Coaching vermindert de duur van de blessure

25 juli 2017

25 juli 2016 – Vraag aan hardlopers wat ze echt erg vinden. Het antwoord is als ze stilstaan. Als de blessure zo heftig is dat je wekenlang niet meer kunt lopen. Hardlopers willen graag weer terug naar hun oude niveau. Als coach heb je daar veel invloed op. 4 stappen die van invloed zijn op de duur van blessure en waarom jij specialist blessurepreventie bent.

De verhalen over hoe erg een blessure is, zie je vooral terug bij de topsporters. Hun identiteit wordt sterk gevormd door het meedraaien op het allerhoogste niveau. Bij de gewone hardloper die bij jouw groepen traint lijkt de impact kleiner. Het tegendeel is meestal het geval. Hardlopers willen blijven meedoen. Ook omdat de sport een groot deel van de ontspanning vormt. Een blessure komt dan ook hard aan. Blessures waarmee lopers nog mee kunnen lopen lijken minder ernstig in de ogen van de loper. De echte stilstand is frustrerend. Daar kun je als coach veel aan doen. 4 stappen bij blessures.

1 – Oefenprogramma nodig?
Je hebt in ieder geval invloed op blessurepreventie. Dat pak je al vaak mee in je trainingen. Bij blessures kan het veel schelen om over te stappen naar krachttraining. Een klein, of groot, programma voor krachttraining kan enorm helpen. Het versterken van de spieren kan de duur van de blessure inkorten. Je kunt in overleg met de loper samenstellen welke oefeningen goed passen. Voorkom een piekbelasting op het gebied van de blessure. Vaak betekent dat een serie oefeningen voor de verbetering van de core stability. Daarbij kun je als trainer gebruik maken van het effect dat als je de ene helft van het lichaam traint, dat ook effect heeft op de andere helft. Dat vormt ook een stimulans voor het herstel.

2 – Onderhoud contact
Een blessure is een mentale uitdaging. De positieve blik van de eerste paar weken bij een blessure kan snel omslaan naar een negatief zelfbeeld. Het komt vaak voor dat als een hardloper niet meer bij de trainingen verschijnt, het contact met de coach ook wegvalt. Zoek het contact bewust op. Het kan een mentale boost zijn. Een coach die blijft steunen, ook wanneer het echt tegenzit, wordt hoog gewaardeerd.

3 – Kracht uit het netwerk
Je kunt als coach ook de trainingspartners of meer mensen uit je groep mobiliseren om de hardloper te steunen. Het teameffect werkt niet alleen tijdens de trainingen maar ook daarbuiten. De hardlopers die snel herstellen hebben vaak een groot netwerk thuis en bij de vereniging. Met al die mensen, vaak is dan ook bekend wat het beste werkt in de mentale ondersteuning van deze hardloper, wordt het dal van de blessure minder diep.

4 – Doorverwijzen
Mocht het nodig zijn dan kun je als coach doorverwijzen naar medische en psychologische hulp. Dat lijkt geen leuke taak voor een coach maar je bewijst je loper een enorme dienst. Met de juiste begeleiding gaat het herstel snel.

Specialist in preventie
Hoe raar ook, blessures vormen lessen. Het zijn pijnlijke lessen maar ook hardlopers lopen niet driemaal tegen dezelfde blessure. Hopelijk heb je in je groep lopers die snel leren van blessures. Het leeuwendeel van de blessures heeft te maken met overbelasting. Daar kun je in de trainingen heel veel aan doen. Met jouw hulp kan de leercurve van een geleden blessure stijl omhoog lopen. Opeens weet je groep wat de signalen zijn en wat je dan kan doen. Vraag bij iedere training of er blessures zijn, dat is al de standaard. Je kunt ook doorvragen of lopers een blessure voelen aankomen. Die kennis kun je weer delen in de groep. Je kunt als trainer en coach niet alles weten van blessures. Door te vragen naar opkomende blessures kun je de groep ook vragen naar kennis over blessures en de oplossingen die erbij passen. Je kan dan door je eigen kennis toetsen of de geopperde oplossingen kloppen of je stuurt het bij. Bij voor jou onbekende signalen en blessures kun je op zoek gaan naar nieuwe oplossingen. Het kan een echte uitdaging zijn om dan hardlopers te helpen en een echte serieuze blessure voorkomen. Je bent geen medisch specialist maar hardlopers verwachten wel dat je een specialist in preventie bent.
Deel dit artikel