 200 meter, 400 meter
3 Stefan Rusch - 100 meter, 200 meter
4 Ranki Oberoi - verspringen

Deel dit artikel